ΤΟΠΙΚΑ

Οχι σε αρχαιολόγους δύο ταχυτήτων

οχι-σε-αρχαιολόγους-δύο-ταχυτήτων-683054

Σημαντικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο θα τεθούν υπόψη του αρμόδιου Υπουργείου

Την πεποίθηση ότι πρέπει να συζητηθούν εκ νέου και σε νέες βάσεις τα ζητήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους και επικεντρώνονται στη δομή και το μέλλον των αρχαιολογικών υπηρεσιών στο σύνολό τους, διατυπώνουν από κοινού τα μέλη του συγκεκριμένου κλάδου.

Ενα από τα βασικά θέματα που απασχολούν έντονα τον κλάδο, είναι το νέο οργανόγραμμα που είχε καταρτιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχοντας ως βασικό κορμό τις μετακινήσεις υπαλλήλων, τις ενοποιήσεις και τις καταργήσεις οργανισμών.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε φάση διεργασιών και επαφών με το Υπουργείο και θα συζητηθούν από την αρχή όλα τα θέματα που μας απασχολούν» αναφέρει η Ευαγγελία Σταμέλου, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων. Μεταξύ των βασικών εργασιακών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο είναι, ταυτόχρονα, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας και η εξάλειψη του φαινομένου των «αρχαιολόγων δύο ταχυτήτων».

Αναλύοντας τον παραπάνω όρο, η κ. Σταμέλου, αρχαιολόγος της ενιαίας Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν συνάδελφοι αρχαιολόγοι που είναι μόνιμοι και συνάδελφοι αρχαιολόγοι που είναι ιδιωτικού δικαίου αόριστου χρόνου. Οι περισσότεροι νέοι συνάδελφοι, προσθέτει η ίδια, είναι αορίστου χρόνου. Αυτό είναι ένα θέμα βασικό, που θέλουμε να συζητήσουμε, για να δούμε αν μπορεί επιτέλους να λυθεί».

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις για το οργανόγραμμα που καταρτίστηκε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και σηματοδότησε την κατάργηση θεσμών, όπως τα αρχαιολογικά Ινστιτούτα ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του αντίστοιχου που είχε ως έδρα το Βόλο και εύρος αρμοδιοτήτων για ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Στο σημείο αυτό η κ. Σταμέλου επισημαίνει ότι «δεν είναι κατ’ ανάγκη αρνητικό το γεγονός ότι ενοποιήθηκαν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μας. Το πρόβλημά μας, τονίζει η ίδια, είναι ο τρόπος με τον οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το νέο οργανόγραμμα, χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες υποδομές προηγουμένως».

Τα ζητήματα που απασχολούν τους αρχαιολόγους είναι κατά βάση θέματα που «αφορούν το μέλλον της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η δομή της Υπηρεσίας γενικότερα, που αφορά όλους τους Ελληνες» όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της Ενωσης Ελλήνων Αρχαιολόγων, η οποία εκφράζει την αισιοδοξία της, σχετικά με την εξεύρεση λύσης στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου