Ανεργία και στους διαιτολόγους της Θεσσαλίας

Τελευταία ενημέρωση: 2015-04-08, 17:30:25
Στόχος των διαιτολόγων η προάσπιση της δημόσιας υγείας
Ανεργία και στους διαιτολόγους της Θεσσαλίας

Συστάθηκε για πρώτη φορά περιφερειακό συμβούλιο για την προάσπιση των δικαιωμάτων του κλάδου

Κορυφαία προτεραιότητα αποτελεί για τους διαιτολόγους - διατροφολόγους της περιοχής μας η προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου, ειδικά σε εποχές κατά τις οποίες σημειώνεται άρχουσα ανεργία. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους περί τα επτά γραφεία, σε σύνολο 100 και πλέον επαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

Το υψηλό κόστος διατήρησης μιας επαγγελματικής στέγης σε συνάρτηση με την κρίση είναι οι δύο βασικοί λόγοι που συνθέτουν το παραπάνω φαινόμενο, το οποίο υφίσταται σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά υπάρχουν τα πρώτα δειλά δείγματα και στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Σημαντική είναι στο σημείο αυτό, η σύσταση, για πρώτη φορά, περιφερειακού συμβουλίου στο πλαίσιο δράσης της Ενωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Στις άμεσες προτεραιότητες των μελών του Συλλόγου είναι η διοργάνωση ενημερωτικών πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, και την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του κλάδου. «Το βασικότερο μέλημά μας είναι να προασπίσουμε τα συμφέροντα του κλάδου και κυρίως να διασφαλίσουμε την προστασία του καταναλωτή, του πολίτη» όπως αναφέρει η Νότα Μπλούχου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Msc Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρικής Σχολής Θεσσαλίας.

Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι «ως κλάδος αντιμετωπίζουμε δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι η άρχουσα ανεργία, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των επαγγελματιών, ο οποίος πολλαπλασιάζεται συνεχώς και το δεύτερο η αποσαφήνιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, προκειμένου να οριοθετηθούν οι συντεταγμένες δράσεις του διαιτολόγου, διότι είχαν παρεισφρήσει στο χώρο άνθρωποι χωρίς αναγνωρισμένο πτυχίο ή πτυχίο συναφών σχολών».

Στο μεταξύ, ο κλάδος αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ όπως υπογραμμίζει η κ. Μπλούχου, η οποία συμμετέχει στο περιφερειακό συμβούλιο της ΕΔΔΕ «υπάρχει θετική ανταπόκριση και μας ζητούν συνέχεια να πραγματοποιούμε δράσεις ενημέρωσης, είτε σε σχολεία, είτε σε αθλητικούς συλλόγους, είτε σε συλλόγους γυναικών. Εχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η σωστή ενημέρωση σε επιστημονική βάση».

Ανθρωποι διαφόρων ηλικιών ζητούν τη συνδρομή των ειδικών, είτε γονείς διότι ανησυχούν για το βάρος των παιδιών τους όταν βρίσκονται σε άρχουσα παχυσαρκία είτε άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με την επισήμανση της κ. Μπλούχου «πρέπει να εμπιστευόμαστε το διαιτολόγο, ο οποίος κινείται δίπλα στο γιατρό, μαζί με το γιατρό. Πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι προασπίζουν την υγεία του καταναλωτή».

Η ίδια καθιστά σαφές ότι βασικό μέλημα του κλάδου δεν είναι μόνο το συνδικαλιστικό σκέλος της διασφάλισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων, αλλά και η διασφάλιση της υγείας του πολίτη από επιστήμονες που διαθέτουν τις ανάλογες περγαμηνές και γνώσεις.

 

Περιφερειακό συμβούλιο

Βασικό αίτημα των επαγγελματιών της περιοχής μας ήταν ευθύς εξαρχής η εκπροσώπησή τους σε πανελλήνια βάση, προκειμένου να γίνουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Μετά τις εκλογές της ΕΔΔΕ που διεξήχθησαν πρόσφατα σε όλη τη χώρα και σε περιφερειακό επίπεδο, εκπρόσωποι για την περιφέρεια της Θεσσαλίας είναι: Λάμπης Κων/νος διατροφολόγος - διαιτολόγος, Msc (Μαγνησία), Μπλούχου Νότα διατροφολόγος -- διαιτολόγος, Msc (Μαγνησία), Γιαννακούλα Ελένη διατροφολόγος - διαιτολόγος (Λάρισα).

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά, μετά τη σύσταση της ΕΔΔΕ, πραγματοποιήθηκαν εκλογές σε περιφερειακό επίπεδο. Η Μαγνησία αριθμεί περισσότερους διαιτολόγους από το άθροισμα των υπολοίπων τριών νομών της Θεσσαλίας και είναι πολύ σημαντική η εκπροσώπησή τους στο περιφερειακό συμβούλιο.

Στόχος του νεοσύστατου περιφερειακού συμβουλίου η επίλυση προβλημάτων του κλάδου, όπως η προάσπιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων αλλά και η πληρέστερη και εγκυρότερη ενημέρωση του πολίτη μέσα από συναφείς δράσεις, με επίκεντρο την κοινή θέση ότι τα προβλήματα του κλάδου είναι πολλά και απαιτείται σωστός προγραμματισμός για την επίλυσή τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
3
=