ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Είπαν «όχι» στο μνημόνιο οι ψηφοφόροι των Β. Σποράδων

είπαν-όχι-στο-μνημόνιο-οι-ψηφοφόροι-700270

Συμπαρατάχθηκαν με το πανελλαδικό ρεύμα

Ανάλογα χαρακτηριστικά με την υπόλοιπη Ελλάδα έχει ο εκλογικός χάρτης που διαμορφώθηκε στα νησιά των Βορείων Σποράδων, μετά την προχθεσινή αναμέτρηση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Οι αντιδράσεις ενάντια στη μνημονιακή πολιτική, εκφράστηκαν μέσω των Βουλευτικών εκλογών, και του δικαιώματος του εκλέγειν.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων στο Δήμο Σκιάθου, σε ποσοστό 32,31% εξέφρασαν με την ψήφο τους την προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατετάγη πρώτος, με μικρή διαφορά από τη Ν.Δ., που πέρασε στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,46%.

Σύμφωνα με τη θέση που διατυπώνεται από αρκετούς Σκιαθίτες, σημειώθηκε μετακίνηση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προς το πρώτο κόμμα, το οποίο αύξησε εντυπωσιακά τη δύναμή του, σε σύγκριση με το 11,56% του 2012. Αξιο αναφοράς είναι, παράλληλα, το γεγονός, ότι αύξησε ταυτόχρονα τη δύναμή της και η Ν.Δ., η οποία είχε συγκεντρώσει ποσοστό 21,8 % στις προηγούμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Χρυσή Αυγή παραμένει τρίτη δύναμη, με ποσοστό 8,98%, ενώ ακολουθούν «Το Ποτάμι» με 5,84%, το ΚΚΕ με 5,34%, το ΠΑΣΟΚ με 3,88%, η Τελεία με 3,14%, το Κόμμα Δημοκρατικών Σοσιαλιστών με 2,99% και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 2,64%.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στο Δήμο Σκοπέλου έχουν ανάλογη απόχρωση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, με ποσοστό 37,36 %, εκτοπίζοντας από την πρώτη θέση το ΚΚΕ, που κατετάγη δεύτερο, με ποσοστό 25,23%, σε αντίθεση με το 2012. Η πανελλαδική τάση παρατηρείται και στη Σκόπελο, με τη μόνη διαφορά ότι η Ν.Δ. κατατάσσεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό 18,46%, ενώ το ΠΑΣΟΚ που είχε παλαιότερα υψηλή θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων υποχωρεί σήμερα στην όγδοη θέση, με ποσοστό 2,65%.

Το ΠΟΤΑΜΙ αναδεικνύεται τέταρτη δύναμη στη Σκόπελο, με ποσοστό 4,19%, και ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,06% και η Χρυσή Αυγή με 3,04%. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κατευθύνθηκε προς το πρώτο κόμμα, καθώς η δυσφορία απέναντι στη μνημονιακή πολιτική, έστρεψε ακόμη και παραδοσιακούς οπαδούς της Ν.Δ., προς τα αριστερά.

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχτηκε πρώτη δύναμη και στο Δήμο Αλοννήσου, διαφοροποιώντας την παλαιότερη εναλλαγή του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην πρώτη θέση. Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων κινήθηκε προς την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 38,72%, έναντι της Νέας Δημοκρατίας ( 22,11%) και του ΠΑΣΟΚ (4,70%). Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες κατετάγησαν τρίτοι με ποσοστό 8,48%, η Χρυσή Αυγή τέταρτη με ποσοστό 5,73%, το ΠΟΤΑΜΙ πέμπτο με 5,38% και το ΚΚΕ έκτο με 5,15%.

ΓΛ. ΥΔΡ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου