ΤΟΠΙΚΑ

Ακολουθίες στον Αγ. Γεώργιο Μακρινίτσας

ακολουθίες-στον-αγ-γεώργιο-μακρινίτσ-578998

Μετά από πολλά χρόνια λειτουργεί την περίοδο του Πάσχα ο ναός

Οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται μετά από πολλά χρόνια στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στη Μακρινίτσα, λόγω των εργασιών συντήρησης και ανακαίνισης που πραγματοποιούνται στην Αγία Μαγδαληνή. Κάτοικοι της Μακρινίτσας αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα τελευταία 80, τουλάχιστον, χρόνια, δεν υπάρχουν αναφορές σχετικές με τη λειτουργία του συγκεκριμένου ναού την περίοδο του Πάσχα.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται στα 1761, είναι ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο και διαθέτει μια ξεχωριστή Αγιογραφία με τον Αγιο Γεώργιο καθισμένο σε θρόνο, ενώ συνήθως απεικονίζεται καβαλάρης, πάνω στο άλογό του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των ιερών Ακολουθιών που τελούνται στον Αγιο Γεώργιο Μακρινίτσας στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, σήμερα Μ. Τετάρτη στις 17.00 θα τελεστεί το μυστήριο του Ευχελαίου και στις 19.00 η Ακολουθία του Νιπτήρος.

Αύριο Μ. Πέμπτη στις 18.30 θα ψαλεί η Ακολουθία των Αχράντων Παθών.

Την Μ. Παρασκευή στις 8.30 πμ θα ψαλούν οι Μεγάλες και Βασιλικές Ωρες, στις 10.30 πμ θα τελεστούν Μέγας Εσπερινός και Αποκαθήλωση και στις 19.00 η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου.

Το Μ. Σάββατο θα ψαλούν στις 7.30 πμ ο Εσπερινός του Πάσχα και η Θεία Λειτουργία. Στις 23.00 θα τελεστεί η έναρξη του Μεσονυκτικού, η Τελετή της Αναστάσεως και η Θεία Λειτουργία.

Την Πέμπτη 16 Απριλίου και την Κυριακή του Θωμά 19 Απριλίου στις 7.30 πμ θα ψαλεί Θεία Λειτουργία. Την Τετάρτη 22 Απριλίου στις 18.30, Πανηγυρικός Εσπερινός και Αρτοκλασία, την Πέμπτη 23 Απριλίου στις 7.30 πμ Εορταστική Θεία Λειτουργία και την Κυριακή των Μυροφόρων 26 Απριλίου στις 7.30 πμ, Θεία Λειτουργία.

Ακολουθία της Μ. Τετάρτης

Σήμερα Μεγάλη Τετάρτη το βράδυ, ψάλλεται στους ναούς ο Ορθρος της Μεγάλης Πέμπτης. Κατά τη βραδινή Ακολουθία της Μεγάλης Τετάρτης ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στις 7.30 μ.μ. θα χοροστατήσει και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης Βόλου.

Νωρίτερα, στις 5 μ.μ. σε όλους τους Ναούς της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας, θα τελεστεί το Ιερό Μυστήριο του Ευχελαίου. Ειδικώς στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου, το Μυστήριο του Ευχελαίου θα τελεστεί στις 9.30 π.μ.

Η Εκκλησία μάς παρουσιάζει τον Μυστικό Δείπνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Κύριος παρέδωσε στους Μαθητές και Αποστόλους Του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Αυτός που μετανοεί, αυτός που αγωνίζεται να απαλλαγεί από τα δεσμά της αμαρτίας, αυτός αξιώνεται να γίνει συνδαιτυμόνας στο Θεϊκό τραπέζι. Αυτός αξιώνεται να τραφεί με το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Να κορέσει την πνευματική του δίψα. Να αποκτήσει και πάλι τη δυνατότητα της αθανασίας, της αφθαρσίας, τη δυνατότητα να είναι παιδί του Θεού, κατά χάριν θεός. Και όλα αυτά είναι δώρα που απορρέουν από το Σταυρό και το κενό μνημείο του Θεανθρώπου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου