ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Διάσωση αρχιτεκτονικών θησαυρών στο νησί του Παπαδιαμάντη

διάσωση-αρχιτεκτονικών-θησαυρών-στο-684530

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» και η Monumenta θα καταγράψουν υπεραιωνόβια κτίρια

Πρωτοβουλίες καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης παλιών σπιτιών της Σκιάθου, που μετρούν πάνω από ένα αιώνα ζωής ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», με στόχο να αναδειχθούν δεκάδες αξιόλογα κτίρια, τα οποία υπολογίζονται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, γύρω στα 100. Για την υλοποίηση του φιλόδοξου στόχου, ο Σύλλογος απευθύνθηκε στη Monumenta, μια οργάνωση που βρίσκεται στην Αθήνα και ασχολείται με τη διάσωση παλιών κτιρίων, καταθέτοντας αίτημα συνεργασίας, το οποίο έγινε άμεσα δεκτό.

Η παραπάνω οργάνωση έχει αναπτύξει πρόγραμμα καταγραφής των κτιρίων 18ου -19ου αιώνα που βρίσκονται στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από πέρυσι και στόχος των επικεφαλής του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σκιάθος» είναι να εφαρμοστεί για πρώτη φορά και στη Σκιάθο, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο φιλόδοξος στόχος της ανάδειξης και προστασίας της τοπικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

«Η Σκιάθος είναι σχετικά νέος οικισμός, κτισμένος περί το 1829. Τα τελευταία χρόνια λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που είχε ως επακόλουθο την οικονομική ευμάρεια και την αλλοίωση του παραδοσιακού τρόπου ζωής, οι κάτοικοι του νησιού κατεδάφισαν πολλά παραδοσιακά κτίρια αντικαθιστώντας τα με νέα δίχως να διατηρήσουν φυσικά την τοπική φυσιογνωμία» όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», Θοδωρής Τζούμας.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά του οικισμού της Σκιάθου περιλαμβάνει μία σύνθεση ενετικού, πηλιορείτικου, αγροτικού (μακεδονικού), νεοκλασικού και ευβοιώτικου χαρακτήρα.

Περίπου το 15% του οικιστικού ιστού, έχει επιδιορθωθεί διατηρώντας τον αρχικό τους χαρακτήρα, ενώ κάποια άλλα είναι τελείως ερειπωμένα και περιμένουν την κατεδάφισή τους από φυσικά αίτια. «Στη Σκιάθο ελάχιστα παραδοσιακά στοιχεία έχουν διατηρηθεί. Παρ’ όλα αυτά οι μικρές γειτονιές με τα μικρά σε έκταση οικοδομικά τετράγωνα, τα στενά δρομάκια, οι πλακοστρώσεις και τα υπόλοιπα μικρά και μεγάλα στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα του οικισμού της Σκιάθου αναμφισβήτητα μαρτυρούν την ανάγκη της διατήρησης και ανάδειξής του» επισημαίνει ο κ. Τζούμας.

Γενικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της Σκιάθου είναι η στέγη με κεραμίδια και ο αύλειος χώρος με μεγάλη λεπτομέρεια στα υπέρθυρα στις αυλόπορτες των κατοικιών και μεταλλικά ρόπτρα στις εξώπορτες ορισμένων αρχοντικών. Επίσης, οι εξώστες συνήθως επικαλύπτονται με σανίδες, ξύλινα δοκάρια ή σιδερένιες βέργες.

Για την ανάδειξη του παραπάνω πλούτου, προγραμματίζεται τον προσεχή Μάρτιο σεμινάριο φωτογραφίας στη Σκιάθο. Στη συνέχεια θα γίνει η καταγραφή των κτιρίων από ειδική επιτροπή που θα συγκροτηθεί γι’ αυτό το σκοπό, ενώ την 18η Απριλίου, παγκόσμια μέρα μνημείων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο νησί, προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και καταγραφής. Οι διοργανωτές έχουν ήδη απευθυνθεί στο ΤΕΕ Μαγνησίας, το οποίο προσεγγίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία ζητήματα που άπτονται της διατήρησης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, προκειμένου να συμμετέχει ως διοργανωτής, στην παραπάνω εκδήλωση.

Το πρόγραμμα καταγραφής και ανάδειξης κτιρίων του 19ου και 20ού αιώνα, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον έλεγχο των πληροφοριών των καταγεγραμμένων κτιρίων, την καταχώρηση των στοιχείων σε ηλεκτρονική βάση, τη συλλογή προφορικών μαρτυριών από ιδιοκτήτες παλιών κτιρίων και γενικά γνώστες της ιστορίας των κτιρίων που καταγράφονται και ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικά με το πρόγραμμα.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα γίνει η συστηματική τεκμηρίωση των κτιρίων. Στο πλαίσιο της καταγραφής θα πραγματοποιηθεί, το προαναφερθέν σεμινάριο φωτογραφίας, με θέμα τη φωτογραφική προσέγγιση των νεότερων αρχιτεκτονικών μνημείων. Στο σεμινάριο, θα αναλυθούν οι βασικές τεχνικές φωτογραφίας (πάνω στα κτίρια κυρίως), μέσα από την αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου, και θα ολοκληρωθεί με μια φωτογραφική βόλτα, ασκήσεις και θέματα φωτογράφισης με ακόλουθη κριτική των αποτελεσμάτων. Το σεμινάριο θα πραγματοποιήσει ο Στέργιος Καράβατος, συνεργάτης του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου