ΤΟΠΙΚΑ

14 περιστατικά bullying στο Βόλο

14-περιστατικά-bullying-στο-βόλο-661524

Σχολικός εκφοβισμός από την πρώτη δημοτικού ~ Γονείς διατυπώνουν τις ανησυχίες τους στο Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης

Εντονη ανησυχία δημιουργούν τα δεκατέσσερα και πλέον περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που έχουν καταγραφεί το τελευταίο εξάμηνο στο Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης και Ενημέρωσης, που λειτουργεί στο Βόλο. Αρκετοί γονείς εκδηλώνουν τον προβληματισμό τους, διότι τα παραπάνω φαινόμενα ξεκινούν από την πρώτη τάξη του Δημοτικού.

Οι ψυχολόγοι του συγκεκριμένου Κέντρου Συμβουλευτικής, γίνονται αποδέκτες της ανησυχίας δεκάδων γονέων της περιοχής μας, οι οποίοι απευθύνονται στους ειδικούς, αναζητώντας συμβουλές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Παράλληλα, οι ψυχολόγοι του ΚΕΣΥΣΕ καλούνται από Συλλόγους Γονέων σε σχολεία της περιοχής μας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν διαλέξεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Το φαινόμενου του σχολικού εκφοβισμού, που περικλείει λεκτική ή σωματική βία, εκλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ όπως αναφέρει η ψυχολόγος Μαρία Τόπα, υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ «έχουμε συνεργασία με πολλά δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Εκτός από τις ομιλίες που πραγματοποιούμε, υπάρχουν και ψυχολόγοι που συνεργάζονται με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και με τους γονείς και τους δασκάλους. Σε κάποια σχολεία, τονίζει η ίδια, έχουν αναφερθεί τουλάχιστον τρία περιστατικά που συνέβησαν σε καθένα χωριστά».

Συνήθως ζητούν τη βοήθεια των ειδικών οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν υποστεί σχολικό εκφοβισμό, ενώ «σε μια μόνο περίπτωση ζήτησαν τη βοήθειά μου οι γονείς παιδιού που είχαν υπόνοιες ότι το παιδί τους εκφόβιζε άλλα παιδιά» επισημαίνει η κ. Τόπα.

Σημαντική είναι, στο σημείο αυτό, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση, ενώ όπως τονίζουν οι ειδικοί πρέπει να αντιληφθούν οι γονείς των θυτών ότι είναι απαραίτητο να πάρουν συμβουλές, για να βοηθήσουν και τα ίδια τους τα παιδιά. «Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι συνήθως, και αυτό είναι που ξεχνάει πολύς κόσμος, εστιάζουμε σε δύο ομάδες. Εστιάζουμε στο θύτη και στο θύμα και ξεχνάμε μια άλλη σημαντική παράμετρο, το θεατή. Ο θεατής, λοιπόν, είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην όλη ιστορία κι έρευνες δείχνουν ότι όταν παρεμβαίνει ένας συμμαθητής ο εκφοβισμός σταματά εντός δέκα λεπτών στο 57% των περιπτώσεων» υπογραμμίζει η υπεύθυνη του ΚΕΣΥΣΕ.

Στο σημείο αυτό καθίσταται σαφές ότι η κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι θέμα παιδείας και είναι βασικό να γίνει αντιληπτή από όλους η σημασία της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας και τη σχολική ζωή.

Οι ψυχολόγοι του κέντρου βοηθούν τους γονείς όταν είναι σε μικρές ηλικίες τα παιδιά τους. Στόχος είναι να αναπτυχθούν γέφυρες επικοινωνίας και να τους εκμυστηρεύονται τα παιδιά τους τι συμβαίνει στο σχολείο, ώστε να βρουν τρόπους, σε συνεργασία πάντα με τους δασκάλους, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα, όταν δημιουργείται.

Τα συμπτώματα που ανησυχούν τους γονείς είναι όταν το παιδί δεν θέλει να πάει σχολείο, δηλαδή έχει μια άρνηση στην αρχή, αλλά στη συνέχεια δεν θέλει καθόλου να ακούσει για το σχολείο, όταν κλείνεται στον εαυτό του, όταν υπάρχει κατακόρυφη πτώση στην απόδοσή του.

Η συμβουλή της Βολιώτισσας ψυχολόγου είναι «να μην φοβόμαστε να μιλήσουμε, ο γονιός πρέπει παράλληλα να επέμβει άμεσα όταν διακρίνει ανησυχητικά σημάδια και να έχει υπόψη ότι τα ανήλικα παιδιά δεν πρέπει να ασχολούνται μόνα τους με το διαδίκτυο, για την αποτροπή τυχόν κινδύνου cyber bulling, που επίσης είναι υπαρκτός».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου