ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύουν αγιογραφίες της Μεταμόρφωσης

κινδυνεύουν-αγιογραφίες-της-μεταμόρ-639730

Προσπάθειες αποκατάστασης της σημαντικής ζημιάς που έχει προκληθεί λόγω υγρασίας

Προσπάθεια διάσωσης των αγιογραφιών της Μεταμόρφωσης που έχουν υποστεί ζημιά από την υγρασία, πραγματοποιείται εκ των ενόντων, προκειμένου να διασωθούν τα πολύ σημαντικά κειμήλια του ναού. Η φθορά στις αγιογραφίες είναι ευδιάκριτη σε διάφορα σημεία, στους θόλους και τα κλίτη του ναού, λόγω εισροής υδάτων από τη σκεπή του ναού.

Στο μεταξύ, το πρόβλημα της εισροής νερού από τη σκεπή του ναού αποκαταστάθηκε προ τετραετίας, αλλά η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη και μεταφράζεται σε σταδιακή αποκόλληση τμημάτων των αγιογραφιών, στο πάνω μέρος του ναού.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αγιογραφιών ξεκίνησαν στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και συνεχίζονται, με πρωτοβουλία του π. Ιωάννη Παππά, προϊστάμενου του ναού, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τη συνδρομή των ενοριτών της Μεταμόρφωσης.

Οι σκαλωσιές που έχουν τοποθετηθεί σε τμήματα του ναού, θα επεκταθούν σταδιακά σε όλα τα προβληματικά σημεία, προκειμένου να αποκατασταθεί η εικόνα της φθοράς, που είναι ευδιάκριτη σε διάφορα σημεία. Η χρονοβόρα διαδικασία αποκατάστασης των αγιογραφιών του ναού, ξεκίνησε από το Ιερό και σταδιακά επεκτείνεται, με τη συγκινητική συνδρομή του κόσμου, των πιστών, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμα συμμετοχής στην μεγάλη προσπάθεια.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης, υπογραμμίζει ότι «απευθύνουμε έκκληση όσοι μπορούν να προσφέρουν, να βοηθήσουν την όλη προσπάθεια, ώστε ο ιερός ναός να ξαναεμφανίσει την πρότερη εικόνα, όταν οι προπάτορές μας με τα πενιχρά έσοδά τους, θέλησαν δώσουν στο ναό τη μεγαλοπρέπεια την οποία όλοι θαύμαζαν».

Παράλληλα ο π. Ιωάννης επισημαίνει ότι «είναι κρίμα ένα τέτοιο μνημείο, οι αγιογραφίες του οποίου είναι έργο του Μακαριστού Φιλίππου Αποστόλου, αγιογράφου, να εμφανίζει αυτή την εικόνα σήμερα». Για τη συνέχιση της προσπάθειας αποκατάστασης των αγιογραφιών της Μεταμόρφωσης, o π. Ιωάννης απευθύνει έκκληση, ζητώντας τη συνδρομή του κόσμου, προκειμένου να διασωθεί ο εσωτερικός διάκοσμος του ναού.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου