ΤΟΠΙΚΑ

Φειδωλοί στα σαρακοστιανά οι Βολιώτες

φειδωλοί-στα-σαρακοστιανά-οι-βολιώτε-662713

Οι τιμές των νηστίσιμων εδεσμάτων παραμένουν στα ίδια επίπεδα χωρίς προσαυξήσεις

Επάρκεια αγαθών και ποικιλία επιλογών χαρακτηρίζουν τα βρώσιμα είδη που προορίζονται για το σαρακοστιανό τραπέζι και διατηρούνται στις ίδιες τιμές, σε σύγκριση με τις περιόδους πριν από την κρίση. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών είναι φειδωλοί σε σχέση με τα χρήματα που δαπανούν για τις καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες, ενώ όπως εκτιμούν οι επαγγελματίες, η γενικότερη οικονομική στενότητα που επικρατεί, επηρεάζει αναμφίβολα και το σαρακοστιανό τραπέζι.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι τιμές στα σαρακοστιανά είδη παραμένουν σταθερές σε σύγκριση με πέρυσι, αρχής γενομένης από τα βασικά, ελιές, χαλβάς, τουρσί, ταραμάς. Οι τιμές στις ελιές ανά κιλό κυμαίνονται από 9-10,20 ευρώ περίπου, στον χαλβά από 4,70-10,20 ευρώ κατά μέσο όρο, στις πίκλες (επίσης ανά κιλό) 2-10 ευρώ, τα πιπεράκια ανά κιλό κοστίζουν 3,40 ευρώ περίπου, τα αγγουράκια τουρσί 4,70 ευρώ, επίσης ανά κιλό, ο ταραμάς από 7-25,5 ευρώ, αναλόγως ποιότητας. Η ταραμοσαλάτα κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ το κιλό, ενώ οι μικρότερες συσκευασίες των 250 γραμμαρίων, κοστίζουν 1,70 ευρώ περίπου. Σε κάθε περίπτωση εξάγεται ο μέσος όρος των τιμών, οι οποίες ποικίλλουν.

Οι τιμές στα φρέσκα θαλασσινά, διατηρούνται τη δεδομένη χρονική στιγμή στα συνήθη επίπεδα, ενώ ορισμένοι επαγγελματίες εκτιμούν ότι δεν θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση την Καθαρά Δευτέρα, λόγω κρίσης. Η κίνηση στο συγκεκριμένο είδος είναι σαφώς πιο περιορισμένη λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των περισσοτέρων, ενώ η φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα» αποτελεί κοινή θέση για τους ιχθυέμπορους της περιοχής μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η μέση τιμή πώλησης για τα φρέσκα καλαμάρια είναι 19 ευρώ το κιλό, 10,80-11,80 οι σουπιές, το χταπόδι 13-14 ευρώ το κιλό, τα θράψαλα 5,50-6 ευρώ το κιλό. Οι τιμές στις γαρίδες ποικίλλουν και ξεκινούν από 4-5 ευρώ για την ψιλή, 10-11 ευρώ για την χοντρή γαρίδα, και φτάνουν έως 25 ευρώ για την ντόπια γάμπαρη. Οι τιμές στις καραβίδες ξεκινούν από 13-14 ευρώ και φτάνουν μέχρι 28-30 ευρώ το κιλό. Ο μέσος όρος πώλησης στις καραβίδες είναι γύρω στα 20 ευρώ το κιλό.

Οι αχινοί πέρσι πουλιόνταν 1 ευρώ το κομμάτι, τιμή που όπως εκτιμάται θα διατηρηθεί, τα μύδια 4-5 ευρώ το κιλό, ενώ οι γυαλιστερές και τα κυδώνια κυμαίνονται μεταξύ13-14 ευρώ ανά κιλό.

Τα κατεψυγμένα θαλασσινά, από την άλλη, έχουν κερδίσει, λόγω τιμής, μια θέση στο τραπέζι αρκετών Βολιωτών. Οι τιμές στα κατεψυγμένα καλαμαράκια κυμαίνονται από 5 έως 6,5 ευρώ ανά κιλό, οι κατεψυγμένες γαρίδες μεσαίου μεγέθους κοστίζουν γύρω στα 13 ευρώ το κιλό, οι αποφλοιωμένες από 11,60 έως 13,60 το κιλό, τα κατεψυγμένα μύδια 7 ευρώ το κιλό, χωρίς το κέλυφος και το, επίσης κατεψυγμένο, χταπόδι, 8,90 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές στα κηπευτικά εκτιμάται ότι θα παραμείνουν επίσης ως έχουν, χωρίς προσαυξήσεις, με τις ντομάτες να πωλούνται από 1-2,20 το κιλό, τα μαρούλια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια 0,80 το κιλό και τα ραπανάκια 0,50 έως 1 ευρώ.

Οσο για την παραδοσιακή λαγάνα, επίσης θα διατηρηθεί στις τιμές που ισχύουν την τελευταία δεκαετία, με μέσο όρο πώλησης ανά κιλό τα 2,5 ευρώ, ενώ συνιστάται στους καταναλωτές, να ελέγχουν στις ταμπέλες την αναγραφόμενη τιμή ανά κιλό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου