ΤΟΠΙΚΑ

Εξορμούν σε κοντινούς προορισμούς

εξορμούν-σε-κοντινούς-προορισμούς-656409

Λιγότεροι Βολιώτες ταξιδεύουν τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του τριημέρου της Αποκριάς

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον των Βολιωτών για μακρινά ταξίδια, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει πλέον φθηνούς προορισμούς για το τριήμερο της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Οι εποχές της κρίσης έχουν περιορίσει κατά πολύ το διαθέσιμο εισόδημα των περισσοτέρων, με αποτέλεσμα οι λάτρεις των εκδρομών να επικεντρώνονται στις χερσαίες περιοχές που διοργανώνουν αποκριάτικες εκδηλώσεις, όπως η Πάτρα, η Ξάνθη, αλλά και ο κοντινός Τύρναβος, πραγματοποιώντας μονοήμερες ή διήμερες αποδράσεις. «Δεν υπάρχει καθόλου κίνηση προς το εξωτερικό και όσοι κινούνται εκτός Ελλάδος, επιλέγουν φθηνούς προορισμούς, όπως Σαντάνσκι και Μπάνσκο» αναφέρει ο Θανάσης Μούτσιος, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου.

Τα ταξιδιωτικά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία λόγω της κρίσης, ενώ όπως υπογραμμίζει ο ίδιος «αυτοί που θέλουν να ταξιδέψουν είναι συνήθως συνταξιούχοι και οι περισσότεροι ζητούν φθηνά πακέτα μέχρι 50 ευρώ».

Η κίνηση έχει μειωθεί, κατά συνέπεια, σημαντικά, σε αντίθεση με την περίοδο πριν από την κρίση, κατά την οποία υπήρχε έκδηλο ενδιαφέρον για μακρινούς προορισμούς, όπως το Ρίο, αλλά και Ευρωπαϊκούς, αντίστοιχα, όπως η Βενετία. Το φαινόμενο των εβδομαδιαίων ταξιδιών στην Ευρώπη ήταν συνηθισμένο, ειδικά την περίοδο της αποκριάς την προηγούμενη πενταετία. Σήμερα «είναι αρκετά δύσκολη η επιβίωση των επαγγελματιών και το μέλλον αβέβαιο. Ο κόσμος θέλει να ξεφύγει αλλά δεν έχει χρήματα. Αν δεν έχει να πληρώσει κάποιος το ρεύμα, είναι δυνατόν να πάει εκδρομή;» διερωτάται εύλογα ο συμπολίτης επαγγελματίας, ο οποίος δραστηριοποιείται επί 30 χρόνια στο χώρο των ταξιδιών.

Σχολιάζοντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ο κ. Μούτσιος τονίζει ότι «η εκδρομή έχει καταντήσει πλέον είδος πολυτελείας και η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Διαθέτουμε λεωφορεία δεκαετίας, καινούργια τα περισσότερα, με πολύ μεγάλο κόστος αγοράς και πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στην Εφορεία. Ούτε τα έξοδά μας, την επιβίωσή μας, δεν μπορούμε να καλύψουμε. Είναι απελπιστική η κατάσταση».

Η ίδια εικόνα είναι λίγο ως πολύ κοινή για τα γραφεία ταξιδιών της περιοχής μας, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος επαγγελματίας «όσο μπορούμε κατεβάζουμε το κοστολόγιο για να έχουμε περισσότερη προσέλευση, γιατί ο κόσμος μετράει και το δεκάρικο και το εικοσάρικο».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου