ΤΟΠΙΚΑ

45 χρόνια στο ίδιο πόστο…

45-χρόνια-στο-ίδιο-πόστο-741559

Ο Χρήστος Επιδέξιος είναι ο μοναδικός πλανόδιος που παραμένει στη στοά Ματσάγγου

Είναι ο μοναδικός πλανόδιος που παραμένει σταθερά στο ίδιο πόστο, επί 45 συνεχόμενα χρόνια, δίνοντας το στίγμα της εορταστικής περιόδου. Η στοά Ματσάγγου, που άλλοτε έσφυζε από κόσμο, από δεκάδες επαγγελματίες και καταναλωτές, οι οποίοι έσπευδαν έγκαιρα να αγοράσουν Χριστουγεννιάτικα στολίδια, γκι και λιόπουρνα, για τον εορταστικό διάκοσμο του σπιτιού, σήμερα παίρνει ζωή από την παρουσία του Χρήστου Επιδέξιου.

Ο πλανόδιος πωλητής, κάθεται στο ίδιο πάντα σημείο, μπροστά από τον πάγκο με τα γκι, πουλώντας με χαμόγελο ματσάκια στους περαστικούς κι αψηφώντας το τσουχτερό κρύο και τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

«Πολλά έχουν αλλάξει σε σύγκριση με τις παλιές, καλές εποχές. Ημασταν είκοσι επαγγελματίες στη στοά Ματσάγγου, που ήταν γεμάτη από κόσμο, όπως και η Ερμού, και δούλευαν όλοι. Σήμερα είμαι ένας και πάλι δεν υπάρχει δουλειά» όπως αναφέρει ο ίδιος. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Επιδέξιος αναφέρει ότι «η στοά Ματσάγγου άδειασε από το 1983, όταν ήταν ακόμη γιαπί το απέναντι κτίριο. Η γιορτινή ατμόσφαιρα στη στοά Ματσάγγου άρχιζε στις 17 Δεκεμβρίου και διαρκούσε μέχρι τα Φώτα και του Αϊ Γιαννιού. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Μόλις περάσει η Πρωτοχρονιά, σταματάει η κίνηση».

Η διαφορά του χθες με το σήμερα, αποτυπώνεται εύγλωττα στη φράση «στις παλιές, καλές εποχές, οι πελάτες ψώνιζαν με χιλιάρικα. Σήμερα έρχονται με λίγα κέρματα στο χέρι». Το μεροκάματο βγαίνει πλέον δύσκολα, μετά το 2010, διότι η δουλειά έχει παρουσιάσει σημαντική πτώση. Κάποτε, πουλούσε περισσότερα από 500 ματσάκια με γκι και λιόπουρνα, ενώ σήμερα η κίνηση έχει πέσει στο μισό, ίσως και λιγότερο.

«Το μεροκάματο βγαίνει με δυσκολία, αλλά τι να κάνουμε» μονολογεί σκεπτικός ο κ. Χρήστος, ο οποίος ομολογεί παράλληλα ότι έχει πλέον συνηθίσει να βρίσκεται στο ίδιο πόστο κάθε χρόνο, σε όλη τη διάρκεια της γιορτινής περιόδου, επικοινωνώντας με τον κόσμο.

Στις παλιές καλές μέρες «δεν έμενε τίποτα εδώ, ούτε κοτσάνι. Το θέμα είναι τώρα τι γίνεται. Τώρα δεν έχει τίποτα. Πουλάμε 20-25 μάτσα τη μέρα, αλλά δεν υπάρχει μέτρο σύγκρισης με την περίοδο πριν από την κρίση. Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει» υπογραμμίζει ο 69χρονος πλανόδιος, ο οποίος εύχεται «καλή χρονιά σε όλους».

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου