ΤΟΠΙΚΑ

Ανασκαφές με νέες τεχνολογίες

ανασκαφές-με-νέες-τεχνολογίες-646721

Προϊστορικοί οικισμοί στο φως και νέα δεδομένα σε Κάρλα, Φερές, Αλο, Αρχαία Δημητριάδα

Στο επίκεντρο του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρίσκεται από χθες η περιοχή μας, λόγω του μεγάλου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αναδεικνύοντας τα ευρήματα που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και προσελκύουν περισσότερους από 30.000 επισκέπτες στο Μουσείο του Βόλου. Εντυπωσιακά ευρήματα από την περιοχή της Κάρλας, της Αλου, των Φερών, της Αρχαίας Δημητριάδας, του Διμηνίου και άλλων περιοχών, σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Εύβοια, συνθέτουν τον κορμό του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν 260 επιστήμονες, με σημαντικές περγαμηνές. Πολύ σημαντικό, είναι παράλληλα το γεγονός ότι η αρχαιολογική έρευνα βαδίζει παράλληλα με τα σύγχρονα μέσα, που δίνουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα να «βλέπουν» τι κρύβεται στο υπέδαφος, επί χιλιάδες χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, εξάλλου, η περιοχή της Κάρλας, όπου στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της επανασύστασης του ταμιευτήρα πραγματοποιούνται συστηματικές ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα, ενώ πρόκειται να αναδειχτούν μνημεία τα οποία έχουν βρεθεί κατά τη διάρκεια των έργων.

Οι ανασκαφές στη συγκεκριμένη περιοχή πραγματοποιούνται την τελευταία δεκαετία και έχουν αποφέρει σημαντικούς καρπούς. Εχουν αποκαλυφθεί πολύ σημαντικά ευρήματα προϊστορικής εποχής, νεολιθικής εποχής, αλλά και της εποχής του Χαλκού, τα οποία θα διατηρηθούν και θα γίνουν επισκέψιμα. Εχουν επίσης βρεθεί νεκροταφεία της εποχής του Χαλκού με πάρα πολύ πλούσια κτερίσματα και πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπεράσματα. Οι τάφοι που βρέθηκαν, χρονολογούνται στην πρώιμη και μέση εποχή του Χαλκού και βρίσκονται στην περιοχή Τσιγγενίνα, κοντά στα Κανάλια. Ολα αυτά τα μνημεία, σε συνδυασμό με τον Αγιο Νικόλαο Καναλίων, αναμένεται να αποτελέσουν ένα μνημειακό σύνολο επισκέψιμο για το κοινό.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ πραγματοποιήθηκαν, επίσης, πολλά έργα ανάδειξης μνημείων, όπως είναι το αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, το μνημειακό σύνολο των θολωτών τάφων στην περιοχή της Χλόης και μνημειακό σύνολο θολωτών τάφων στην περιοχή του Αερινού. Παράλληλα, συνεχίζεται για να ολοκληρωθεί φέτος το έργο της ανάδειξης της υπέρειας κρήνης στο Βελεστίνο.

«Ολα τα έργα που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, θα εμπλουτίσουν την περιοχή μας με καινούργια επισκέψιμα μνημεία, καινούργιους αρχαιολογικούς χώρους, που στόχο έχουν να καταστήσουν την περιοχή μας έναν ελκυστικό τόπο επίσκεψης σε Ελληνες και ξένους» όπως υπογράμμισε η Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας. Παράλληλα, η κ. Ιντζεσλίλογλου δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει την έντονη παρουσία των παιδιών στα αρχαιολογικά προγράμματα του πραγματοποιούνται τόσο στο Μουσείο, όσο και στους αρχαιολογικούς χώρους.

Συστηματικές έρευνες

Πολλές από τις έρευνες διεξάγονται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά και ξένες αρχαιολογικές σχολές, όπως το Ολλανδικό Ινστιτούτο.

Στην περιοχή μας πραγματοποιούνται συστηματικές έρευνες σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο στην περιοχή Κεφάλα της Σκιάθου, όπου βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Βορείων Σποράδων. Επίσης στον προϊστορικό οικισμό Ζερέλια στην περιοχή του Αλμυρού, στην Αρχαία Αλο και την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Την προηγούμενη τριετία εγκαινιάστηκε, παράλληλα, η σημαντική συνεργασία που διεξάγεται με το Ινστιτούτο Τεχνολογικών Ερευνών της Κρήτης, το οποίο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

Στο πλαίσιο αυτό «υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα με νέες μεθόδους και με την χρήση νέων τεχνολογιών, μέσω του οποίου γίνεται συστηματική έρευνα σε προϊστορικούς οικισμούς στην περιοχή της Μαγνησίας. Σε συνεργασία με το ίδιο Ινστιτούτο πραγματοποιούνται έρευνες σε αρχαίες πόλεις όπως είναι η αρχαία Δημητριάδα και οι αρχαίες Φερές και μελετάται το πολεοδομικό τους σχέδιο» όπως ανέφερε η κ. Ιντζεσίλογλου.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, καθηγητής Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, τόνισε από την πλευρά του ότι «το συνέδριο είναι πλέον θεσμός. Μεγάλος αριθμός ανασκαφών έγιναν όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως στο πλαίσιο των μεγάλων έργων, των προγραμμάτων των ξένων σχολών, των Πανεπιστημίων». Παρόλη την κρίση, προσέθεσε ο ίδιος, η αρχαιολογική έρευνα συνεχίζεται με τους ρυθμούς σχεδόν που υπήρχαν». Παράλληλα ο κ. Μαζαράκης αναφέρθηκε στο διεθνή χαρακτήρα του συνεδρίου, δεδομένου ότι οι ανασκαφές που χρονολογούνται ήδη από τον 19ο αιώνα, πραγματοποιούνται από Ελληνες επιστήμονες, αλλά και ξένες αρχαιολογικές σχολές.

Σημαντική είναι, τέλος, η διαπίστωση ότι μέσω του συγκεκριμένου συνεδρίου, που θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή 1η Μαρτίου, έρχονται στο φως σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες συμβάλουν, στο να καταστεί ευρύτερα γνωστή η περιοχή μας, σε διεθνή κλίμακα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου