ΤΟΠΙΚΑ

Οικογένειες κάθονται στο θρανίο ~ Κερδίζουν έδαφος τα γερμανικά

οικογένειες-κάθονται-στο-θρανίο-κερδ-656394

Βολιώτες μαθαίνουν ξένες γλώσσες προκειμένου να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό

Στη κατεύθυνση της μετανάστευσης προσανατολίζονται ενήλικες και οικογένειες της περιοχής μας, που δεν διστάζουν να καθίσουν και πάλι στο θρανίο, προκειμένου να μάθουν Γερμανικά ή κάποια άλλη ξένη γλώσσα. Οι περισσότεροι αναζητούν εργασία στη Γερμανία και γι’ αυτό το λόγο, εξάλλου, επιλέγουν την εκμάθηση της συγκεκριμένης γλώσσας, που κερδίζει έδαφος, για ευνόητους λόγους.

Οι εποχές της κρίσης και της αβεβαιότητας, των υψηλών ποσοστών ανεργίας και της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, δημιουργούν νέα κοινωνικά δεδομένα, κυρίως τα δύο τελευταία χρόνια και γι’ αυτό το λόγο δεκάδες Βολιώτες επιλέγουν συνειδητά την μετανάστευση στο εξωτερικό. Επιστήμονες και μη, φεύγουν από το Βόλο, την περιοχή μας γενικότερα, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία με προοπτικές σε κάποια Ευρωπαϊκή χώρα ή σε άλλη ήπειρο, αντίστοιχα.

Ενδεικτικά καταγράφεται η περίπτωση γιατρού, ο οποίος τελειοποίησε τις γνώσεις της Γερμανικής, προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του στη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και μητέρας, η οποία μαζί με την κόρη της κάθισαν στο ίδιο θρανίο τοπικού φροντιστηρίου, μαθαίνοντας Γερμανικά, προκειμένου να μετοικήσουν στην Γερμανία, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ο σύζυγός της.

Ανθρωποι ηλικίας από 20 μέχρι 40 ετών, αναζητούν δρόμους και τρόπους για να βελτιώσουν τη ζωή τους και στο πλαίσιο αυτό δεν διστάζουν να καθίσουν και πάλι στο θρανίο, προκειμένου να μεταναστεύσουν σε κάποια Γερμανόφωνη χώρα του εξωτερικού.

«Οι ανάγκες γεννούν τη ζήτηση. Το θέμα της εργασίας τίθεται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια και επειδή η Ελλάδα πλήττεται άμεσα από το τεράστιο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει, οι νέοι αναγκάζονται να ξενιτευτούν και να ψάχνουν να βρουν αλλού την τύχη τους, έχοντας ως εφόδιο την ξένη γλώσσα» αναφέρει ο Κώστας Γιαβάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής μας που έχουν το βλέμμα στραμμένο στη μετανάστευση, κάθονται συνήθως στο θρανίο όσο διάστημα απαιτείται για να αποκτήσουν τις βασικές γνώσεις, που θα τους επιτρέψουν να υλοποιήσουν το στόχο που έχουν θέσει, συνήθως ένα με δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας κατέχει σημαντική θέση στις προτεραιότητες πολλών οικογενειών. «Ο κόσμος θέλει να μαθαίνουν τα παιδιά ξένες γλώσσες. Το πρόβλημα είναι η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν τον τελευταίο καιρό, αλλά δεν μπορώ να πω ότι σταματούν οι γονείς τα παιδιά τους» επισημαίνει ο κ. Γιαβάρας, για να προσθέσει ότι «στο εξωτερικό δεν φεύγουν μόνο ανύπαντροι αλλά και άτομα που έχουν ήδη οικογένεια, παιδιά που είναι ήδη στην ηλικία της εκμάθησης ξένων γλωσσών».

Οι καθημερινές κοινωνικές ανάγκες είναι αυτές που δημιουργούν, σε τελική ανάλυση, τη ζήτηση. Το θέμα της εργασίας διατυπώνεται επιτακτικά τα τελευταία χρόνια και όπως εκτιμάται, η γνώση κάποιας ξένης γλώσσας είναι το βασικό εφόδιο που ανοίγει δρόμους επαγγελματικής αποκατάστασης σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

«Η παγκοσμιοποίηση δεν έχει γίνει στα χαρτιά, πήρε «σάρκα και οστά» και ο καθένας πλέον, βρίσκει δουλειά όπου μπορεί» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των ιδιοκτητών φροντιστηρίων ξένων γλωσσών, για να σημειώσει παράλληλα ότι «επειδή η Ελλάδα πλήττεται άμεσα από την ανεργία, οι νέοι αναγκάζονται να αναζητήσουν σε άλλη χώρα την τύχη τους, έχοντας ως εφόδιο την ξένη γλώσσα».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου