ΤΟΠΙΚΑ

Μείωση 40% στη ζήτηση γλυκών, τεφτέρια σε ζαχαροπλαστεία

μείωση-40-στη-ζήτηση-γλυκών-τεφτέρια-σε-588319

Είκοσι περίπου επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι έχουν κλείσει την τελευταία πενταετία στη Μαγνησία

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ζαχαροπλάστες στο Βόλο, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στη μείωση του τζίρου που υπολογίζεται σε 40%, αλλά και στην ραγδαία αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που οδηγούν σε αδιέξοδο τους επαγγελματίες. Πριν από την κρίση λειτουργούσαν περισσότερα από 80 εργαστήρια ζαχαροπλαστικής στην περιοχή μας, τα οποία υπολογίζονται πλέον σε 60, είτε λόγω συνταξιοδότησης, είτε λόγω οικονομικών δυσχερειών.

Ενα ακόμη σημείο που αποτυπώνει τα δυσάρεστα παρελκόμενα της κρίσης, είναι η δραματική μείωση και των πρατηρίων που λειτουργούσαν στην περιοχή μας.

Εντονο προβληματισμό προκαλεί στους ζαχαροπλάστες η αλλαγή των δεδομένων λόγω της κρίσης, η μακρά λίστα των οφειλετών οι οποίοι αγοράζουν με πίστωση ακόμη και γλυκά, αλλά και η αύξηση των λειτουργικών δαπανών.

Η διαφοροποίηση στο συσχετισμό μεταξύ εσόδων και εξόδων, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την καθημερινότητα των επαγγελματιών του κλάδου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με περίσκεψη το μέλλον.

Οι παραγγελίες είναι εμφανώς μειωμένες, η κινητικότητα ενόψει Πάσχα χαρακτηρίζεται μάλλον υποτονική, τη δεδομένη τουλάχιστον περίοδο, ενώ τα παραδοσιακά τεφτέρια, που μαρτυρούν τη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, συνθέτουν τις διαφορετικές όψεις του προβλήματος.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Μαγνησίας, Αχιλλέας Πιλάτος, επισημαίνει ότι «η δουλειά παρουσιάζει σημαντική μείωση, οι παραγγελίες το ίδιο και είναι προφανές ότι ο κόσμος έχει επηρεαστεί από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και δεν έχει την ψυχολογία της αναμονής της εορταστικής περιόδου».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τη δεδομένη στιγμή ο κλάδος είναι το οικονομικό, με αιχμή του δόρατος τη δυσκολία ή αδυναμία κάλυψης, σε αρκετές περιπτώσεις, των ασφαλιστικών εισφορών. «Μας προβληματίζει έντονα η αύξηση των λειτουργικών μας δαπανών και η μείωση των εσόδων. Παλαιότερα δεν υπολογίζαμε τα έξοδα, διότι υπήρχαν τα ανάλογα έσοδα. Η πτώση στα έσοδα εξελίσσεται σταδιακά λόγω της κρίσης και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία αρκετών συναδέλφων να καλύψουν τον ασφαλιστικό τους φορέα», όπως αναφέρει ο κ. Πιλάτος, ο οποίος είναι παράλληλα ταμίας στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας.

Οι τιμές διατηρούνται σε επίπεδα προ της κρίσης, προκειμένου να διευκολυνθεί το αγοραστικό κοινό, αλλά παρόλα ταύτα, η ύφεση είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και επηρεάζει άμεσα όλους τους κλάδους των επαγγελματιών. «Το μέλλον είναι αβέβαιο και οι καταστάσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι εξαιρετικά δύσκολες, διότι μειώνουμε τις τιμές αλλά αυξάνονται διαρκώς τα λειτουργικά μας έξοδα και το κόστος αγοράς των πρώτων υλών» υπογραμμίζει ο κ. Πιλάτος, για να προσθέσει ότι «αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις, όπως όλοι οι κλάδοι εξάλλου, και δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η περίοδος της οικονομικής ύφεσης που μας προβληματίζει όλους».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου