ΤΟΠΙΚΑ

Κλειστοί ναοί λόγω χιονιού

κλειστοί-ναοί-λόγω-χιονιού-740863

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς δεν τελέστηκε θεία λειτουργία σε περιφερειακές ενορίες

Δεκάδες προβλήματα δημιούργησε το πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τις τελευταίες μέρες την περιοχή μας, λειτουργώντας σε αρκετές περιπτώσεις ανασταλτικά σε σχέση με την προσέγγιση δεκάδων ναών της περιοχής μας.

Συνέπεια των προαναφερθέντων, δεν τελέστηκε η Πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία σε αρκετούς περιφερειακούς ναούς, οι οποίοι παρέμειναν κλειστοί, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες κλειστοί παρέμειναν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Αγιος Γεράσιμος, ο Αγιος Γεώργιος, η Γορίτσα, πολλοί ναοί που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του Πηλίου και δεκάδες ακόμη ναοί που βρίσκονται σε απομακρυσμένα, περιφερειακά σημεία της Μαγνησίας, αλλά δεν έχουν καταμετρηθεί ακόμη.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος αναφέρει στο σημείο αυτό ότι «στα 16 χρόνια που βρίσκομαι εδώ, πρώτη φορά αντικρίζω παρόμοια εικόνα».

Μεταξύ των ναών που παρέμειναν κλειστοί λόγω του χιονιού ήταν η Αγία Μαρίνα Κισσού, ενώ όπως αναφέρει ο ιερέας του ναού π. Μιχαήλ Μιχάλαρος «ήταν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς το ναό, καθώς το ύψος του χιονιού υπερέβαινε το ένα μέτρο, αλλά καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα τελεστεί κανονικά η λειτουργία των Θεοφανείων».

Το ίδιο συνέβη και στον Αγιο Νικόλαο Πορταριάς, ο οποίος παρέμεινε αποκλεισμένος λόγω του λευκού κλοιού του χιονιού, που δημιούργησε παχύ, απροσπέλαστο στρώμα, το οποίο υπερέβη το ένα μέτρο. «Από το 2006 που βρίσκομαι στο ναό, πρώτη φορά βλέπω τόσο μεγάλο όγκο χιονιού» υπογραμμίζει ο π. Αγάθωνας Ντάτσιος, εφημέριος του ναού, τονίζοντας παράλληλα ότι «ήταν φύσει αδύνατο να προσεγγίσει ο κόσμος το ναό».

Την ίδια στιγμή, κεντρικοί ναοί, όπως ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου, λειτούργησαν κανονικά προχθές, αλλά οι πιστοί κατόρθωσαν να προσεγγίσουν, χάρη στο διάδρομο που δημιουργήθηκε στο καλυμμένο με πυκνό χιόνι προαύλιο του ναού.

Οι ιερείς που είχαν τη δυνατότητα, μετέβησαν στους ναούς περπατώντας, προκειμένου να τελέσουν την πρώτη λειτουργία του νέου έτους.

Ομοίως και στη Μεταμόρφωση, όπου ο προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Παππάς τέλεσε τη λειτουργία, ενώ όπως επισημαίνει, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, «άλλοτε ήμασταν τρεις ιερείς αλλά δεν κατόρθωσαν οι εφημέριοι να μεταβούν στο ναό, διότι διαμένουν σε μακρινές περιοχές, που είχαν αποκλειστεί. Αρκετός κόσμος παρακολούθησε, πάντως, τη θεία λειτουργία, παρά την σφοδρή χιονόπτωση» προσθέτει ο ίδιος.

Τα οχήματα που ήταν σταθμευμένα στον περίβολο που βρίσκεται πίσω ακριβώς από το ναό της Μεταμορφώσεως, παρέμειναν εγκλωβισμένα στο χιόνι, το ύψος του οποίου υπερέβη τα 40 εκατοστά, καθιστώντας αδύνατη την προσέγγιση των οδηγών.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου