ΤΟΠΙΚΑ

Προσκύνημα για χιλιάδες πιστούς

προσκύνημα-για-χιλιάδες-πιστούς-677101

Στην Ευαγγελίστρια Ν. Ιωνίας θα «φιλοξενηθούν» από 21-29 Δεκεμβρίου του 2015 τα Τίμια Δώρα

Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να συρρεύσουν στον ιερό ναό Ευαγγελίστριας Ν. Ιωνίας, προκειμένου να προσκυνήσουν, στο τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα στο διάστημα από 21-29 Δεκεμβρίου τα Τίμια Δώρα, τα οποία φυλάσσονται επί αιώνες στην ιερά Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Ορους. Στη διάρκεια της παραμονής των Τιμίων Δώρων στην περιοχή μας, θα τελεστούν Ιερές Ακολουθίες στο ναό, τις οποίες αναμένεται να παρακολουθήσουν πλήθος πιστών.

Τα Τίμια Δώρα, χρυσός, λιβάνι και σμύρνα που πρόσφεραν οι τρεις μάγοι στο νεογέννητο Χριστό, αποτελούν θησαυρούς πίστης και πολύτιμα κειμήλια για εκατομμύρια πιστών απανταχού της γης.

Ο χρυσός βρίσκεται σε μορφή εικοσιοκτώ επιμελώς σκαλισμένων επιπέδων πλακιδίων, ποικίλων σχημάτων (παραλληλογράμμων, τραπεζοειδών, πολυγώνων κτλ.) και διαστάσεων περίπου 5 εκ. x 7 εκ. Κάθε πλακίδιο έχει διαφορετικό σχέδιο πολύπλοκης καλλιτεχνικής μικροεπεξεργασίας. Ο λίβανος και η σμύρνα διατηρούνται ως μείγμα υπό την μορφή 62 περίπου σφαιρικών χανδρών μεγέθους μικρής ελιάς.

Η πνευματική αλλά και η υλική, ιστορική και αρχαιολογική αξία των Τιμίων Δώρων είναι ανυπολόγιστη και γι’ αυτό το λόγο φυλάσσονται με ιδιαίτερη επιμέλεια στο θησαυροφυλάκιο της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου. Για λόγους ασφαλείας είναι κατανεμημένα σε διάφορες λειψανοθήκες, μόνο μέρος δε αυτών εκτίθεται σε προσκύνηση για τους επισκέπτες της Ιεράς Μονής ή μεταφέρεται για αγιασμό εκτός Αγίου Ορους, στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική μας παράδοση, η Παναγία, πριν από την Κοίμησή της, τα παρέδωσε μαζί με τα Αγια Σπάργανα του Χριστού, την Τιμία Εσθήτα και την Αγία Ζώνη της στην Εκκλησία των Ιεροσολύμων όπου και παρέμειναν μέχρι το έτος 400 μ.Χ. περίπου. Την ίδια χρονιά ο αυτοκράτωρ Αρκάδιος τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη προς αγιασμό του λαού και προστασία και προβολή της Βασιλευούσης.

Εκεί παρέμειναν μέχρι και την άλωση της πόλεως από τους Φράγκους το 1204 μ.Χ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας μαζί με άλλα ιερά κειμήλια στη Νίκαια της Βιθυνίας, προσωρινή πρωτεύουσα του Βυζαντίου, όπου και παρέμειναν για εξήντα περίπου χρόνια. Με την υποχώρηση των Σταυροφόρων επί αυτοκράτορος Μιχαήλ Παλαιολόγου επεστράφησαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι της υποδουλώσεώς της στους Τούρκους το 1453 μ.Χ.

Μετά την Αλωση η ευλαβής Μάρω, χριστιανή σύζυγος του σουλτάνου Μουράτ Β’ (1421-1451) και μητρυιά του Μωάμεθ Β’ του Πορθητού, τα μετέφερε αυτοπροσώπως στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Αγιον Ορος, όπου φυλάσσονται μέχρι σήμερα.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου