ΤΟΠΙΚΑ

30% των γυναικών φορείς HPV

30-των-γυναικών-φορείς-hpv-622704

Πρόκειται για ομάδα ιών, ορισμένοι από τους οποίους προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Πολύ μεγάλο ποσοστό γυναικών, περίπου 30%, υπολογίζεται ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό HPV, ο οποίος ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιών, ορισμένοι από τους οποίους προσβάλουν τον τράχηλο της μήτρας και προκαλούν δυσπλασία και καρκίνο στον τράχηλο.

Πολύ μεγάλο ποσοστό των τεστ που πραγματοποιούνται, αποδεικνύονται θετικά στην ύπαρξη λοίμωξης κάποιου τύπου HPV, όχι απαραίτητα των ογκογόνων ιών, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Σόνια Καγιάννη, μιλώντας χθες στο «καφέ της επιστήμης». Η Βολιώτισσα ιατρός υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστούν οι συγκεκριμένες καταστάσεις σε προκαρκινικό στάδιο και να θεραπευτούν άμεσα. Παράλληλα υπογραμμίστηκε ότι ο ιός μεταδίδεται με την άμεση σωματική επαφή και τα ποσοστά που διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο είναι υψηλά.

Στο μεταξύ, καταγράφονται 600 νέα περιστατικά καρκίνου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα πανελλήνια επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ ο μέσος όρος των γυναικών που συνήθως πάσχουν από καρκίνο, είναι από 40 έως 50 ετών.

Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος εν τη γενέσει του είναι ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος, ο οποίος πρέπει να ξεκινάει σίγουρα στη ηλικία των 21 ετών. Νωρίτερα θα πρέπει να εξετάζονται γυναίκες οι οποίες έχουν συμπτωματολογία, όπως αμηνόρροια, διαταραχές στον κύκλο τους ή γυναίκες οι οποίες έχουν θετικό κληρονομικό ιστορικό για κάποιες κληρονομούμενες μορφές καρκίνου.

«Καλό είναι αυτές οι γυναίκες να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους νωρίτερα και από την ηλικία των 28 ετών» σημείωσε η κ. Κάγιαννη, η οποία συνέστησε παράλληλα, η πρώτη προσέγγιση στο γυναικολόγο να ξεκινάει από την ηλικία των 13 – 15 ετών, για καθαρά συμβουλευτικούς λόγους.

Από την ηλικία των 21 ετών και εντεύθεν, συστήνεται ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος και παράλληλα η συμβουλευτική για το μαστό. «Στη συνέχεια, αναλόγως με την επίπτωση που έχει η κάθε νόσος ανά ηλικία, εστιάζουμε στον έλεγχο των διαφόρων τμημάτων» όπως επεσήμανε η ομιλήτρια της χθεσινής εκδήλωσης.

Συμβουλή της ειδικού είναι ότι «πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό χωρίς να περιμένουμε τα συμπτώματα. Θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά σε στάδια πριν από την ανάπτυξη του καρκίνου, διότι η λοίμωξη και η δυσπλασία δεν δίνουν συμπτώματα, αλλά είναι μπορούν να διαπιστωθούν μόνο από το γιατρό».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου