ΤΟΠΙΚΑ

Καταγγελίες για παράνομα καταλύματα

καταγγελίες-για-παράνομα-καταλύματα-586322

Τσουχτερά πρόστιμα έως 50.000 ευρώ προβλέπονται για επιπλωμένες οικίες και βίλες

Εντείνονται οι έλεγχοι για τα παράνομα καταλύματα ανά την Ελλάδα ενώ παράλληλα, το «τσουχτερό» πρόστιμο των 50.000 ευρώ που θα επιβάλλεται σε όσες επιπλωμένες οικίες και επαύλεις δεν διαθέτουν άδεια λειτουργίας, έχει κινητοποιήσει τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Τη δεδομένη περίοδο έχει ήδη κατατεθεί καταγγελία από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας στην Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού, που εδρεύει στο Βόλο, η οποία διαβιβάστηκε αρμοδίως, προκειμένου να διερευνηθεί. Προ διετίας, παράλληλα, είχαν σημειωθεί δύο καταγγελίες για παράνομες βίλες στην ευρύτερη περιοχή του Πηλίου, οι οποίες διερευνήθηκαν από κλιμάκια της ΠΥΤ Θεσσαλίας και επιβλήθηκαν τα αναλογούντα, βάσει νόμου, πρόστιμα.

Για την υλοποίηση των προαναφερθέντων, είναι αναγκαία η στελέχωση της υπηρεσίας ελέγχων με το αντίστοιχο προσωπικό, δεδομένου ότι οι δύο υπάλληλοι που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή την υπηρεσία, είναι φύσει αδύνατο να καλύψουν το συγκεκριμένο τομέα. Πρακτικοί λόγοι και έλλειψη κονδυλίων, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη διαδικασία ελέγχων, για την οποία απαιτούνται τέσσερις και πλέον υπάλληλοι.

«Η κύρια αρμοδιότητά μας είναι η αδειοδότηση και ο έλεγχος των τουριστικών καταλυμάτων. Είναι δύσκολο, ωστόσο, να εντοπιστούν οι περιπτώσεις τυχόν λειτουργίας παράνομων καταλυμάτων, χωρίς τη βοήθεια των συλλόγων, της αστυνομίας, αλλά και των τοπικών παραγόντων» όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου, προϊστάμενος της ΠΥΤ Θεσσαλίας.

Ο ίδιος επισημαίνει παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, να πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι, ενόψει κυρίως της σεζόν. Παρόλα ταύτα, διερευνάται η κάθε καταγγελία και στο πλαίσιο αυτό γίνεται επιτόπου έλεγχος από υπάλληλο της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού, συνοδεία αστυνομικού.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, το πρόστιμο που επιβάλλεται στις περιπτώσεις λειτουργίας παράνομου καταλύματος, αντιστοιχεί στο ποσό των 200 ευρώ ανά κλίνη και η επιχείρηση σφραγίζεται σύμφωνα με το ΦΕΚ 155/Α/30-7-14 και είχε εκδοθεί από το Υπουργείο Τουρισμού.

Προ διετίας, σημειωτέον, επιβάλλονταν πρόστιμο 146 ευρώ ανά κλίνη, ενώ δεν προβλέπονταν σφράγιση του καταλύματος, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σήμερα.

Το πρόστιμο των 50.000 ευρώ για παράνομες βίλες, αντίστοιχα, ορίζεται βάσει του ΦΕΚ 3118/β/9-12-13, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί είτε στην περιοχή μας είτε ευρύτερα, διότι δεν έχει καταγραφεί καμία καταγγελία.

Το ύψος του προστίμου, ωστόσο, έχει θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι οποίοι σπεύδουν, ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν να λάβουν το νόμιμο σήμα λειτουργίας από τον ΕΟΤ, προς αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου