ΤΟΠΙΚΑ

Δημιουργοί με απόθεμα ψυχής

δημιουργοί-με-απόθεμα-ψυχής-742874

Επίκαιρα διακοσμητικά, κοσμήματα και φυτά από τα μέλη του Συνεταιρισμού «Ηλιοτρόπια»

Ενας ολόκληρος δημιουργικός κόσμος ζωντανεύει στο βαγόνι-τροχήλατο πωλητήριο που βρίσκεται πλέον σταθμευμένο στην πλατεία Πανεπιστημίου και «φιλοξενεί» τα έργα των μελών του Συνεταιρισμού (ΣΥΝΠΕ) «Ηλιοτρόπια». Χειροποίητα γούρια, στεφάνια, ευφάνταστα στολίδια για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, γιορτινά διακοσμητικά, κοσμήματα, φυτά, αλλά και τα μπλουζάκια με τη φιγούρα του μικρού Νικόλα, διατίθενται προς πώληση στο βαγόνι που βρίσκεται στη συμβολή των πεζοδρόμων Ερμού και Μακεδονομάχων.

Τα έντεκα μέλη του χειροτεχνικού, εμπορικού και παραγωγικού συνεταιρισμού, ακουμπούν το μεράκι και τις ευαισθησίες τους στα έργα που δημιουργούν, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η κινητική ή η νοητική αναπηρία, αντίστοιχα, δεν αποτελεί τροχοπέδη στο πεδίο της ισότιμης κοινωνικής συμμετοχής και της επαγγελματικής δράσης.

Τα μέλη του Συνεταιρισμού, ηλικίας 30 έως 42 ετών, ασχολήθηκαν αρχικά με τα φυτά, την καλλιέργεια αρωματικών και βοτάνων, για να επεκτείνουν σταδιακά τη δράση τους και στο πεδίο των κατασκευών, με ανάλογη επιτυχία. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα υποστηρίζεται από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό η κοινωνική λειτουργός της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Νικολέτα Τσαμάνδουρα, υπεύθυνη για τα «Ηλιοτρόπια» και το βαγόνι «ο Συνεταιρισμός ξεκίνησε το 2009 και μπορούμε να πούμε ότι έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα μέλη δεν είναι ιδρυματοποιημένα, δεν είναι κλεισμένα σ’ ένα χώρο, βρίσκονται έξω στη φύση, αλλάζει τελείως η ψυχοσύνθεση των παιδιών, καθώς αναπτύσσουν δημιουργικές δράσεις και παράλληλα εξασφαλίζουν το ημερομίσθιό τους».

Το βασικότερο σημείο της προσπάθειας είναι η κοινωνική ένταξη και αποκατάσταση νεαρών αλλά και ενήλικων ατόμων που αντιμετωπίζουν νοητική ή κινητική αναπηρία. Γι’ αυτό το λόγο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργική έκφρασή τους, προκειμένου να αναπτύξουν εξωστρεφή συμπεριφορά και δράση.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι πολύ σημαντική και άξια προσοχής ταυτόχρονα, ενώ όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κλεάνθης Πράττος «ο βασικός στόχος είναι η απασχόληση των παιδιών και είμαι ευτυχής διότι τα 11 άτομα που συμμετέχουν, έχουν μια βασική απασχόληση και εξασφαλίζουν έστω ένα μικρό εισόδημα. Γι’ αυτό το λόγο, προσβλέπουμε σε αύξηση της παραγωγής μας».

Πολύ σημαντικό είναι, παράλληλα, το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει την παραπάνω προσπάθεια, η διαδικτυακή σελίδα του Συνεταιρισμού έχει μεγάλη ανταπόκριση «και αυτό μας βοηθάει και μας δίνει δύναμη να προχωράμε ακόμη παραπέρα» επισημαίνει ο κ. Πράττος.

Το βαγόνι λειτουργεί σύμφωνα με το ωράριο καταστημάτων και τα έσοδα που προκύπτουν από τα είδη που διατίθενται προς πώληση, δίνουν δύναμη και κουράγιο στους δημιουργούς, να συνεχίσουν με την ίδια πάντα ζέση τις προσπάθειές τους.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

(φωτο: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ)

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου