ΤΟΠΙΚΑ

Στρέφονται «στη γη» οι άνεργοι

στρέφονται-στη-γη-οι-άνεργοι-618846

Περισσότερα από 400 άτομα ασχολούνται με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών

Πεδίο επαγγελματικής απασχόλησης προσφέρει σε ανέργους ο πρωτογενής τομέας, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, κάτοικοι της περιοχής μας οι οποίοι είναι άνεργοι.

Παρότι οι συνθήκες που βιώνουν οι καλλιεργητές είναι δύσκολες λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής και της μείωσης, αντίστοιχα, της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, εντούτοις, προστίθενται νέα μέλη στον αγροτικό τομέα, με την προσδοκία της εξασφάλισης του μεροκάματου. Αναγκαία προϋπόθεση για τη δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο τομέα, ωστόσο, είναι η ύπαρξη της ανάλογης έκτασης, που θα επιτρέψει στον καλλιεργητή να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

«Οι περιπτώσεις που έχουμε στην περιοχή μας είναι ελάχιστες, διότι αν δεν διαθέτει κάποιος κτήμα, πρέπει να νοικιάσει και δεν είναι εύκολο. Είναι ιδιόμορφος ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, το κατάλληλο νερό, πρέπει να έχεις το ανάλογο κεφάλαιο για να αγοράσεις σπόρους ή φυτά για να καλλιεργήσεις. Οσοι έχουν τις κατάλληλες βάσεις, ασχολούνται με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών» όπως αναφέρει ο Απόστολος Τσακανίκας, πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών της περιοχής μας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή υπολογίζονται σε 400 περίπου οι καλλιεργητές, μισοί από τους οποίους πωλούν τα οπωροκηπευτικά που παράγουν στις λαϊκές αγορές.

Το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι το κόστος παραγωγής. «Αν δεν μειωθεί το κόστος παραγωγής, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο για μας, καθώς η αγοραστική δύναμη έχει μειωθεί. Εάν λοιπόν πουλάει κανείς κάτω του κόστους συνεχώς, είναι δύσκολο να επιβιώσει» επισημαίνει ο κ. Τσακανίκας.

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί παράλληλα για τους παραγωγούς η υψηλή φορολογία «13% από το πρώτο ευρώ» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών, για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει καθόλου αφορολόγητο και για να εξασφαλιστεί το μεροκάματο, οι περισσότεροι αγρότες εργάζονται σε οικογενειακή βάση».

Παράλληλα, δεν πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή όλοι οι καλλιεργητές της περιοχής μας αλλά αρκετοί κινούνται μεμονωμένα, προωθώντας τα οπωροκηπευτικά που παράγουν, στην εγχώρια αγορά.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου