ΤΟΠΙΚΑ

Εκλεισε μετά από 57 χρόνια κατάστημα νεωτερισμών του Βόλου

εκλεισε-μετά-από-57-χρόνια-κατάστημα-νεω-741557

Ο πρόεδρος των συνταξιούχων εμπόρων Θανάσης Κοντονίνας ολοκλήρωσε την επαγγελματική του δράση

Πενήντα επτά χρόνια συμπλήρωσε αισίως στην τοπική αγορά ο Θανάσης Κοντονίνας, ο οποίος ξεκίνησε τη δράση του αρχικά ως εμποροϋπάλληλος, για να δημιουργήσει στη συνέχεια το κατάστημα νεωτερισμών της οδού Αντωνοπούλου, που έκλεισε χθες.

Ο γνωστός έμπορος και πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Εμπόρων ΟΑΕΕ-ΤΑΕ, ολοκλήρωσε χθες, έντονα συγκινημένος, την επαγγελματική του θητεία, στην αγορά. Το κατάστημα νεωτερισμών της οδού Αντωνοπούλου, που εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1978, έπαψε από χθες να λειτουργεί, κλείνοντας αισίως έναν μακρύ, επιτυχημένο κύκλο.

«Ξεκίνησα με κοντό παντελονάκι, παιδί ακόμη, στην αγορά. Οι γονείς μου, φτωχοί βιοπαλαιστές, πάλευαν για ένα μεροκάματο και βγήκα να δουλέψω, για να συνεισφέρω στην οικογένειά μου κι αφού σταδιοδρόμησα ως υπάλληλος, προχώρησα παραπέρα κι έκανα τη δική μου επιχείρηση. Δόξα τω Θεώ, σπούδασα τρία παιδιά, ζήσαμε από αυτό το μαγαζί και τώρα, ως ευδοκίμως τερματίσαντες την επαγγελματική μας δράση, το κλείνουμε» αναφέρει εμφανώς συγκινημένος ο κ. Κοντονίνας, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Αρχικά εργάστηκε επί είκοσι χρόνια ως εμποροϋπάλληλος στο κατάστημα νεωτερισμών Λεβή της οδού Ηπείρου και στη συνέχεια, τα τελευταία 37 χρόνια δραστηριοποιήθηκε ως έμπορος, στο δικό του πλέον κατάστημα.

Οι μνήμες του παρελθόντος είναι καταγεγραμμένες ανεξίτηλα στη σκέψη του, ενώ όπως θυμάται χαρακτηριστικά «η αγορά ήταν πολύ μικρότερη σε έκταση, σε σύγκριση με τη σημερινή, αλλά είχε ζωή και ειδικά τις μέρες των γιορτών, γίνονταν πανηγύρι με χαρτοπόλεμο, σερπαντίνες, κόσμο να πηγαινοέρχεται. Το πανηγύρι διαρκούσε τις μέρες των γιορτών και ειδικά τις παραμονές, κρατούσε μέχρι αργά».

Το γεγονός της Πρωτοχρονιάς ήταν ο χορός των εμποροϋπαλλήλων, που πραγματοποιούνταν πάντα παραμονή Πρωτοχρονιάς σε μεγάλο κέντρο του Βόλου και διαρκούσε μέχρι πρωίας το γλέντι και η κεφάτη ατμόσφαιρα.

Οι γιορτινές μέρες του παρελθόντος είχαν διαφορετικό χρώμα, ενώ όπως αναφέρει ο κ. Κοντονίνας «δεν υπήρχε ωράριο. Δουλεύαμε από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, δεν υπήρχε μεσημέρι για μας και ο κόσμος σχημάτιζε ουρές στα καταστήματα, που ήταν βέβαια λιγότερα. Υπήρχε ανάπτυξη στην κοινωνία, σε αντίθεση με τη σημερινή εποχή, που δεν υπάρχει τίποτα».

Τα τελευταία χρόνια «όλα έχουν αλλάξει, οι συνθήκες ζωής, τα πάντα και η κίνηση στην αγορά δεν έχει καμία σχέση πλέον με την εικόνα που αντικρίζαμε κάποτε» επισημαίνει ο ίδιος.

Μετά από 57 χρόνια συνεργασίας με πελάτες φίλους και συνεργάτες «αισθάνομαι υποχρεωμένος να απευθύνω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για τη μακρόχρονη υποστήριξή τους» όπως επισημαίνει ο συνταξιούχος έμπορος, για να προσθέσει: «Δεν ζήτησα πολλά και μεγάλα πράγματα από την ζωή μου, αλλά μόνο εκείνα τα μικρά, που κάνουν τη ζωή μεγάλη. Η πείρα της ζωής μέσα στην αγορά, μου έμαθε ότι κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αγοράσεις, όπως η συμπεριφορά, το ήθος, η αξιοπρέπεια και η ακεραιότητα. Με το χαμόγελο πορεύτηκα όλα αυτά τα χρόνια και με επαγγελματική συνείδηση, γιατί στο εμπόριο είσαι ακροβάτης σε τεντωμένο σκοινί». Η ευχή που διατυπώνει, κλείνοντας, ο κ. Κοντονίνας, είναι «υγεία σε όλους» και «να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής σε όλη την κοινωνία».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του καταστήματος το 1978

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου