ΤΟΠΙΚΑ

Σημαντική διάκριση Βολιώτη

σημαντική-διάκριση-βολιώτη-586347

Ο Πανεπιστημιακός Αθανάσιος Καραθανάσης εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Ο διακεκριμένος Βολιώτης Πανεπιστημιακός Αθανάσιος Καραθανάσης, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Α.Π.Θ, εξελέγη πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, του κορυφαίου φορέα πνεύματος και πολιτισμού.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, είναι αδελφός του Γιάννη Καραθανάση, προέδρου της βιβλιοθήκης «Δαμιανού Κυριαζή», ο οποίος αναπτύσσει ανάλογη πολιτιστική δραστηριότητα.

Ο κ. Καραθανάσης, είναι παντρεμένος με την επίσης Βολιώτισσα Eλένη-Aιμιλία Παπαεμμανουήλ και έχει δύο κόρες. Συγκαταλέγεται, αδιαμφισβήτητα, στην πνευματική ελίτ της χώρας και τιμά δεόντως τις Μικρασιάτικες ρίζες του, για τις οποίες είναι περήφανος, συμμετέχοντας σε σημαντικά συνέδρια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Καραθανάσης, επισημαίνει ότι διατηρεί πολύ ωραίες αναμνήσεις από την πατρική γειτονιά, τους φίλους των παιδικών χρόνων, τους συγγενείς του, ενώ επισκέπτεται τακτικά το σπίτι που διατηρεί στον Αγιο Λαυρέντιο, με την οικογένειά του. Παράλληλα δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος ενός σημαντικού φορέα, που αναπτύσσει πολυσήμαντο έργο, και είναι σύμφυτος με την προσωπική διαδρομή που ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια.

Σημαντικοί σταθμοί στην μακρόχρονη επιστημονική του πορεία είναι η θητεία του ως Καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Tμήματα). Παράλληλα πραγματοποίησε μαθήματα και διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Sapienza (Ρώμη), Στρασβούργου και York (Καναδά).

Tο 1999-2001, και 2011-2013 ήταν Πρόεδρος του Tμήματος Ποιμαντικής και Kοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του A.Π.Θ, ενώ διετέλεσε μέλος επιτροπών του Α.Π.Θ. (Γραφείο Erasmus, Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων, Κεντρική Βιβλιοθήκη κ.λ.π.). Την περίοδο 2007-2009 διετέλεσε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Μετεκπαίδευσης Καθηγητών Μέσης Εκπαιδεύσεως.

Στις 5 Ιουλίου 1994, τιμήθηκε με το οφίκιο του Αρχοντος Διερμηνέως του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και τον Νοέμβριο του 2003 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος Ζ’ του απένειμε το παράσημο του Αποστόλου Μάρκου.

Είναι μέλος πολλών επιστημονικών, κυρίως, Ιδρυμάτων. Διετέλεσε πρόεδρος του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού (2000-2002) – Καριπείου Μελάθρου, Γενικός Γραμματέας (2000-2006) και Αντιπρόεδρος (2009-2012) της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (1997-2007), του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης (1990-1996) και της Ιωνικής Εστίας (2000-2010).

Εχει δημοσιεύσει περί τις 250 μελέτες και κριτικές σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, επιμελήθηκε δώδεκα επιστημονικούς τόμους, καθώς επίσης και τόμους της βαλκανικής βιβλιογραφίας, που συνθέτουν ένα πολύ σημαντικό συγγραφικό και ερευνητικό έργο.

ΓΛYKΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου