ΤΟΠΙΚΑ

Νοτιοαφρικανοί τουρίστες πραγματοποιούν εναλλακτικές δράσεις στο Πήλιο

νοτιοαφρικανοί-τουρίστες-πραγματοπο-595867

Προσωρινό «πάγωμα» παρατηρείται στις κρατήσεις από τη Γερμανική αγορά

Κερδίζουν διαρκώς έδαφος οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού στο Πήλιο, που προσελκύουν τουρίστες τόσο από Ευρωπαϊκές χώρες όσο και από μακρινούς προορισμούς όπως η Αμερική και η Νότια Αφρική, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται «πάγωμα» των κρατήσεων από τη Γερμανική αγορά.

Το παραπάνω φαινόμενο γίνεται εντονότερο το τελευταίο διάστημα και αποδίδεται στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό. «Οι ξένοι περιμένουν τις εξελίξεις και ενώ υπήρχε καλή ροή μέχρι το Φεβρουάριο, παρατηρείται στασιμότητα στις κρατήσεις σε όλη την Ελλάδα, ειδικά από τη Γερμανική αγορά» όπως αναφέρει ο συνοδός βουνού Δημήτρης Βαραλής, ιδιοκτήτης του hellassmile.gr. Ο ίδιος εκτιμά ότι η σταθερότητα είναι πολύ βασικός παράγοντας, ο οποίος επηρεάζει άμεσα τον τουρισμό και κατά συνέπεια εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα ανακτήσουν την πρότερη ικανοποιητική ροή οι κρατήσεις από το εξωτερικό.

Σε γενικές γραμμές, οι ξένοι τουρίστες που επιλέγουν το Πήλιο ως τόπο εναλλακτικών διακοπών, προέρχονται από τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Ισραήλ, τις Σκανδιναβικές χώρες, την Αυστρία, την Ελβετία, την Αμερική, αλλά και τη Νότια Αφρική, σε μικρότερη κλίμακα.

Ο κ. Βαραλής έχει αναπτύξει συνεργασία με τη Γερμανία και την Αμερική, ενώ όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «οι Γερμανοί αναζητούν ήσυχες διακοπές, με περπάτημα, ξεκούραση και κολύμπι στις ακτές του Πηλίου. Οι Αμερικάνοι, αντίστοιχα, συμμετέχουν και σε άλλες εναλλακτικές δράσεις, που έχουν ως επίκεντρο τις τοπικές γεύσεις».

Οι Αμερικάνοι επισκέπτες έρχονται συνήθως μεμονωμένα, χωρίς να εξαιρούνται μικρές παρέες, που επιθυμούν να εξερευνήσουν τις ομορφιές, τα μονοπάτια και τις γεύσεις του βουνού των Κενταύρων. Κατά κανόνα είναι ζευγάρια, ηλικίας 50 ετών και άνω, τα οποία παραμένουν στην περιοχή μας κατά μέσο όρο δέκα ημέρες, όπως, άλλωστε και οι Γερμανοί.

Οι εναλλακτικές δραστηριότητες κοντά στη φύση διαρκούν από το Μάιο έως και τις αρχές Οκτωβρίου, και ενισχύονται δυναμικά από τα αντίστοιχα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, που προωθούν το Πήλιο και τις ομορφιές του.

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, ωστόσο, «οι ξένοι επισκέπτες δεν γνωρίζουν το Πήλιο, διότι πρέπει να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση» υπογραμμίζει ο Βολιώτης συνοδός βουνού, τονίζοντας παράλληλα ότι «είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε με ασφάλεια πως θα εξελιχθεί η φετινή σεζόν, η οποία εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πολιτικό κλίμα».

Οι επαγγελματίες παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τις εξελίξεις και ευελπιστούν ότι η χρονιά θα ολοκληρωθεί με θετικό πρόσημο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κοινό ζητούμενο είναι η εντονότερη προβολή στο εξωτερικό, προκειμένου να αποτελέσει δημοφιλή προορισμό το Πήλιο και να αυξηθούν οι τουρίστες που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού. «Τα τουριστικά γραφεία με τα οποία συνεργάζομαι αναλαμβάνουν να προβάλλουν το Πήλιο στη Γερμανία και την Αμερική, αλλά το ζήτημα είναι ποιες πρωτοβουλίες αναπτύσσουμε, προκειμένου να φτάσουν ως εδώ οι λάτρεις των υπαίθριων τουριστικών δραστηριοτήτων από το εξωτερικό» καταλήγει ο κ. Βαραλής.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου