ΤΟΠΙΚΑ

Ψηφιακές διαδρομές στο Βόλο

ψηφιακές-διαδρομές-στο-βόλο-606040

Περισσότεροι από 10.000 εργάτες υπήρχαν σε εποχές βιομηχανικής ακμής όπως υπογραμμίστηκε σε ημερίδα

Καινοτόμα πρωτοβουλία αποτελεί η δημιουργία ψηφιακών διαδρομών προκειμένου να αναδειχθούν με βιωματικό τρόπο ιστορικές μνήμες και κτίρια του Βόλου, που σχετίζονται με τη νεότερη περίοδο. Σημαντικά δεδομένα όπως η δραματική μείωση του εργατικού δυναμικού, που ξεπερνούσε τα 10.000 άτομα στις εποχές της βιομηχανικής άνθισης, η μετακίνηση πολλών μεταναστών σε άλλους προορισμούς λόγω της ανεργίας και οι προσπάθειες διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αναδεικνύονται στο πλαίσιο της ημερίδας του ερευνητικού προγράμματος Θαλής-DEMUCIV/Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ξεκίνησε χθες στο Μουσείο της πόλης του Βόλου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση, που προσελκύει το ενδιαφέρον σημαντικών επιστημόνων, ερευνητών αλλά και φοιτητών, φέρνει στο φως πολύ σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή μας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι προαναφερθείσες ψηφιακές διαδρομές ειδικότερα, αποτελούν καινοτόμο πρότζεκτ, που θα ολοκληρωθεί έως το καλοκαίρι και αποτελούν τμήμα του ερευνητικού προγράμματος που υλοποιούν το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Βόλου και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με γενικό τίτλο «Σχεδιάζοντας το Μουσείο Πόλης του Βόλου», το οποίο συνδέεται άμεσα με το συγκεκριμένο Μουσείο.

Το εξαιρετικά σημαντικό αυτό πρόγραμμα, τις συντεταγμένες του οποίου ανέλυσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η Κοινωνική Ανθρωπολόγος, Ρίκυ Βαν Μπούσχοτεν, Καθηγήτρια στο ΙΑΚΑ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συνίσταται στη δημιουργία διαδρομών μέσα στην πόλη «με βάση τις μαρτυρίες που συλλέξαμε, από τους ανθρώπους που έζησαν τη δεκαετία του 40 και την κατοχή».

Οι ερευνητές προσανατολίζονται στις ψηφιακές διαδρομές που θα διευκολύνονται είτε από μηχάνημα ακοής με ακουστικά είτε με εφαρμογή σε κινητό τηλέφωνο είτε με τη συνδρομή ξεναγού είτε με τη βοήθεια συσκευής που θα προμηθεύονται από το Μουσείο της πόλης οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ακούν ιστορικές μαρτυρίες περνώντας από σημαντικά μνημεία της πόλης, όπως η Κίτρινη αποθήκη, η Πλατεία Ελευθερίας και κτίρια που είναι συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη.

Ολα τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά, διότι έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης και να καταστήσουν ευρύτερα γνωστά στο ευρύ κοινό, σε γηγενείς και επισκέπτες, γεγονότα και στιγμές που σφράγισαν ανεξίτηλα τη νεώτερη περίοδο.

Αποβιομηχάνιση και μετανάστευση

Στη διάρκεια της χθεσινής ημερίδας, εξάλλου, έγινε εκτενής αναφορά στις αλλαγές που υφίσταται το αστικό τοπίο σε εποχές κρίσης, με επίκεντρο τις οικονομικές επιπτώσεις, την μετακίνηση πληθυσμών, την αποβιομηχάνιση, την αναδόμηση των κοινωνικών σχέσεων και των δομών αλληλεγγύης.

Σε παλαιότερες εποχές κρίσης σημειώθηκε μετακίνηση πληθυσμών είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο εξωτερικό. Ανάλογο φαινόμενο υφίσταται και σήμερα, με δεκάδες γηγενείς να αναζητούν ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης στο εξωτερικό και δεκάδες, μετανάστες, αντίστοιχα, να μετακινούνται σε άλλους προορισμούς, ελλείψει απασχόλησης, λόγω κρίσης.

Το αστικό τοπίο μεταβλήθηκε άρδην τόσο στην περίοδο των σεισμών, όσο και του εμφυλίου, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Βαν Μπούσχοτεν, η οποία σημείωσε παράλληλα ότι και σήμερα παρατηρείται, αντίστοιχα, μετακίνηση πληθυσμών.

«Πολλοί μετανάστες αναγκάζονται να φύγουν ή βρίσκονται σε πολύ μεγάλο δίλημμα αν πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να παραμείνουν στην περιοχή μας, γιατί κυρίως οι παλιότεροι μετανάστες από την Αλβανία έχουν πλέον ενσωματωθεί και προσπαθούν να επιβιώσουν, παραμένοντας στην περιοχή μας» όπως επεσήμανε η ίδια Κοινωνική Ανθρωπολόγος.

Σε περιόδους κρίσης σημειώνεται κατά κανόνα μετανάστευση, ενώ όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή ημερίδα μετά τους σεισμούς της δεκαετίας του ’50 πολλές οικογένειες έφυγαν από το Βόλο προς την Αθήνα και στη συνέχεια προς τη Γερμανία.

Αίσθηση προκάλεσε παράλληλα η επισήμανση της κ. Βαν Μπούσχοτεν ότι «η σημερινή κρίση είναι η τελευταία φάση μιας ολόκληρης εξέλιξης», αλλά και η υποσημείωση ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε ένα Ευρωπαϊκό περιβάλλον και άρα παίζει και αυτό ρόλο στη σημερινή κρίση».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου