ΤΟΠΙΚΑ

Υγιεινά γεύματα από μικρούς σεφ ~ Μεσογειακή διατροφή από το θρανίο

υγιεινά-γεύματα-από-μικρούς-σεφ-μεσογ-637298

Εθελοντικές δράσεις διατροφολόγων για το Ορφανοτροφείο και σχολεία της Μαγνησίας

Τις ευεργετικές ιδιότητες της Μεσογειακής διατροφής έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν δεκάδες παιδιά κάθε ηλικίας, μέσω των εθελοντικών δράσεων που πραγματοποιούνται από διατροφολόγους της Μαγνησίας.

Σειρά ανάλογων δράσεων υλοποιούνται στο Ορφανοτροφείο του Βόλου, με πρωτοβουλία του Παναγιώτη Ζήση, Κλινικού Διαιτολόγου – Διατροφολόγου, MSc, προκειμένου τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Ιδρυμα, να μυηθούν στα μυστικά της υγιεινής διατροφής. Το πρώτο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε για παιδιά ηλικίας

ηλικίας 6-12 ετών, τα οποία πληροφορήθηκαν τι σημαίνει Μεσογειακή Διατροφή, χρησιμοποιώντας εποπτικό υλικό μέσω Η/Υ.

Στο δεύτερο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο, ο κ. Ζήσης μίλησε στα μεγαλύτερα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βόλου (ηλικίας 13-17 ετών) για την αξία της μεσογειακής διατροφής, τις ομάδες τροφίμων, τη σημασία του πρωινού, την ενυδάτωση και την άσκηση. Στη συνέχεια όλοι μαζί παρασκεύασαν μια υγιεινή κοτοσαλάτα με μαρούλι, λάχανο, καρότο, πιπεριά Φλωρίνης, αγγούρι, κασέρι, κοτόπουλο, dressing με γιαούρτι και μουστάρδα για να συνοδέψουν το μεσημεριανό τους. Τα παιδιά ενθουσιαστήκαν με τη μαγειρική και θέλησαν όλα να δοκιμάσουν το πιάτο που τα ίδια παρασκεύασαν.

Σε τρίτη φάση, το Σάββατο 7 Μαρτίου στις 11π.μ. έπεται καινούργια δράση με ανάλογο χαρακτήρα για τα παιδιά του Ορφανοτροφείου. «Με τη συνάδελφο κ. Μπλούχου θα προχωρήσουμε σε πραγματοποίηση διαδραστικού παιχνιδιού και σε ανάγνωση παραμυθιού σχετικό με την υγιεινή διατροφή «γύρω από το τζάκι» για τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Τέλος, το Σάββατο 14 Μαρτίου στις 11π.μ. θα κάνουμε μια συζήτηση με τους εφήβους του ιδρύματος και θα λύσουμε απορίες σχετικά με τις δίαιτες αδυνατίσματος και την παχυσαρκία» αναφέρει ο κ. Ζήσης.

Ο Βολιώτης Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες και τις γνώσεις του στο Ορφανοτροφείο από το 2006, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ανάλογες δράσεις και σε σχολεία της περιοχής μας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο προγραμμάτων Αγωγής Υγείας των σχολείων, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων και το διευθυντή του κάθε σχολείου, οργανώνονται κατά διαστήματα δράσεις που έχουν ως στόχο την προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής και των υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Με την καθιέρωση του προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» η πολιτεία θέτει ως στόχο και την προώθηση της υγιεινής διατροφής μέσω της εκπαίδευσης.

Οι δράσεις που αναπτύσσονται από το Βολιώτη διαιτολόγο είναι ποικίλες, όπως διαδραστικά παιχνίδια με σχέση τη διατροφή, ομιλίες – σεμινάρια έτσι ώστε να εξοικειωθούν τα παιδιά με την υγιεινή διατροφή, οργάνωση, εφόσον οι δομές του σχολείου το επιτρέπουν, προγραμμάτων μαγειρικής υγιεινών γευμάτων ή σνακ μαζί με τα παιδιά του σχολείου και σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικούς, σεμινάρια στους εκπαιδευτικούς ολοήμερων δημοτικών σχολείων καθώς και ομιλίες σε σχολές γονέων με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς για την υγιεινή διατροφή και μάλιστα μας ζητούν εφόσον πηγαίνουμε τα πρωινά στα σχολεία και μιλάμε στα παιδάκια, να πραγματοποιήσουμε σεμινάρια και για τους γονείς με θέματα πιο εξειδικευμένα, όπως η παιδική παχυσαρκία, προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους», επισημαίνει ο κ. Ζήσης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου