ΤΟΠΙΚΑ

400 υποστηρικτές του ΚΕΘΕΑ

400-υποστηρικτές-του-κεθεα-594860

Ευαισθητοποιημένοι πολίτες ενισχύουν το έργο που επεκτείνεται και στα σχολεία

Περισσότερα από 400 άτομα υποστηρίζουν το πολύπλευρο έργο που αναπτύσσει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων στο Βόλο και τη Λάρισα, αναπτύσσοντας σειρά πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» και «Εξοδος».

Σε δύσκολες εποχές, τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας και Φίλων του ΚΕΘΕΑ «Εξοδος» και ΚΕΘΕΑ «Πιλότος» καταβάλλουν προσπάθειες, προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο των δύο θεραπευτικών προγραμμάτων. Παράλληλος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίχτυ αλληλεγγύης γύρω από τις δύο δομές που λειτουργούν παράλληλα, βοηθώντας επικουρικά το έργο που επιτελείται. Οι δράσεις και γενικότερες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, όπως το διήμερο μπαζάρ, σήμερα και αύριο, δίνουν το στίγμα των πρωτοβουλιών ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Στο μεταξύ, το έργο της δομής του Βόλου διευρύνεται διαρκώς σε επίπεδο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των σχολικών κοινοτήτων, που υπάγονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσια και Λύκεια. Η δομή πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης που άρχισε να λειτουργεί στα μέσα της προηγούμενης χρονιάς, έχει ως στόχο «να υποστηρίξουμε περιπτώσεις από σχολεία, τα οποία για κάποιο λόγο χρειάζονται επιπλέον ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, υποστήριξη και συμβουλευτική, μέσα από διάφορες δράσεις» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Μίλτος, υπεύθυνος του προγράμματος που λειτουργεί στην περιοχή μας.

Οι δράσεις που πραγματοποιούνται σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής μας, σε συνεργασία πάντα με τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, περιλαμβάνουν καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, γκράφιτι, σεμινάρια σε γονείς, σε καθηγητές, διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης που «μπορεί να έχουν στόχο την πρόληψη και όχι αποκλειστικά τη συμβουλευτική» όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίλτος.

Οι συγκεκριμένες δράσεις έχουν ως αποδέκτες εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, καθώς επεκτείνονται σε τρία επίπεδα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν τριήμερα εκπαιδευτικά εργαστήρια ξεχωριστά για γυμνάσια και λύκεια, προκειμένου να εφοδιαστούν οι εκπαιδευτικοί με τις ανάλογες γνώσεις, για να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιστατικό, εφόσον εμφανιστεί στο σχολικό περιβάλλον.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η θεματική του συγκεκριμένου προγράμματος εκτείνεται πέραν της χρήσης ουσιών, αγγίζοντας και τις αποκλίνουσες συμπεριφορές εφήβων. «Τα αιτήματα που φτάνουν μέχρι εμάς, αξιολογούνται και αναλύονται, προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα, διότι η παραβατική συμπεριφορά δεν συνδέεται πάντα με την χρήση ουσιών. Είμαστε πάντα ανοιχτοί όταν υπάρχει κάποιο περιστατικό, για να δούμε πως μπορούμε να το διαχειριστούμε, ακόμη κι όταν δεν αφορά χρήση ουσιών, αλλά μια αποκλίνουσα συμπεριφορά» όπως υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του θεραπευτικού προγράμματος που λειτουργεί στο Βόλο.

Η συγκεκριμένη δράση έχει δυναμική και προσεγγίζει σταδιακά το στόχο, που είναι να λειτουργήσουν οι καθηγητές ως φίλτρο μέσα σε κάθε σχολείο, όταν παρουσιάζονται περιστατικά χρήσης, έτσι ώστε να μπορούν να παρέμβουν άμεσα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου