ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης γιατρός διαπρέπει στη Γερμανία ~ Βραβεύτηκε πρόσφατα στην Αμερική

βολιώτης-γιατρός-διαπρέπει-στη-γερμα-740290

Σημαντική θέση κατέχει στο ερευνητικό πεδίο ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Στέλλος, ο οποίος χαίρει εκτίμησης διεθνώς και πρόσφατα βραβεύτηκε στην Αμερική για το πρωτοποριακό του ερευνητικό έργο. Ο Βολιώτης επιστήμονας, που διαπρέπει στο εξωτερικό, είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στην αρτηριοσκλήρυνση, την πρώτη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, προκειμένου να βοηθηθούν εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.

Στη διάρκεια των 9.5 χρόνων που εργάζεται στη Γερμανία, έχει περισσότερες από εκατό επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή κορυφαία ιατρικά περιοδικά στο ενεργητικό του, με περισσότερες από 3.000 αναφορές στην εργασία του από άλλους επιστήμονες, δεκάδες βραβεία και τιμά διεθνώς με την παρουσία του την περιοχή μας και γενικότερα την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στην τελευταία του εργασία, που έλαβε το μεγαλύτερο βραβείο από το Γερμανικό Ιδρυμα Καρδιολογίας το 2014 και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τρία Ελληνικά και ισάριθμα Γερμανικά Πανεπιστήμια, μελέτησε τη συσχέτιση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς στο αίμα με την αρτηριοσκλήρυνση και με τον καρδιαγγειακό θάνατο. Παρόλο που είναι γνωστός ο ρόλος του β-αμυλοειδούς στην αιτιοπαθογένεια της νόσου Αλτσχάιμερ, δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα σχετικά με τον πιθανό ρόλο του στην εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης. «Ημασταν οι πρώτοι παγκοσμίως που μελετήσαμε το β-αμυλοειδές σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και ανακαλύψαμε ότι η γνώση των επιπέδων του β-αμυλοειδούς στο αίμα, μας προσφέρει τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιοι ασθενείς βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Ο πρωτότοκος γιος του Λάζαρου και της Συνοδής Στέλλου, και αδελφός της Αριάδνης-Φωτεινής, από την περιοχή Κλίμα της Νέας Ιωνίας Βόλου, εκλέχθηκε πρόσφατα μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Παρά το εξαιρετικά φορτωμένο του πρόγραμμα και τα ταξίδια που πραγματοποιεί σε όλο τον κόσμο, συμμετέχοντας σε μεγάλα διεθνή συνέδρια, δεν παραλείπει να επισκέπτεται τακτικά τη γενέτειρά του.

Οι βάσεις της γνώσης τέθηκαν στο μονοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Φυτόκου, στη συνέχεια στο πρώην 25ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, στο 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Γενικό Λύκειο Ν. Ιωνίας.

Η πορεία του από την Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μέχρι το περίφημο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, βασίστηκε στις αρχές και τις αξίες της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο. «Από μικρός είχα ερωτήματα για τον κόσμο, στα οποία αναζητούσα απαντήσεις. Επομένως με ενδιέφερε να καταλάβω καλύτερα τον κόσμο και ο δρόμος της επιστήμης και της έρευνας, ήταν μονόδρομος για μένα» όπως αναφέρει ο ίδιος μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Η ερευνητική του δραστηριότητα ξεκίνησε ήδη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πριν ακόμη λάβει το πτυχίο της Ιατρικής, είχε ήδη στείλει την αίτησή του στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Γερμανίας, προκειμένου να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό, για να «αποκτήσει την ανάλογη εμπειρία» όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Ηδη στο Τμήμα Ιατρικής της Αλεξανδρούπολης είχα τη δυνατότητα να συνεργαστώ με πολύ αξιόλογους καθηγητές. Από εδώ ξεκίνησα την ερευνητική μου δραστηριότητα, που συνεχίστηκε στη Γερμανία» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Σημαντική προσωπικότητα

Στα 24 χρόνια του έγινε δεκτός στο Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν, όπου εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή και τμήμα της κλινικής του ειδίκευσης. Πηγαίνοντας στη Γερμανία, ήταν ήδη συν-συγγραφέας σε οκτώ επιστημονικές δημοσιεύσεις και είχε συμμετάσχει σε αρκετά συνέδρια της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας.

Η διδακτορική του εργασία στο Πανεπιστήμιο του Τούμπινγκεν έλαβε άριστα και διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα διδακτορικά διπλώματα. Ακολούθησε πληθώρα βραβείων καθώς και η δημοσίευση της εργασίας του το 2008 στο καλύτερο περιοδικό καρδιολογίας παγκοσμίως, το Circulation, το οποίο εκδίδεται από την American Heart Association. Η βραβευμένη του ερευνητική δράση εκείνη τη χρονική περίοδο, είχε ως επίκεντρο τον τρόπο με τον οποίο τα αιμοπετάλια του αίματος αλληλεπιδρούν με τα προγεννητικά κύτταρα που προέρχονται από το μυελό των οστών και τα οποία κινητοποιούνται κατά τη διάρκεια του εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Μετά από εξαετή λαμπρή πορεία στο Πανεπιστήμιο του Τούμπινκεν έλαβε πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο του Γκαίτε στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να συνεχίσει την πρωτοποριακή ερευνητική του δραστηριότητα.

Αυτή την στιγμή εργάζεται ως ειδικός καρδιολόγος στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης, είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας και έχει λάβει σειρά υποτροφιών, μεταξύ των οποίων κατέχουν εξέχουσα θέση η υποτροφία του Γερμανικού Συλλόγου Καρδιολογίας αλλά και του Fresenius Foundation, το οποίο τον επέλεξε ως έναν από τους καλύτερους ιατρούς – ερευνητές της Γερμανίας για το 2014.

Βραβείο στην Αμερική

Πολύ σημαντική στιγμή αποτέλεσε για τον ίδιο το βραβείο που απέσπασε πρόσφατα από την American Heart Association και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο που ασχολείται με την αρτηριοσκλήρυνση, τη θρόμβωση και την αγγειακή λειτουργία (ATVB). Η εργασία που παρουσίασε στο πρόσφατο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, επιλέχτηκε μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων πάνω στο συγκεκριμένο τομέα. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσία διακεκριμένων προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο.

«Αναμφίβολα είναι μεγάλη τιμή για μένα το συγκεκριμένο βραβείο. Χαίρομαι πολύ που η εργασία μου αποδείχτηκε τόσο σημαντική στη διαλεύκανση των επιγενετικών μηχανισμών της αγγειογένεσης και της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Προφανώς το συμβούλιο των επιστημόνων που επέλεξε τη συγκεκριμένη εργασία, εκτίμησε την έρευνα που έχουμε διεξάγει τα τελευταία τέσσερα χρόνια αλλά και το πρωτοποριακό θέμα, το οποίο μελετήσαμε» τονίζει ο διακεκριμένος Βολιώτης ιατρός και ερευνητής.

Μετά τη βράβευσή του στην Αμερική, τον κάλεσε το Συμβούλιο του ATVB να συμμετέχει στις δραστηριότητες της American Heart Association. Ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, καρδιολόγος και ερευνητής, έχει αποσπάσει, στο μεταξύ, σειρά βραβείων, τα οποία αποδεικνύουν τη διεθνή αναγνώριση του επιστημονικού έργου και της ερευνητικής προσφοράς του.

Πρωτοποριακές έρευνες

Κάθε μήνα ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου, δίνοντας διαλέξεις, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε σεμινάρια, προκειμένου «να ενημερώσω την επιστημονική κοινότητα σχετικά με τα νεότερα ευρήματα της έρευνάς μου και να ανταλλάξω απόψεις με τους συναδέλφους μου» όπως αναφέρει ο κ. Στέλλος. Στη διάρκεια της ολιγοήμερης παραμονής του στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εορτών, ο διακεκριμένος επιστήμονας συναντήθηκε με τους εδώ συνεργάτες του, προκειμένου να συζητήσει την πορεία και εξέλιξη του πολύ σημαντικού ερευνητικού πρότζεκτ, το οποίο θα δημοσιευτεί τον ερχόμενο Μάρτιο στο καλύτερο περιοδικό καρδιολογίας, το «Journal of the American College of Cardiology». Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, θα μεταβεί στο Λος Αντζελες, όπου θα παρουσιάσει τα νεότερα ευρήματα της μελέτης του και θα συζητήσει με διακεκριμένους επιστήμονες του ίδιου τομέα έρευνας.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η έρευνα που διεξάγει, αναπτύσσεται σε δύο σκέλη. «Με ενδιαφέρει η διερεύνηση και κατανόηση των μηχανισμών που λαμβάνουν χώρα στην αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων και γονιδίων στη λειτουργία των αγγείων», τονίζει ο ίδιος. Το δεύτερο σκέλος της ερευνητικής του δραστηριότητας έχει ως επίκεντρο την ανακάλυψη βιοδεικτών στο αίμα, οι οποίοι μπορούν να υποδηλώσουν έγκαιρα ποιοι ασθενείς βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για καρδιακά επεισόδια.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας, έχει πάντα το όνειρο της επιστροφής στην Ελλάδα, αλλά βασική προϋπόθεση για τον ίδιο είναι «να μπορώ να προσφέρω αυτά που έχω μάθει και παράλληλα να συνεχίσω να αναπτύσσω τις δραστηριότητές μου, ώστε να μπορώ να είμαι χρήσιμος».

Στο μεταξύ, μοιράζει το χρόνο του μεταξύ της Γερμανίας, της Αμερικής και της Ελλάδας και επισκέπτεται όσο τακτικά μπορεί, την οικογένειά του, μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα Σόποβα, η οποία είναι επίσης ιατρός.

Αυτό που του λείπει περισσότερο από την πατρίδα του είναι «η θάλασσα και οι άνθρωποι με την ανοιχτή καρδιά, τη φιλόξενη διάθεση και το ζεστό χαμόγελο», όπως ομολογεί.

Κλείνοντας, υπογραμμίζει ότι «για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, πρέπει να γίνουν βήματα προόδου από το θρανίο, προκειμένου τα ίδια τα παιδιά να αποκτήσουν από μικρή ηλικία ολοκληρωμένη άποψη για το ρόλο και τη μελλοντική αποστολή τους».

Ο διακεκριμένος επιστήμονας επισκέφθηκε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ

Ο Κωνσταντίνος Στέλλος με την οικογένειά του σε τσιπουράδικο της παραλίας

Με τους στενούς του συνεργάτες στη Φρανκφούρτη

Στιγμιότυπο από πρόσφατη βράβευση του Βολιώτη καρδιολόγου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου