ΤΟΠΙΚΑ

Καταστράφηκαν κηπευτικά, σε απόγνωση οι παραγωγοί

καταστράφηκαν-κηπευτικά-σε-απόγνωση-739150

Εχουν ισοπεδωθεί περισσότερα από 20 στρέμματα θερμοκηπίων στη Μαγνησία

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν δεκάδες παραγωγοί της περιοχής μας, οι οποίοι είδαν τους κόπους τους να ισοπεδώνονται κάτω από το βάρος του χιονιού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καταστράφηκαν περισσότερα από 20 στρέμματα κηπευτικών μέχρι στιγμής, ενώ στο μεταξύ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών.

Η συγκεκριμένη εικόνα καταστροφής είχε σημειωθεί πριν από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 1987, προκαλώντας ανάλογα προβλήματα σε κηπευτικά και παραγωγούς.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών Μαγνησίας, Απόστολος Τσακανίκας, υπογραμμίζει ότι «έχουν ισοπεδωθεί περίπου 20 στρέμματα θερμοκηπίων, σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωρίζω μέχρι στιγμής και ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός, διότι επικοινωνούν συνέχεια μαζί μου παραγωγοί της περιοχής μας, καταθέτοντας το πρόβλημά τους».

Πολλά προβλήματα έχουν καταγραφεί στις περιοχές Διμηνίου, Αγίας Παρασκευής, Μελισσατίκων και αλλού, καθώς δεκάδες θερμοκήπια υποχώρησαν κάτω από το βάρος του χιονιού, καταπλακώνοντας εποχιακά λαχανικά που προορίζονταν προς πώληση. «Το ζήτημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε αν θα καταστεί δυνατή η αποκατάσταση των ζημιών, λόγω οικονομικής κατάστασης. Χωρίς αποζημίωση δεν γνωρίζουμε αν θα μπορέσουν οι συνάδελφοι να ξαναστήσουν τα θερμοκήπια» επισημαίνει ο κ. Τσακανίκας, ο οποίος κάνει παράλληλα λόγο για «μείωση της παραγωγής».

Το πρακτικό πρόβλημα είναι το κόστος για τη δημιουργία ανάλογων υποδομών, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 20-40.000 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ όπως αναφέρει ο πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών, η αποζημίωση που δίνεται από τον ΕΛΓΑ αφορά μόνο τη φυτική παραγωγή.

Η καταστροφή που προκάλεσε η σφοδρή χιονόπτωση στην περιοχή μας, επιδεινώνει ουσιαστικά την δεινή κατάσταση που εκ των πραγμάτων βιώνουν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών, λόγω της περιορισμένης αγοραστικής κίνησης των περισσότερων καταναλωτών. «Το ζήτημα είναι πως θα εξελιχθεί η κίνηση, την στιγμή κατά την οποία οι καταναλωτές αδυνατούν να αγοράσουν προϊόντα με φθηνές τιμές. Αντιλαμβάνεστε ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα και για τους καταναλωτές αλλά και για μας, αν ανέβουν οι τιμές. Οταν είναι λιγότερα τα κηπευτικά, ανεβαίνουν οι τιμές, γιατί τα οπωρολαχανικά είναι προσφορά και ζήτηση» επισημαίνει ο κ. Τσακανίκας.

Τα πιο ευαίσθητα κηπευτικά είναι τα μαρούλια, ο άνηθος και γενικότερα τα εποχιακά λαχανικά που προορίζονται για τις σαλάτες του χειμώνα. Στο μεταξύ, θα συνεχιστεί η καταγραφή των ζημιών, ενώ εκτιμάται ότι στην πορεία των ημερών θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτό αρχείου)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου