ΤΟΠΙΚΑ

Γάμοι αλλοδαπών στην Πορταριά

γάμοι-αλλοδαπών-στην-πορταριά-626549

Αυξάνονται κάθε χρόνο τα μυστήρια που τελούνται στον Αγ. Νικόλαο

Πόλο έλξης αποτελεί για Ελληνες και ξένους ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, όπου αυξάνεται κατακόρυφα ο συνολικός αριθμός των γάμων και βαπτίσεων που τελούνται σε στενό κύκλο. Οι ενδιαφερόμενοι της φετινής χρονιάς προέρχονται από τη Γερμανία και διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκαν γάμοι ζευγαριών που προέρχονταν από την Αμερική, την Αυστραλία, τη Γαλλία αλλά και την Ισπανία.

Η συντριπτική πλειοψηφία των μελλονύμφων τελούν τους γάμους τους σε στενό περιβάλλον, παρουσία της οικογένειας και λίγων στενών φίλων, σε αντίθεση με τους πολυάριθμους καλεσμένους του παρελθόντος.

Η κατακόρυφη αύξηση των μελλόνυμφων ζευγαριών, αλλά και των γονέων που επιθυμούν να τελέσουν τη βάπτιση των παιδιών τους στο συγκεκριμένο ναό, είναι εμφανής στα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Την περίοδο πριν από το 2006 τελούνταν μονοψήφιος αριθμός μυστηρίων, πέρυσι, τελέστηκαν 28, ενώ από την αρχή της χρονιάς μέχρι και σήμερα, έχουν ήδη καταγραφεί 25 συνολικά γάμοι και βαπτίσεις.

Ο λόγος που επιλέγουν τον Αγιο Νικόλαο Πορταριάς «είναι ο ίδιος ο ναός» όπως αναφέρει ο π. Αγάθωνας Ντάτσιος, προϊστάμενος του ναού, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «έρχονται πολλοί μελλόνυμφοι στο ναό για να τελέσουν σε στενό κύκλο το μυστήριο, αλλά και επειδή τους αρέσει ο χώρος και ο τόπος».

Στη διάρκεια του Απριλίου, ειδικότερα, μετά το Πάσχα, έχει προγραμματιστεί η βάπτιση του παιδιού νεαρού ζευγαριού που ζει στο Μόναχο και είχε τελέσει τους γάμους του στο συγκεκριμένο ναό. Επίσης, θα τελεστεί ο γάμος νεαρού ζευγαριού που ζει στη Γερμανία και η νύφη έλκει την καταγωγή της από την Πορταριά, αλλά και ζευγαριού από την Κρήτη.

«Οι περισσότεροι έρχονται είτε Πάσχα είτε Χριστούγεννα για διακοπές στην Πορταριά. Δεν κατάγονται ούτε από το Βόλο ούτε από την Πορταριά και έχει τύχει να Εκκλησιαστούν στο ναό στη διάρκεια της παραμονής τους, να δουν τα έθιμα του χωριού και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που μαγνητίζει τους ανθρώπους και αποφασίζουν να έρθουν εδώ για να τελέσουν το μυστήριο» όπως υπογραμμίζει ο π. Αγάθωνας.

Η λιτή μεγαλοπρέπεια του ναού προσελκύει το ενδιαφέρον των μελλόνυμφων ζευγαριών, που επιλέγουν να τελέσουν τους γάμους τους σε στενό κύκλο, όπως προαναφέρθηκε. «Τα περισσότερα μυστήρια τελούνται παρουσία της οικογένειας και φίλων, γύρω στα 50 άτομα περίπου. Σήμερα βλέπουμε μια τελείως διαφορετική εικόνα σε σχέση με παλαιότερες εποχές, όταν έρχονταν 200 ή 300 άτομα. Δεν τους ενδιαφέρει αν η εκκλησία όπου θα τελέσουν το μυστήριο είναι μακριά από τον τόπο τους. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να βρίσκονται κοντά τους οι δικοί τους άνθρωποι» επισημαίνει ο προϊστάμενος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Πορταριάς.

Παράλληλα, η τέλεση δεκάδων μυστηρίων Αγιο Νικόλαο Πορταριάς αποφέρει σημαντικά οφέλη στους επαγγελματίες της συγκεκριμένης περιοχής, δεδομένου ότι οικείοι, συγγενείς και φίλοι των μελλόνυμφων ζευγαριών, διαμένουν σε τουριστικά καταλύματα και δοκιμάζουν ντόπιες παραδοσιακές γεύσεις στα εστιατόρια και τις ταβέρνες στη διάρκεια της παραμονής τους, συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου