ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση στην ενδοσχολική βία

εξαρση-στην-ενδοσχολική-βία-605914

Ανησυχητικές διαστάσεις εκλαμβάνει ο εκφοβισμός μέσω διαδικτύου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν προς κάθε κατεύθυνση τα στατιστικά στοιχεία για την ενδοσχολική βία, σύμφωνα με τα οποία το 40% των μαθητών έχει σχετική εμπειρία, είτε από τη θέση του θύματος, είτε του παρατηρητή αντίστοιχα. Εξίσου ανησυχητικά είναι παράλληλα τα δεδομένα που σχετίζονται με τον κυβερνοεκφοβισμό και δείχνουν επίσης έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού μέσω διαδικτύου.

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο εκδηλώσεων του 32ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη διοργανωτική επιμέλεια του Συλλόγου Γονέων του 32ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, τις Διευθύνσεις και τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο σχολείων, καθώς και με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και το βιβλιοπωλείο Πλαστελίνη.

Για το σημαντικό αυτό θέμα, μίλησαν η ψυχολόγος και συγγραφέας Σοφία Ανδρεοπούλου και οι συγγραφείς και εκπαιδευτικοί Αργυρώ Μουντάκη και Βαγγέλης Τασιόπουλος, οι οποίοι σκιαγράφησαν τις ανησυχητικές διαστάσεις του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι «είναι άξιο διερεύνησης το γεγονός ότι πολλά παιδιά δηλώνουν δυσαρεστημένα από το σχολείο».

Οπως επεσήμανε ειδικότερα η κ. Ανδρεοπούλου «ο κυβερνοεκφοβισμός που γίνεται μέσα από το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι καινούργια μορφή εκφοβισμού, που πρέπει να μας απασχολήσει. Στην ενδοσχολική βία, ο θύτης είναι ορατός. Με τον κυβερνοεκφοβισμό δεν θα γνωρίζουμε ποιός είναι ο θύτης, γιατί είναι κρυμμένος πίσω από την ανωνυμία για να εκφοβίζει, να απειλεί, να διασύρει άλλα παιδιά και γι’ αυτό το λόγο αρχίζει να γίνεται πολύ πιο επικίνδυνο φαινόμενο».

Παράλληλα η ίδια εισηγήτρια ανέλυσε τις υπάρχουσες μορφές εκφοβισμού, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα φαινόμενα που σχετίζονται με το οικογενειακό περιβάλλον.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου