ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Πρότυπη κοινότητα ΑμεΑ στα νησιά

πρότυπη-κοινότητα-αμεα-στα-νησιά-623186

Το πρώτο Camphill στην Ελλάδα δημιουργείται από εθελοντές στις Βόρειες Σποράδες

Στη Σκόπελο θα δημιουργηθεί το πρώτο Camphill στην Ελλάδα, προκειμένου να φιλοξενήσει παιδιά με ειδικές ανάγκες και από τα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων.

Η πρώτη κοινότητα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, θα δημιουργηθεί σε μια ονειρική περιοχή της Σκοπέλου, την περιοχή Αλυκιάς, σε κτήμα 5 στρεμμάτων, προκειμένου να βρουν μια φιλόξενη στέγη και προοπτικές εξέλιξης, παιδιά με νοητική υστέρηση, τα οποία ζουν κατά βάση στα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της χερσαίας Μαγνησίας.

«Πρόκειται για μια δομή που θα στηρίζει τα παιδιά, προκειμένου να είναι αυτόνομα, να εργάζονται μέσα στο χώρο αυτό, που θα διαθέτει την κατάλληλη υποδομή» υπογραμμίζει η «ψυχή» της προσπάθειας, Μάχη Παπαδαυίδ. Η ιδέα ξεκίνησε «από τη σκέψη τι θα γίνει το παιδί μου όταν θα «φύγω». Αυτό ήταν το πρόβλημά μου. Γι’ αυτό το λόγο σκέφτηκα να δημιουργηθεί μια δομή που έχει ως σκοπό να συγκεντρώσει τα παιδιά αυτά όταν φεύγουν οι γονείς τους και δεν έχουν κάπου να τα αφήσουν» υπογραμμίζει η κοινωνικά ευαισθητοποιημένη εθελόντρια της Σκοπέλου.

Τα παιδιά που θα φιλοξενούνται στην κοινότητα θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται από ειδικούς. Θα προσφέρεται η ανάλογη υποστήριξη, προκειμένου να είναι αυτόνομα, να εργάζονται μέσα στο συγκεκριμένο χώρο και να γεμίζουν με δημιουργικές δράσεις την καθημερινότητά τους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία αγάπης, η οποία υποστηρίζεται θερμά από τον σύζυγο της κ. Παπαδαυίδ, Ιωάννη, ο οποίος προσέφερε με πολύ μεγάλη γενναιοδωρία την έκταση πάνω στην οποία θα οικοδομηθεί η προσπάθεια. Για την υλοποίηση του στόχου, θα επιδιωχθεί παράλληλα η ένταξή του σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή έχει ήδη εκπονηθεί η τοπογραφική μελέτη, η οποία έχει υποβληθεί στους αρμόδιους, ενώ την ίδια στιγμή, η κ. Παπαδαυίδ έχει απευθυνθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με το αίτημα να επιμεληθούν διδάσκοντες και φοιτητές, τα αρχιτεκτονικά σχέδια, εφόσον είναι εφικτό.

«Μόλις ολοκληρωθούν τα σχέδια, θα επιδιώξουμε να συναντηθούμε με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τους φορείς και τους κατοίκους των τριών νησιών, προκειμένου να τους ενημερώσουμε για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ζητώντας τη συνδρομή τους» επισημαίνει η κ. Παπαδαυίδ. Η πρώτη ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση προγραμματίζεται την Κυριακή των Βαΐων σε κεντρικό χώρο της Σκοπέλου, στην οποία θα προσκληθούν να παραστούν άπαντες, προκειμένου να πληροφορηθούν όλες τις επιμέρους λεπτομέρειες του φιλόδοξου εγχειρήματος.

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους, να συνδράμουν την προσπάθεια είτε ηθικά, είτε υλικά, είτε με εθελοντική προσφορά» υπογραμμίζει η γυναίκα η οποία εμπνεύστηκε την ιδέα, που βασίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη. Είναι πολύ σημαντικό για παιδιά με νοητική υστέρηση που δεν έχουν κανένα στον κόσμο, να αποκτήσουν στέγη και απασχόληση, μα πάνω απ’ όλα μια φιλόξενη αγκαλιά, που ανοίγει για όλα ανεξαιρέτως τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου