ΤΟΠΙΚΑ

Διακριτοί οι ρόλοι κράτους και Εκκλησίας ~ Υπογράφτηκαν 1568 σύμφωνα συμβίωσης

διακριτοί-οι-ρόλοι-κράτους-και-εκκλησ-668824

Στο συνέδριο με το ίδιο θέμα που ξεκίνησε χθες, υπογραμμίστηκε ότι είναι αναγκαίος ο διάλογος

Σύγχρονα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα συνθέτουν τη θεματολογία του συνεδρίου με θέμα «Κανόνες της Εκκλησίας και Νόμοι της Πολιτείας» που ξεκίνησε χθες στο Βόλο. Μεταξύ των επισημάνσεων που διατυπώθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης μέρας του συνεδρίου, το 2014 υπογράφτηκαν 1.568 σύμφωνα συμβίωσης και οι γάμοι έφτασαν τους 58.429 στο ίδιο διάστημα. Το σημείο, στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση μπορεί να αποτελέσει την απαρχή γόνιμου διαλόγου, με απώτερο στόχο τη συζήτηση και όχι την αντίθεση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα παραπάνω υπογραμμίστηκαν από τους εισηγητές του συνεδρίου, που θα «φιλοξενηθεί» μέχρι και αύριο στο Συνεδριακό Κέντρο της Μητρόπολης, με διοργανωτές την Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου και το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου.

«Δεν μιλάμε για αντιθετικότητα, προσπαθούμε να εναρμονίσουμε τους κανόνες της Εκκλησίας με τους νόμους της πολιτείας. Δηλαδή αν σε ένα σημείο έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση από τους νόμους της πολιτείας και τους κανόνες της Εκκλησίας, το ερώτημά μας δεν είναι να προβάλουμε τις αντιθέσεις, αλλά να δούμε πως μπορούμε να εναρμονίσουμε τους κανόνες της μιας έννομης τάξεως με τους κανόνες της άλλης έννομης τάξεως» όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο Ιωάννης Κονιδάρης, πρόεδρος της Εταιρείας Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σε ανάλογο μήκος κύματος εξελίχθηκαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, καθιστώντας, σε κάθε περίπτωση, εμφανή τη διάθεση των εμπνευστών της συγκεκριμένης διοργάνωσης, να μιλήσουν για πνεύμα εναρμόνισης, αλλά με δεδομένη την αναγνώριση των διακριτών ρόλων μεταξύ κράτους και εκκλησίας.

Χαρακτηριστική είναι ως προς αυτό η θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρος Γαϊτάνης, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες της βαθειάς πνευματικής και οικονομικής κρίσης δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια συγκρούσεων ανάμεσα στην Πολιτεία και στην Εκκλησία. Απαιτούν αντίθετα την όσο το δυνατόν, καλύτερη συνεργασία και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Από αυτή τη συνεργασία ωφελημένες θα βγούν οι οικονομικά ασθενέστερες τάξεις και η ίδια η Ελλάδα». Στη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε, ο κ. Γαϊτάνης έθεσε εύλογους προβληματισμούς, σημειώνοντας ότι «οι διακριτοί θεσμικοί ρόλοι απαιτούν την αποφυγή παρεμβάσεων του ενός στον τομέα του άλλου. Δεν μπορεί ιερωμένοι να προβαίνουν δημόσια σε πολιτικά σχόλια, δεν μπορεί να ταυτίζονται με πολιτικά κόμματα, ούτε πολιτικά πρόσωπα να απαξιώνουν τους εκπροσώπους της εκκλησίας. Απαιτείται αλληλοσεβασμός» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύγκλιση κι όχι αντίθεση

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τόνισε ότι «σε μια περίοδο που ο διάλογος στη χώρα μας φαίνεται να συνιστά είδος πολυτελείας, το Συνέδριο αυτό, σε συνεργασία με την Εταιρεία Εκκλησιαστικού και Κανονικού Δικαίου, επιχειρεί να αφουγκραστεί εμπειρίες και να ψηλαφήσει τις αποκρυσταλλωθείσες εκκλησιολογικές αρχές του Κανονικού Δικαίου, ανοίγοντας ειλικρινή διάλογο για μια αναγκαία περαιτέρω συζήτηση, χωρίς σε καμία περίπτωση να προτείνει έτοιμες και οριστικές λύσεις στα επιμέρους υπό συζήτηση θέματα».

Αναφερόμενος σε σύγχρονα θέματα, όπως το ζήτημα του πολιτικού όρκου ή το ζήτημα του πολιτικού γάμου, της ταφής και της καύσης νεκρών, ή του συμφώνου συμβίωσης, που αναλύει το παρόν συνέδριο, ο επικεφαλής της τοπικής Εκκλησίας, επεσήμανε ότι «αναδεικνύει την ανάγκη, η Εκκλησία να ανοίξει τόσο ένα εσωτερικό διάλογο, όσο κι ένα διάλογο με την πολιτεία, σχετικά με την εύρυθμη ρύθμιση των μεταξύ τους σχέσεων, στο πλαίσιο πάντοτε του αμοιβαίου σεβασμού και της αναγνώρισης εκατέρωθεν των διακριτών ρόλων και της πλούσιας και σημαντικής ιστορίας του κάθε δημόσιου θεσμού».

Οι εισηγητές έθεσαν ευκρινώς το πλαίσιο του παραπάνω συνεδρίου, τονίζοντας ότι ακουμπάει πάνω στη σχέση κανόνων και νόμων της πολιτείας, όπως απεικονίζεται στην Ελληνική νομολογία των δικαστηρίων και στην Ευρωπαϊκή νομολογία των Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο Θεόδωρος Παπαγεωργίου, Δικηγόρος-LLM-Ειδικός Νομικός Σύμβουλος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι « είμαστε σε μια νέα φάση εξέλιξης των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους, προς την κατεύθυνση της αυτονομίας της Εκκλησίας, σε σχέση με τις παρεμβάσεις του κράτους». Ο ίδιος εξήγησε στο ακροατήριο ότι «αυτή η νομολογία έχει πλέον αρχίσει σιγά-σιγά να περνάει και στη νομολογία του Συμβουλίου Επικρατείας. Δηλαδή περνάει στην Ελληνική νομολογία, τόνισε, η άποψη ότι η πολιτεία δεν έχει πια το δικαίωμα τόσο πολύ να καθορίζει μονομερώς τις ρυθμίσεις που διέπουν την Εκκλησιαστική ζωή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου