ΤΟΠΙΚΑ

Σε 20 χρόνια στον Αρη…

σε-20-χρόνια-στον-αρη-649243

Ο αστροφυσικός-ερευνητής Μανώλης Γεωργούλης επεσήμανε ότι η πρώτη διερευνητική αποστολή αναμένεται πριν το τέλος του αιώνα

Ορατή είναι η πιθανότητα της πρώτης διερευνητικής ομάδας μετοίκησης στον Αρη, η οποία τοποθετείται χρονικά σε διάστημα εικοσαετίας και πριν την εκπνοή του αιώνα που διανύουμε. Τα παραπάνω επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Γεωργούλης, αστροφυσικός-ερευνητής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες στο Αχίλλειο.

Αναλύοντας το θέμα «Αστρονομία και Αστροφυσική στον 21ο αιώνα : Επιτεύγματα του παρόντος και του μέλλοντος», ο κ. Γεωργούλης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι στην Αμερική που εκπαιδεύονται για την πρώτη αποστολή. Σε μεγάλη κλίμακα είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς, τον ακριβή χρόνο μετοίκησης. Θα περάσουν ακόμη αρκετές δεκαετίες, αλλά θα περίμενα πριν το τέλος του αιώνα και ίσως αρκετά πριν το τέλος του αιώνα, τη δημιουργία μιας μικρής αποικίας, ως επί το πλείστον, στον Αρη».

Ο γνωστός επιστήμονας επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος την τελευταία δεκαετία και ο ίδιος μέλος σε τρεις επιτροπές, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, ενώ στόχος και προσδοκία είναι να ενισχυθεί η τεχνική συμμετοχή της χώρας σε αποστολές.

Παράλληλα, προωθούνται από την πολιτεία προγράμματα που έχουν σχέση με το σύμπαν, και ως χώρα αναπτύσσεται ερευνητικό έργο αιχμής σε συνεργασία με πολλούς φορείς και ινστιτούτα ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο ίδιος αναφέρθηκε παράλληλα στον ενθουσιασμό και τη ζέση με την οποία συμμετέχουν πολλοί Βολιώτες σε δράσεις αστρονομίας, καθώς το σύμπαν και τα ουράνια σώματα γοητεύουν το κοινό.

Η χθεσινή ημερίδα ήταν καρπός συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας. Ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου, Κώστας Μαυρομμάτης, επεσήμανε από την πλευρά του ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή συνεργασία» και προσέθεσε ότι «υπολογίζονται σε 700 περίπου τα άτομα που παρακολουθούν τις δραστηριότητες της Εταιρείας Αστρονομίας ανά την Ελλάδα και τα τελευταία επιτεύγματα της συγκεκριμένης επιστήμης». Πρόκειται για άτομα κάθε ηλικίας, από μαθητές του Δημοτικού μέχρι και ενήλικες, οι οποίοι είναι ένθερμοι φίλοι της Αστρονομίας και του Διαστήματος.

Εισηγητές στην χθεσινή ημερίδα ήταν επίσης οι : Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, μαθηματικός, επίτιμος αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Παναγιώτης Γερμάνης, μηχανικός λογισμικού Η/Υ, μέλος της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδος και στέλεχος του Παρατηρησιακού Τμήματος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, ενώ στο διάλειμμα των εργασιών έγινε προβολή της ταινίας «Αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη», με την επιμέλεια του Ευστάθιου Ζαφραντζά, οικονομολόγου, υπεύθυνου του Παρατηρησιακού Τμήματος και Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος.

Παρόντες στην χθεσινή ημερίδα ήταν ενήλικες αλλά και πολλοί φοιτητές, οι οποίοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εισηγήσεις και συμμετέχουν παράλληλα στις αντίστοιχες δράσεις του ΚΠΕ Μακρινίτσας.

Στο σημείο αυτό, η υπεύθυνη του Κέντρου, Ματούλα Μακέλη σημείωσε ότι το έναυσμα για την εδραίωση της παραπάνω συνεργασίας έδωσε μια πρόταση που προήλθε από το γραφείο σχολικών συμβούλων τα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας προς το ΚΠΕ, το οποίο απευθύνθηκε με τη σειρά του στους καθ’ ύλη αρμόδιους, τους μετέχοντες στην Εταιρεία Αστρονομίας. Υπάρχουν, άλλωστε, κοινές καταβολές, το επίγειο αλλά και το ουράνιο περιβάλλον, που διαθέτουν αμφότερα, πολλούς ένθερμους φίλους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου