ΤΟΠΙΚΑ

Σε οριακό σημείο το Ορφανοτροφείο του Βόλου

σε-οριακό-σημείο-το-ορφανοτροφείο-του-580344

Αγώνας δρόμου για να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και να καλυφθούν οι οφειλές στους εργαζόμενους

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το Ορφανοτροφείο του Βόλου, με τη νέα διοίκηση να καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα και να καλυφθούν οι οφειλές στους εννέα εργαζόμενους, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στην τοπική κοινωνία να στηρίξει το Ιδρυμα.

Την ίδια στιγμή το Ιδρυμα, που φιλοξενεί 27 παιδιά, επιβαρύνεται από ΕΝΦΙΑ ύψους 27.500, αλλά και δαπάνες που αγγίζουν τις 150.000 ευρώ, σε Εφορεία, ΔΕΚΟ, ΙΚΑ, οι οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν.

Η δραματική μείωση των εσόδων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τα έξοδα και τις πάγιες υποχρεώσεις, εντείνουν τον προβληματισμό και την αγωνία των μελών του ΔΣ, που ανέλαβαν δράση από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου.

Ψηλά στη λίστα των υποχρεώσεων που πρέπει να καλυφθούν, βρίσκονται οι οφειλές έξη μηνών στους εργαζόμενους του Ιδρύματος, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με υπερβάλλοντα ζήλο.

Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που παραθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η νέα Διοίκηση, οφείλονται δεδουλευμένες οφειλές Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου στους εννέα εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, δόθηκαν έναντι από την προηγούμενη διοίκηση για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Η νέα διοίκηση έχει καλύψει μέρος των οφειλών του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ έχει εξοφλήσει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, καταβάλλοντας επίσης το Δώρο Χριστουγέννων και το Δώρο Πάσχα.

«Με δυσκολία καλύπτουμε τις υποχρεώσεις μας, διότι έχουν μειωθεί κατά πολύ οι εισφορές. Το Ιδρυμα διαθέτει ακίνητη περιουσία, η οποία δεν αποδίδει, ωστόσο, τα αναμενόμενα, διότι αρκετοί ενοικιαστές δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και παράλληλα υπάρχουν πάγιες υποχρεώσεις, που πρέπει να καλυφθούν» όπως αναφέρει η πρόεδρος του ΔΣ, Σοφία Ιωάννου.

Αγώνας δρόμου

Η νέα διοίκηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρεθεί λύση και να ισοσκελιστούν έσοδα και έξοδα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα έξοδα του Μαρτίου ανήλθαν σε 18.870 ευρώ, ενώ τα έσοδα, αντίστοιχα, δεν υπερέβησαν τις 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία που παραθέτουν η διοίκηση και το λογιστήριο του Ιδρύματος.

Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο ταμίας στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, Γιάννης Γιαννακός «έχουμε πάρει απόφαση να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Ιδρύματος και να εκποιήσουμε ορισμένα περιουσιακά στοιχεία του Ορφανοτροφείου, για να καλυφθούν οι οφειλές. Παράλληλα, θα επιδιώξουμε να ενταχθούμε στο νέο ΕΣΠΑ, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενώ ζητάμε και τη συνδρομή των συμπολιτών μας, διότι οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες και χρειαζόμαστε τη βοήθεια του κόσμου».

Στο σημείο αυτό ο κ. Γιαννακός επισημαίνει ότι «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν οφειλές στους εργαζόμενους και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να τις καλύψουμε, διότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και πρέπει να λάβουν τις δεδουλευμένες αποδοχές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντικό μέρος του δώρου του Πάσχα καλύφθηκε από τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Δήμος Βόλου, μέσω φιλανθρωπικής εκδήλωσης που διοργάνωσε για το συγκεκριμένο σκοπό. Παράλληλα, το ποσό των 30.000 ευρώ που διατίθενται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος, κατατίθενται αυτομάτως στην Εφορεία, έναντι οφειλών.

Κάλεσμα συμπαράστασης

Στόχος και προσδοκία της νέας διοίκησης είναι το άνοιγμα του Ιδρύματος στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερο τα παιδιά που φιλοξενούνται. Οι ανάγκες των παιδιών καλύπτονται πλήρως, υπάρχει επάρκεια τροφίμων και ειδών ένδυσης, χάρη στην ευαισθησία των ευαισθητοποιημένων συνδρομητών, οι οποίοι καταθέτουν το απόθεμα της αγάπης τους.

«Κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια ως νέα διοίκηση και καλούμε τους πάντες να επισκεφτούν το Ιδρυμα, φορείς και ιδιώτες, να δουν το έργο που επιτελείται και να βοηθήσουν, προκειμένου να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα» όπως επισημαίνει η πρόεδρος του ΔΣ.

Παράλληλα η κ. Ιωάννου υπογραμμίζει ότι «τα παιδιά αυτά είναι παιδιά μας και πρέπει να έχουν το καλύτερο. Το προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους, ενώ Βολιώτες, αλλά και συνταξιούχοι, προσφέρουν με συγκινητική προθυμία το υστέρημά τους».

Ζητούμενο είναι για τη νέα διοίκηση να ξεπεραστούν τα οικονομικά προβλήματα με την στήριξη της τοπικής κοινωνίας, διότι «δεν περισσεύει κανείς, αναγνωρίζουμε το έργο που έχει προηγηθεί και όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στην καινούργια προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει» όπως σημειώνει η πρόεδρος.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου