ΤΟΠΙΚΑ

Ποσοστό 4-8% πάσχει από καρκίνο του θυρεοειδούς

ποσοστό-4-8-πάσχει-από-καρκίνο-του-θυρεο-649077

Αναγκαία η έγκαιρη διάγνωση του κακοήθους όζου επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση

Καρκίνος του θυρεοειδούς ανιχνεύεται σε ποσοστό 4-8% στις παρακεντήσεις όζων του θυρεοειδούς, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν παράλληλα ότι η θυρεοειδοπάθεια, εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες, κυρίως μέσης ηλικίας.

Τα παραπάνω ανέφερε η Βολιώτισσα κυτταρολόγος Ελένη Θώδου, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ με αφορμή τη χθεσινή εκδήλωση του «καφέ της επιστήμης», εφιστώντας την προσοχή του κόσμου στην έγκαιρη πρόληψη, που κυριολεκτικά σώζει ζωές.

Η κ. Θώδου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα «Καλοήθεις και κακοήθεις όζοι του θυρεοειδούς αδένα», υπογραμμίζοντας ότι η παρακέντηση με ψιλή βελόνα είναι η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για καλοήθη ή κακοήθη, αντίστοιχα, όγκο, ώστε να αφαιρεθεί χειρουργικά, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Το πρόβλημα παρατηρείται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας, χωρίς να αποκλείονται μικρότερες ηλικίες ή και νεαρότερα άτομα ακόμη. Οι λόγοι είναι πολλοί και όπως εξηγεί η ίδια κυτταρολόγος «οι όζοι μπορεί να οφείλονται σε κάποια γενετική προδιάθεση, δηλαδή, υπάρχουν οικογένειες που εμφανίζουν βρογχοκήλη. Υπάρχουν οικογένειες που εμφανίζουν καρκίνους του θυρεοειδούς, ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και κάποιες γονιδιακές μεταλλάξεις. Δηλαδή, εξηγεί η ίδια, αλλαγές στο DNA που να το δικαιολογούν». Μια άλλη περίπτωση που να δικαιολογεί κακοήθεις όζους κυρίως είναι αν έχει ληφθεί με την τροφή ραδιενεργό ιώδιο ή αν έχει ακτινοβοληθεί το άτομο εξωτερικά για άλλο λόγο. Οι λόγοι γένεσης του προβλήματος οφείλονται ουσιαστικά σε πολλούς παράγοντες.

Τα δεδομένα που πρέπει να μας οδηγήσουν στο γιατρό, είναι μια διόγκωση που ενδέχεται να παρατηρήσουμε στο θυρεοειδή αδένα ή και κάποια διαταραχή του μεταβολισμού μας. «Δηλαδή το να αυξάνεται το βάρος μας χωρίς να τρώμε ιδιαίτερα, χωρίς να έχει αλλάξει η διατροφή μας ή να είμαστε υπερκινητικοί, να έχουμε ταχυκαρδίες, χωρίς να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος. Δηλαδή κάποια ενδοκρινική διαταραχή που μπορεί να μας δείξει ότι υπάρχει υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός, πρέπει να μας κινητοποιήσει, να πάμε στον ενδοκρινολόγο να ελέγξουμε το θυρεοειδή ή κάποια ψηλαφητή μάζα στο λαιμό μας, που μπορεί να είναι ένας όζος» επισημαίνει η κ. Θώδου.

Η λέξη κλειδί είναι σε κάθε περίπτωση η έγκαιρη πρόληψη, ενώ όπως τονίζει η Βολιώτισσα γιατρός «να μη φοβηθούμε αν μας συστηθεί να γίνει παρακέντηση με λεπτή βελόνα, γιατί μας δίνει γρήγορο αποτέλεσμα, αξιόπιστο και προχωράμε γρήγορα σε ένα χειρουργείο που μπορεί να χρειαστεί και να μας σώσει τη ζωή. Οσο πιο έγκαιρα διαγιγνώσκουμε τους κακοήθεις όζους, τόση καλύτερη πρόγνωση έχουμε».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου