ΤΟΠΙΚΑ

«Φορολογούμαστε κανονικά» τόνισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος

φορολογούμαστε-κανονικά-τόνισε-ο-μ-625263

Ο κ. Ιγνάτιος προσθέτει ότι ο κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς διάκριση

«Φορολογούμαστε κανονικά όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες» υπογραμμίζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, αναφερόμενος σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία επικεντρώνεται στη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη μισθοδοσία των κληρικών.

Ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ανακοίνωση αποτυπώνει επακριβώς τα ισχύοντα, χωρίς καμία διαφοροποίηση, για να προσθέσει ότι σε πολλές περιπτώσεις, ο φόρος και ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να καταβάλουν τοπικές ενορίες για τα Εκκλησιαστικά ακίνητα που έχουν στη διάθεσή τους, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ενοίκια που εισπράττονται.

Σχετικά με ερωτήσεις και δημοσιεύματα αλλοδαπών μέσων ενημέρωσης που αφορούν τη φορολόγηση της Εκκλησίας της Ελλάδος και τη μισθοδοσία των Κληρικών, και αναδημοσιεύθηκαν στο εσωτερικό, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γ. Καλαντζής προέβη στις ακόλουθες διευκρινίσεις για την κατάσταση ως έχει σήμερα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Οι φορείς της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου πληρώνουν κύριο και συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλα τα ακίνητά τους (Νόμος 4223/2013) συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων των οποίων δεν είναι επιτρεπτή η αξιοποίησή τους. Απαλλάσσονται από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. μόνο οι λατρευτικοί χώροι (Ναοί και Μοναστήρια) και οι κοινωφελείς χώροι (π.χ. γηροκομεία, αίθουσες συσσιτίων) που ιδιοχρησιμοποιούν». Οι χώροι, δηλαδή, που χρησιμοποιούνται για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

Η καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών, εξάλλου, πραγματοποιείται απευθείας από το Δημόσιο προς τους ίδιους τους κληρικούς. Δεν μεταβιβάζονται χρήματα του Δημοσίου στις Ιερές Μητροπόλεις για τον παραπάνω σκοπό ούτε προβλέπεται στον ετήσιο προϋπολογισμό εξόδων του Κράτους οποιαδήποτε τακτική επιχορήγηση προς τους φορείς της ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης ή των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων. Συνεπώς, οι Ιερές Μητροπόλεις δεν διαχειρίζονται «δημόσιο χρήμα».

Σχετικά με τη μισθοδοσία των Κληρικών το ίδιο υπουργείο υπογραμμίζει ότι «ο Ιερός Κλήρος υπάγεται στο ενιαίο μισθολόγιο χωρίς καμία θετική ή αρνητική διάκριση». Στο σημείο αυτό ο κ. Ιγνάτιος επισημαίνει ότι «τα θέματα και τα αιτήματα που αφορούν τον κλήρο τα χειρίζεται η Ιερά Σύνοδος, αλλά υπάρχει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου