ΤΟΠΙΚΑ

Με το βλέμμα στον ουρανό ~ Εντυπωσίασε η έκλειψη ηλίου

με-το-βλέμμα-στον-ουρανό-εντυπωσίασε-η-606475

Βολιώτες κάθε ηλικίας παρατήρησαν χθες με τα τηλεσκόπια της Εταιρείας Αστρονομίας το σπάνιο φαινόμενο

Το ενδιαφέρον αρκετών Βολιωτών κάθε ηλικίας απέσπασε η χθεσινή έκλειψη ηλίου, που ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Δεκάδες λάτρεις των ουράνιων φαινομένων έστρεψαν το βλέμμα στον ουρανό, κάνοντας ένα ευχάριστο διάλειμμα στην πεζή καθημερινότητα, με τη βοήθεια των τεσσάρων τηλεσκόπιων που τοποθετήθηκαν στην παραλία του Βόλου, από την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Τα ενθουσιώδη σχόλια των Βολιωτών που είχαν χθες την ευκαιρία να δουν μέσα από το τηλεσκόπιο το μεγαλείο της φύσης και του σύμπαντος, πλαισίωσαν την επιτυχημένη, ομολογουμένως, πρωτοβουλία των διοργανωτών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό και σχετικά σπάνιο για την περιοχή μας και γενικώς εντυπωσιάζουν τον κόσμο τα τηλεσκόπια που έχουν τοποθετηθεί στην παραλία και είναι εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα, προκειμένου να προστατεύονται τα μάτια. Σε αντίθετη περίπτωση, αν επιχειρήσουμε, δηλαδή, να παρατηρήσουμε το συγκεκριμένο φαινόμενο με γυμνό μάτι, υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν βλάβες» όπως επεσήμανε ο Χρήστος Ξενάκης, αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας του Βόλου.

Ο Στάθης Ζαφρατζάς, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας και υπεύθυνος του τομέα αστροπαρατηρήσεων επεσήμανε από την πλευρά του ότι «είναι το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο στον πλανήτη μας». Ανατρέχοντας στις κοινωνικές διαστάσεις του παραπάνω φαινομένου κατά την αρχαιότητα, ο κ. Ζαφρατζάς ανέφερε ότι «οι αρχαίοι πίστευαν ότι για το συγκεκριμένο φαινόμενο ευθύνεται ένας δράκος ο οποίος καταπίνει τον ήλιο και έκαναν προσευχές για να φύγει ο δράκος. Οταν, μετά από λίγα λεπτά, απομακρύνονταν η σελήνη μπροστά από τον ήλιο, έλεγαν ότι οι προσευχές τους εισακούστηκαν».

Ενήλικες αλλά και παιδιά παρατήρησαν με ενθουσιασμό το συγκεκριμένο ουράνιο φαινόμενο, περιμένοντας υπομονετικά δίπλα από το τηλεσκόπιο.

Ορισμένοι μάλιστα από τους συμμετέχοντες στη διαδικασία παρατήρησης του ουρανού, υπογράμμισαν ότι «έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η παρατήρηση των ουράνιων φαινομένων, διότι μας δίνει την αίσθηση ότι είμαστε κοντά στο σύμπαν».

Εντύπωση προκάλεσε εξάλλου, η παρουσία αρκετών παιδιών και εφήβων, που συμμετείχαν στη διαδικασία παρατήρησης του φαινομένου, εκφράζοντας αυθόρμητα τον ενθουσιασμό τους, για τα ουράνια τεκταινόμενα.

Μεταξύ των νεαρών φίλων της αστρονομίας, συγκαταλέγονται και οι μαθητές του 2ου Λυκείου Βόλου, οι οποίοι έσπευσαν να συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη βιωματική διαδικασία. Περιγράφοντας τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά της η Ευανθία Ανδρεαδάκη, μαθήτρια της Β’ Λυκείου, στο ίδιο σχολείο, επεσήμανε ότι «μου προξενεί περιέργεια κάθε ουράνιο φαινόμενο. Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να είμαι κοντά στο τηλεσκόπιο και να παρατηρώ τον ήλιο. Πολλοί ενδιαφέρονται να βιώσουν τη συγκεκριμένη εμπειρία και δεν έχουν αυτή την ευκαιρία».

Τα τηλεσκόπια των μελών της Εταιρείας στήθηκαν στη συμβολή της οδού Κωνσταντίνου Καρτάλη και Αργοναυτών, στο σημείο όπου αγκυροβολεί η «Αργώ», με δεκάδες περαστικούς να περιεργάζονται με ενδιαφέρον τα τηλεσκόπια, εκφράζοντας την επιθυμία να βιώσουν τη μαγεία της νοερής περιήγησης στο απέραντο σύμπαν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου