ΤΟΠΙΚΑ

Ντοκιμαντέρ για το σανατόριο Καραμάνη προβάλλεται στην Αθήνα

ντοκιμαντέρ-για-το-σανατόριο-καραμάν-588352

Δημιουργήθηκε με την ουσιαστική συνδρομή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Πνοή ζωής» τιτλοφορείται το ντοκιμαντέρ που έχει ως θέμα το σανατόριο Καραμάνη και θα προβληθεί για πρώτη φορά στο «Δαναό» της Αθήνας σήμερα στις 16.00, με τη φροντίδα της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ίδιο ντοκιμαντέρ θα προβληθεί, σημειωτέον, και στο Βόλο, στις 25 Απριλίου, στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» με αφορμή συνέδριο με συναφές θέμα.

Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Πνοή Ζωής» δημιουργήθηκε από τους Δημήτρη Βερνίκο και Πόλυ Βλάχου με την αμέριστη συμπαράσταση του Κωνσταντίνου Γουργουλιάννη Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί την προσωπικότητα του γιατρού Γεωργίου Καραμάνη, αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, μέσω της αφήγησης μιας 93χρονης, σήμερα, γυναίκας, η οποία είχε «φιλοξενηθεί» στο σανατόριο.

Η Ελληνοεβραία Ντορέττα Μέντα φτάνει στα 24 της, στο Σανατόριο του Πηλίου. Και όπως η ίδια εμπιστεύεται πολύ αργότερα στην κόρη της, στο Σανατόριο πέρασε τις πιο ωραίες στιγμές της ζωής της. Μάλλον ήταν η μαγική δύναμη του βουνού, ίσως και ο πόνος της ασθένειας που έχει ανάγκη τον έρωτα για να τον απαλύνει, αλλά το φαγητό και ο καθαρός αέρας δεν έμελλε να είναι η μοναδική της απόλαυση.

Στο Σανατόριο γνωρίζει τον Γκι. Τον έρωτα της ζωής της. Περνάνε μαζί 6 μήνες γεμάτους όνειρα και σχέδια για το μέλλον. Οι εποχές όμως είναι σκληρές και η μοίρα μάλλον σκληρότερη. Με τον θάνατο του γιατρού η ζωή του Σανατορίου σβήνει.

Μέσω της παραπάνω αφήγησης, όπου ο λόγος συνυπάρχει με την εικόνα, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ, προσεγγίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα και αποτυπώνουν με αριστουργηματικό τρόπο την πορεία που ξεκίνησε το 1908, στα Χάνια Πηλίου, από το γιατρό Καραμάνη, ο οποίος αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του, στη θεραπεία της φυματίωσης. Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και στη συνέχεια ο πρώτος παγκόσμιος, μετατρέπουν το Σανατόριο σε κοιτίδα θεραπείας της φυματίωσης, καθιστώντας το γνωστό σε πανελλήνια κλίμακα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου