ΤΟΠΙΚΑ

Λιμάνι της Ιωλκού τα Πευκάκια ~ Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

λιμάνι-της-ιωλκού-τα-πευκάκια-σημαντι-592772

Πύλη εισόδου επί 5.000 χρόνια απ’ όπου πραγματοποιούνταν εμπορικές ανταλλαγές

Σημαντικά ευρήματα που τεκμηριώνουν τον σημαίνοντα εμπορικό ρόλο του λιμανιού της Ιωλκού επί 5.000 χρόνια, από το τέλος της νεολιθικής εποχής και την αρχή της περιόδου του Χαλκού, παρουσιάστηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες στον πολυχώρο Φουντούλη.

Η Δρ. Ανθή Μπάτζιου-Ευσταθίου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, παρουσίασε τα νεώτερα ευρήματα της δεκαετούς συστηματικής ανασκαφικής έρευνας που πραγματοποιείται στα Πευκάκια, με την οικονομική υποστήριξη του Ινστιτούτου για την Προϊστορική έρευνα στο Αιγαίο, του Ιδρύματος Ψύχα και του Ιδρύματος Κωστόπουλου.

Η ίδια ανέπτυξε το θέμα «O μυκηναϊκός οικισμός στα Πευκάκια: το λιμάνι της Ιωλκού», στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το «Kαφέ της Επιστήμης», σε συνεργασία με τον Eλληνογαλλικό Σύνδεσμο.

Στη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Μπάτζιου-Ευσταθίου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεότερα δεδομένα που τεκμηριώνουν τη θέση ότι τα Πευκάκια ταυτίζονται με το λιμάνι της Ιωλκού και αποδεικνύουν ότι λειτούργησε ως πύλη εισόδου των νέων ιδεών και των αγαθών στην Ιωλκό και στα ενδότερα της Θεσσαλίας. Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Λάρισας, ανέφερε ότι το αρχαιολογικό υλικό που έχει προκύψει από τις πολύχρονες έρευνες αποδεικνύει την ύπαρξη εμπορικής κίνησης «από το βόρειο Αιγαίο, από την Τροία, μέχρι την Κρήτη, όλη την Πελοπόννησο, αλλά και όλο τον Αιγιακό χώρο».

Μεταξύ των αρχαιολογικών ευρημάτων που τεκμηριώνουν τα προαναφερθέντα, συγκαταλέγονται τα μολύβδινα σταθμά που ήρθαν στο φως και συναντώνται παράλληλα στα λιμάνια της Κρήτης και της Σαντορίνης. Ο Χανανίτικος αμφορέας που ανακαλύφθηκε στο Διμήνι, είχε εισαχθεί μέσω του λιμανιού των Πευκακίων. Επίσης τα δεκάδες κεραμικά σκεύη καθημερινής χρήσης και πολλά μαγειρικά σκεύη που έχουν έρθει στο φως, είχαν εισαχθεί από την Αίγινα, γεγονός που αναδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο των εμπορικών ανταλλαγών.

Σημαντική είναι επίσης η διαπίστωση ότι αρκετά αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί στα ενδότερα της Θεσσαλίας, αποτελούν επίσης τεκμήρια εμπορικών ανταλλαγών. Παράλληλα, τα δεκάδες ευρήματα, σφραγίδες και κοσμήματα που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό συγκροτήματος θολωτών τάφων στην περιοχή του μεγάλου Μοναστηρίου, κοντά στις Φερρές, μαρτυρούν τη διαδικασία εισαγωγής από το κοντινό λιμάνι.

Ολα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, σκιαγραφούν «ένα κραταιό εμπορικό λιμάνι κι ένα χώρο παραγωγής, ταυτόχρονα, που συνεισέφερε πάρα πολλά στην οικονομία του ανακτορικού κέντρου της Ιωλκού» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Ευσταθίου.

Η αρχική θέση του Δημήτρη Θεοχάρη, που διατυπώθηκε ήδη από το1917, τεκμηριώνεται από τις ανασκαφές που ακολούθησαν και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, καθώς αποδεικνύεται ότι στην περιοχή των Πευκακίων τοποθετείται το λιμάνι της θρυλικής Ιωλκού, αλλά και του Νοεολιθικού οικισμού του Διμηνίου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου