ΤΟΠΙΚΑ

Σταμάτης Μαλέλης: Νίκησα το «τέρας» της κατάθλιψης

σταμάτης-μαλέλης-νίκησα-το-τέρας-τη-604699

Ο Διευθυντής ειδήσεων του ΣΚΑΪ μιλάει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την προσωπική του εμπειρία με αφορμή τη σημερινή παρουσίαση του βιβλίου του στο Βόλο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στη ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Συνάντηση κοινωνικής ευαισθητοποίησης είναι η εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Σταμάτη Μαλέλη, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή 22 Μαρτίου στις 19.30 στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας. Το βιβλίο με τίτλο «Στη σκιά του μαύρου ήλιου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μίνωας», παρουσιάζεται με την υποστήριξη ΕΛΕΠΑΠ. Θα μιλήσουν ο Κυριάκος Ντούμος-δημοσιογράφος, στιχουργός και ο Φώτης Βασιλείου-γενικός διευθυντής White Space & New Media Studies και συντονίζει ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος.

Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση, ο Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ, καταθέτει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ προσωπικά βιώματα και εμπειρίες ζωής, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η συνδρομή των ειδικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη. Παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία, ο συγγραφέας του βιβλίου αναφέρει ότι η κατάθλιψη έχει εκλάβει ανησυχητικές διαστάσεις, επηρεάζοντας δραματικά την καθημερινότητα εκατοντάδων ανθρώπων, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε έναν κυκεώνα προβλημάτων. Οι γενεσιουργές αιτίες του προβλήματος είναι πολλές, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Μαλέλης «για να νικήσουμε την κατάθλιψη πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι νόσος και να απευθυνθούμε σε ειδικό».

Ποιός ήταν ο λόγος που σας ώθησε να γράψετε το τρίτο βιβλίο σας «Στη σκιά του μαύρου ήλιου»;

Κατ’ αρχήν η ανάγκη της δημιουργίας. Πιστεύω ότι έχω μια τάση στο να γράφω, να εκφράζομαι πάρα πολύ μέσα από τη γραφή. Κατά δεύτερο, όταν καταπιάνομαι με θέματα που έχουν σχέση με την ψυχολογία, λειτουργούν λυτρωτικά. Ενας τρίτος λόγος που το έγραψα, ήταν για να δώσω μια διέξοδο σε ανθρώπους οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι σε αυτό το «μαύρο ήλιο» που ονομάζω εγώ. Το πρώτο βιβλίο μου «Στιγμές τηλεόρασης» ήταν ένα εγχειρίδιο κι ένα ιστορικό βιβλίο για τηλεόραση, το δεύτερο ήταν το βιωματικό «Το τέρας κι εγώ» και το τρίτο ακουμπάει πάνω στο θέμα του δεύτερου, αλλά πιο πολύ με μυθιστορηματικά στοιχεία.

Θεματικό επίκεντρο και των δύο βιβλίων είναι η κατάθλιψη…

Τη βίωσα και μάλιστα με πολύ οδυνηρό τρόπο στην καλύτερη επαγγελματική μου φάση, με αποτέλεσμα να μη μπορέσω να χαρώ απλά πράγματα. Διήρκεσε μια περίπου δεκαετία, διότι έκανα κι εγώ το ίδιο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι. Δεν το παραδέχονται και δεν απευθύνονται σε ειδικό. Μου πήρε δέκα χρόνια για να απευθυνθώ σε ειδικό.

Επιβεβαιώνεται, άραγε, η κοινή θέση ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κατάθλιψης λόγω της κρίσης;

Τα στατιστικά δείχνουν ότι παίρνει τη μορφή επιδημίας. Ηδη τα στοιχεία που βγαίνουν από τον ΟΗΕ είναι ανησυχητικά, διότι το 2025 θα είναι ίσως η πρώτη αιτία θανάτου. Οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλές, ο καταναλωτικός τρόπος ζωής, ο γενικότερος τρόπος που ζούμε, οι αξίες, η ματαιοδοξία, το συνεχές τρέξιμο, το στρες, αυτό που λέμε σύγχρονη ζωή. Μπορεί να είναι καταπιεστική η σύγχρονη ζωή και βέβαια με τη συνδρομή κάποιων ουσιών που λείπουν από τον οργανισμό, οδηγούμαστε στην κατάθλιψη. Το 2015 υπολογίζεται θα νοσήσει περίπου ένας στους τέσσερις, ενώ σήμερα η αντιστοιχία είναι ένας στους επτά. Η κατάθλιψη έχει σχέση με την οικονομική κρίση και με την ανεργία, αλλά νομίζω ότι σχετίζεται πιο πολύ και με τα αδιέξοδα του νέου, τον οποίο ωθούν να σπουδάσει, να κάνει πράγματα, να παλέψει ίσως και για πράγματα τα οποία δεν θέλει και στο τέλος της ημέρας όλα αυτά δεν τον εκφράζουν.

Η δεκάχρονη προσωπική δοκιμασία πόσο διαφοροποίησε την οπτική και τη γενικότερη φιλοσοφία σας;

Ισως είναι λίγο υπερβολικό να πω ότι τα άλλαξε όλα, αλλά θέλω να το πιστεύω ότι όλη αυτή η σύγκρουσή μου με αυτό το τέρας, νομίζω ότι αντικειμενικά άλλαξε πάρα πολλά πράγματα στον εαυτό μου. Αν όχι όλα, τουλάχιστον τον τρόπο που σκέφτομαι, που συμπεριφέρομαι, τον τρόπο που ζω, που βιώνω πράγματα, τον τρόπο που χαϊδεύω τη ζωή.

Ποιό είναι το μότο ζωής που έχετε υιοθετήσει;

Οτι η χειρότερη λέξη που άκουσα ποτέ στη ζωή μου, είναι η λέξη αθάνατος. Γιατί πιστεύω ότι αν συνειδητοποιήσεις ότι ο αθάνατος είναι μια φενάκη, η λέξη αυτή είναι ψεύτικη, νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι πλέον διαφορετικά τη ζωή σου. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο θνητοί είμαστε, για να βιώσουμε τη ζωή μας. Να μη ζήσουμε μια αβίωτη ζωή, να μην ζήσουμε μια ζωή σε αναμονή, γιατί είμαστε θνητοί.

Ποιό είναι το κυρίαρχο μήνυμα που μεταφέρετε στον αναγνώστη μέσω του συγκεκριμένου βιβλίου;

Οτι η κατάθλιψη νικιέται με πάρα πολλούς τρόπους, αλλά ο πιο βασικός είναι να πάμε σε ειδικό. Να αντιληφθούμε ότι είναι νόσος, ότι είναι αρρώστια και να απευθυνθούμε σε ειδικό. Πρέπει κατ’ αρχάς να το παραδεχτούμε και σ’ εμάς τους ίδιους και στο περιβάλλον μας. Αν κάνουμε το πρώτο βήμα και αρχίσουμε να το συζητάμε με τους οικείους μας, νομίζω ότι το δεύτερο βήμα θα είναι ο ειδικός. Πιστεύω ότι όταν διαβάσει κάποιος το βιβλίο μου, θα ζήσει κι αυτή την εμπειρία. Θα μπει σε αυτή την πλοκή, θα διαβάσει δηλαδή και ένα μυθιστόρημα.

Η σημερινή παρουσίαση του βιβλίου σας στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, σας φέρνει κοντά σε μια πόλη αγαπημένη…

Πράγματι, ο Βόλος είναι αγαπημένη μου πόλη. Πέρασα πολύ ωραία τα φοιτητικά μου χρόνια, είχα πάρα πολλούς φίλους συμφοιτητές και από Παρασκευή ερχόμασταν στο Βόλο, για να περάσουμε τα Σαββατοκύριακα. Πηγαίναμε στα ρεμπέτικα, στη «Σκάλα του Μιλάνου», και περνάγαμε τέλεια.

Τί θα θέλατε να πείτε, κλείνοντας, στους Βολιώτες;

Θέλω να τους καλέσω όλους να έρθουν στη σημερινή εκδήλωση και να μιλήσουμε. Δεν είναι μια παρουσίαση βιβλίου, είναι ουσιαστικά μια συνάντηση κοινωνικής ευαισθητοποίησης πάνω σε όλα αυτά τα θέματα. Θέλω να έρθουν και να κουβεντιάσουμε, πως μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και πως μπορούμε να νικήσουμε το τέρας της κατάθλιψης, αλλά κυρίως να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αγαπηθούμε πιο πολύ.

Σημαντική διαδρομή

Ο Σταμάτης Μαλέλης σπούδασε στην Α.Σ.Ο.Ε.Ε. και την Ανωτέρα Σχολή Στελεχών Επιχειρήσεων. Το 1991 μετεκπαιδεύτηκε στο CNN, στην Ατλάντα (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) με υποτροφία του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Επίσης, έχει σπουδάσει «Ελληνικό Πολιτισμό» στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.).

Μεταξύ 1977 και 1982 εργάστηκε ως κλητήρας και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Στην περίοδο 1982 και 1988 εργάστηκε ως Αρχισυντάκτης στην Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ). Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο ελεύθερο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Μεταξύ 1988 και 1991 ήταν Διευθυντής Σύνταξης στον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και στη συνέχεια, μεταξύ 1991 και 1993 υπήρξε Διευθυντής Σύνταξης στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Το χρονικό διάστημα 1993 και 2002 εργάστηκε ως Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων, Ενημέρωσης και Ενημερωτικών Εκπομπών στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΚΑΪ και ALPHA. Από το 2002 έως το καλοκαίρι του 2013 υπήρξε Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης στον τηλεοπτικό σταθμό STAR. Το 2009 ίδρυσε τη New Media Studies, την πρώτη σχολή Δημοσιογραφίας για την Τηλεόραση και τα Digital Media. Από το 2013 έως και σήμερα είναι Γενικός Διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης του ομίλου ΣΚΑΪ, ενώ ταυτόχρονα είναι ο εμπνευστής της πρώτης ολοκληρωμένης πλατφόρμας επικοινωνίας για την κατάθλιψη (kontasou.com), καθώς και του «Ψυχολογικού Συμβουλευτικού Αθηνών».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου