ΤΟΠΙΚΑ

Βιώνουμε έναν οικονομικό πόλεμο

βιώνουμε-έναν-οικονομικό-πόλεμο-635736

Υπογραμμίστηκε σε χθεσινή εκδήλωση του Πανεπιστημίου με αφορμή εκδόσεις για το ‘40

Σύμφυτη με έναν οικονομικό πόλεμο είναι η περίοδος της κρίσης που βιώνουμε, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραλληλιστεί με την πόλεμο του ’40 και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Η σημερινή κατάσταση δημιουργήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, από την πολιτική που επιβλήθηκε από τις ξένες δυνάμεις, σε αντίθεση με την πολιτική πόλωση και τις κινήσεις των πρωταγωνιστών της περιόδου του εμφυλίου πολέμου. Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο Σαράτση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με φόντο τα γεγονότα της δεκαετίας του ’40.

Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερα, το βιβλίο της Ρίκα Μπενβενίστε «Αυτοί που επέζησαν», το βιβλίο του Πολυμέρη Βόγλη «Η αδύνατη επανάσταση» και του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, τα «Δεκεμβριανά 1944». Με τους συγγραφείς συζήτησαν οι καθηγήτριες του ΙΑΚΑ Αννα Ματθαίου, Ιωάννα Λαλιώτου και Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν.

Κοινή συνισταμένη των τριών παραπάνω βιβλίων είναι η διαπίστωση ότι η πολιτική πόλωση και η κοινωνική εξαθλίωση, οδήγησαν τη χώρα στον εμφύλιο, έναν πόλεμο ο οποίος δεν ήταν προαποφασισμένος και δεν συνδέεται με τις ξένες δυνάμεις.

Η οικονομική κρίση που διανύουμε από την άλλη πλευρά, είναι μεγαλύτερη από τις προηγούμενες, τουλάχιστον από την κρίση του 1932. «Η καταστροφή που έχει προκληθεί στην οικονομία και την κοινωνία είναι τεράστια, αλλά και πάλι δεν μπορεί να συγκριθεί με την καταστροφή που δημιουργεί ένας πόλεμος ή η Κατοχή του 1941-44. Αρα είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη και γι’ αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να αναζητήσει κανείς ομοιότητες στο παρελθόν» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Βόγλης, συγγραφέας ενός εκ των βιβλίων που παρουσιάστηκαν.

Παράλληλα ο κ. Βόγλης τόνισε ότι σήμερα «δεν έχουμε να κάνουμε με έναν πραγματικό, αλλά με ένα πολιτικό πόλεμο. Προφανώς η Ελληνική κοινωνία είχε προβλήματα, δομικά αλλά και προβλήματα που προέκυψαν από τη διαχείριση της κρίσης. Τα μέτρα τα οποία επιβλήθηκαν επιδείνωσαν την κατάσταση, επιδείνωσαν την κρίση και τις επιπτώσεις της». Το δια ταύτα των απόψεων που διατυπώθηκαν, συνοψίζεται στη θέση ότι «ενώ θα περίμενε κανείς ότι οι εταίροι μας θα είχαν διδαχτεί από τις αρνητικές επιπτώσεις των προγραμμάτων αυτών, παρόλα αυτά φαίνεται να επιμένουν στην ίδια πολιτική, η οποία οδήγησε μέχρι τώρα την Ελληνική κοινωνία στην εξαθλίωση».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου