ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Ιστορία χιλιάδων χρόνων ~ Σημαντικά ευρήματα στην περιοχή του Πανόρμου

ιστορία-χιλιάδων-χρόνων-σημαντικά-ευ-670273

Σε μεγάλα συνέδρια της Ελλάδας και του εξωτερικού θα παρουσιαστεί αρχαίος οικισμός που βρέθηκε στη Σκόπελο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αρχαιολογικό υλικό που προέρχεται από τις ανασκαφές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, σε οικισμό Κλασσικής εποχής, που εντοπίστηκε στις παρυφές της λιμνοδεξαμενής του Πανόρμου.

Το υπό μελέτη υλικό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο κεραμική, ενώ τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα παρουσιαστούν σε μεγάλα αρχαιολογικά συνέδρια, που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το όνομα του αγροτικού οικισμού, ο οποίος εντοπίστηκε στις παρυφές της μεγαλύτερης πόλης, που ήταν ο Πάνορμος, παραμένει άγνωστο, αλλά το εύρημα είναι σημαντικό, διότι προσθέτει νέα δεδομένα στη μέχρι τώρα γνωστή αρχαιολογική εικόνα της Σκοπέλου. «Δεν γνωρίζουμε τι όνομα είχε, ούτε υπάρχει περίπτωση να μάθουμε το όνομα του αγροτικού αυτού οικισμού, διότι ήταν συνηθισμένη πρακτική, γύρω από μια μεγάλη πόλη, να υπάρχουν μικρότερα χωριά» όπως αναφέρει η Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, επίτιμη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, η οποία ανέσκαψε το χώρο σε συνεργασία με τον αρχαιολόγο Ιάκωβο Γεωργίου.

Η ανακάλυψη είναι αναμφίβολα σημαντική, η βασική πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για οικισμό κλασικών χρόνων, ενώ η συστηματική μελέτη του υλικού, εκτιμάται ότι θα δώσει πιο πολλά στοιχεία, για την ακριβέστερη χρονολόγηση του ευρήματος.

Το υλικό που έχουν στη διάθεσή τους οι αρχαιολόγοι, περιλαμβάνει κεραμική και ορισμένα μικροευρήματα όπως αγνύθες που ήταν υφαντικά βάρη, από πηλό σε σχήμα πυραμίδας, τα οποία χρησιμοποιούνταν στον αργαλειό, χιλιάδες χρόνια πριν.

Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα εντοπίζονται σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από την γνωστή αρχαιολογική θέση Παλαιόκαστρο ή Αγιος Γεώργιος στο σημερινό οικισμό Πάνορμος, όπου υπάρχουν τα ερείπια της αρχαίας πόλης του Πανόρμου. Τα τείχη της ακρόπολης είναι ορατά σε ύψος άνω των δύο μέτρων και διακρίνονται για την επιμελημένη τοιχοδομία τους. Στο εσωτερικό της ακρόπολης έχουν γίνει, αντίστοιχα, μικρής κλίμακας σωστικές ανασκαφές, οι οποίες αποκάλυψαν μεταξύ άλλων εργαστήριο κατασκευής αμφορέων αλλά και τον λάκκο εναπόθεσης άχρηστων αγγείων.

Η αξιοποίηση του συγκεκριμένου υλικού εκτιμάται ότι θα συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού στη Σκόπελο, ενώ όπως αναφέρει η κ. Ιντζεσίλογλου «το εύρημα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος του νησιού, δεδομένου ότι προστίθεται μια ακόμη εκδοχή στην ιστορία του νησιού». Τα κεραμικά θραύσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στις παρυφές της λιμνοδεξαμενής και είναι ορατά στους περιπατητές, προσθέτουν αναμφίβολα μια ακόμη ενδιαφέρουσα εικόνα για τους λάτρεις της αρχαιολογίας.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου