ΤΟΠΙΚΑ

Πολυβραβευμένος ιατρός και συνθέτης

πολυβραβευμένος-ιατρός-και-συνθέτης-747698

Ο Γιώργος Κοντογεώργος ο οποίος ζει μόνιμα στην Αγριά εξελέγη Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής

Αναγνωρισμένο διεθνώς είναι το έργο και η προσφορά του πολυβραβευμένου ιατρού και συνθέτη Γιώργου Κοντογεώργου, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής. Ο συνθέτης που σφράγισε με την ευαισθησία του την εποχή του νέου κύματος, αναπτύσσοντας παράλληλα σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο πεδίο της Ιατρικής, είναι παντρεμένος με τη Βολιώτισσα Κυτταρολόγο ιατρό Ελένη Θώδου και ζει μόνιμα στην Αγριά τα τελευταία χρόνια. Ο κάτοχος του βραβείου «Γεώργιος Παπανικολάου» και ιδρυτής του Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου, την περίοδο ’78-’79, που λειτουργεί στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, μιλάει κατ’ αποκλειστικότητα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, σκιαγραφώντας την παράλληλη πορεία του στα δύο πεδία, και τις μεγάλες διακρίσεις που έχει αποσπάσει.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

«Η μουσική και η Ιατρική ξεκινούν παράλληλα από την αγάπη και την αφοσίωσή μου στη μουσική και την εκπαίδευση γενικά» όπως αναφέρει ο ίδιος, ξεδιπλώνοντας μια πλούσια προσωπική διαδρομή, γεμάτη από σημαντικούς σταθμούς και ζηλευτές διακρίσεις.

Γνωστός ως Γιώργος Κοντογιώργος, στο πεδίο της σύνθεσης, συγκαταλέγεται στους κορυφαίους του Νέου Κύματος, μαζί με το Γιάννη Σπανό, το Νότη Μαυρουδή και τον Διονύση Σαββόπουλο. Τραγούδια όπως το «Μέθυσα και τρέχω» με τη Ρένα Κουμιώτη, «Αχ σιδερά» με το Δημήτρη Ζευγά, «Εφυγε το καλοκαίρι» με την Καίτη Χωματά, «Σβησμένα αστέρια» από τη φωνή του Γιώργου Ζωγράφου, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα του ταλέντου του, το οποίο σφράγισε παράλληλα τις ενορχηστρώσεις δεκάδων τραγουδιών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το διαχρονικό «Ντιρλαντά» του Διονύση Σαββόπουλου που έγινε διεθνής επιτυχία από τη Dalida.

Ο σημαντικός συνθέτης, και εξαιρετικός άνθρωπος, ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, μόλις 8 ετών, τις σπουδές μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο της Λαμίας, όπου γεννήθηκε, χωρίς να εγκαταλείψει ποτέ την πορεία μάθησης, γνώσης και προσωπικής εξέλιξης.

Οι πόρτες της θρυλικής Λύρας άνοιξαν διάπλατα όταν απέσπασε το 1965 το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συνθέτη στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, με το «Χαμένο βράδυ» που ερμήνευσε αριστουργηματικά ο Γιώργος Ζωγράφος.

Οι επιτυχίες διαδέχονται η μια την άλλη και ο πολύ σημαντικός συνθέτης, που έχει πλέον πολιτογραφηθεί Βολιώτης, «Αγριώτης» κατά τον ίδιο, συναντά και συνεργάζεται με τα «ιερά τέρατα» της τέχνης.

Τα ονόματα των Μάνου Χατζιδάκη, Αλέκου Πατσιφά, Γιώργου Παπαστεφάνου, Φραγκίσκης Καρόρη, Τώνιας Κάραλη, Αιμιλίας Ρόδη, αλλά και ερμηνευτών του βεληνεκούς των Γιάννη Πουλόπουλου, Σωτηρίας Μπέλλου, Καίτης Χωματά, Πόπης Αστεριάδη, Αρλέτας και τόσων άλλων, κατέχουν εξέχουσα θέση στην συνθετική και εν γένει μουσική του διαδρομή. «Εχω πάρα πολύ καλές αναμνήσεις, γιατί είχα την τύχη να γνωρίσω πάρα πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Ο Χατζιδάκης, για παράδειγμα, ήταν ένας εξαίρετος άνθρωπος. Πλημμύριζε από ευγένεια ψυχής. Σε άκουγε με προσοχή, είχε πάντα μια θετική αντίληψη των πραγμάτων, έδινε επιγραμματικές συμβουλές και συμπεριφέρονταν σαν τον καλό οικοδεσπότη. Ενιωθες ότι η παρουσία σου στο χώρο που βρίσκονταν, ήταν ξεχωριστή» όπως αναφέρει ο ίδιος.

Μουσικές διακρίσεις

Το Νέο κύμα ήταν «μια εποχή ανεπανάληπτη. Αυτά τα οποία ζούσαμε, βλέποντας ποτάμια από ανθρώπους να τρέχουν στα στενά της Πλάκας για να μπουν στις μπουάτ, και να ακούν με αφοσίωση, χωρίς να ακούγεται o παραμικρός θόρυβος, δε νομίζω πως θα τα ξαναδούμε» θυμάται ο κορυφαίος συνθέτης.

Η συνθετική του δραστηριότητα συνεχίζεται με την ίδια πάντα ζέση, ενώ από το 1980 και έπειτα ασχολείται συστηματικά με τη σύνθεση κλασσικής μουσικής.

Εργα του έχουν εκτελεσθεί στην Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιρλανδία, Ιταλία, Καναδά, Κολομβία, Μεγάλη Βρετανία, Πολωνία και Φινλανδία. Εχει τιμηθεί με βραβεία σύνθεσης σε διεθνείς διαγωνισμούς των ΗΠΑ (1ο Βραβείο του Classical Marimba league 2007), της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Σημαντική διάκριση αποτέλεσε ο έπαινος για τη συμμετοχή του σε διαγωνισμό σύνθεσης της διεθνούς φήμης βιολονίστας Χίλαρυ Χαντ, σε πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της οποίας συμμετέχει, σημειωτέον, και ο διεθνούς φήμης Βολιώτης συνθέτης και επιστήθιος φίλος του Χρήστος Χατζής.

Η μουσική δραστηριότητα εξελίσσεται παράλληλα με την Ιατρική, οι συνθέσεις του παρουσιάζονται από κορυφαία σχήματα, όπως η Διεθνής Συμφωνική Ορχήστρα των Ιατρών «Giuseppe Sinopoli», η Tapiola Sinfonietta, η Καμεράτα, η Ορχήστρα των Χρωμάτων, καθώς και στο πλαίσιο μουσικών θεσμών Διεθνούς εμβέλειας, όπως το Φεστιβάλ «Ευμέλεια», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Πορφυρογένειο Αγριάς, με καλλιτεχνικό διευθυντή το Ντίνο Μαστρογιάννη. «Υπάρχει μια παράδοση στους ιατρούς να ασχολούνται με τις τέχνες. Ο όρος «ιατροφιλόσοφος» δεν είναι τυχαίος» σχολιάζει ο ίδιος, δίνοντας την πιο εύστοχη απάντηση στο ερώτημα «πως συνδυάζονται η μουσική και η Ιατρική».

Διακεκριμένος ερευνητής

Ο διακεκριμένος ιατρός και Ακαδημαϊκός, εργάστηκε επί 35 χρόνια στο Γενικό Νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» κατέχοντας τη θέση Διευθυντού. Είναι συνεργάτης – ερευνητής σε δύο έδρες, της Ανατομικής και της Παθολογικής Φυσιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου διδάσκει Παθολογική Ανατομική των ενδοκρινών αδένων και παρακολουθεί, παράλληλα τις διατριβές των νέων ιατρών, επικεντρώνοντας παράλληλα τη δράση του στους νευροενδοκρινείς όγκους. «Το αντικείμενο της έρευνάς μου είναι κυρίως οι ενδοκρινείς αδένες και ιδιαίτερα η υπόφυση. Πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο εκπαιδεύτηκα στη Μαγιο Κλίνικ Ρότσεστερ Μινεζότα και στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όπου από το 1993 και μετά, κατέχω θέση Επισκέπτη Καθηγητού, την οποία ανανεώνω κάθε χρόνο», όπως επισημαίνει ο ίδιος.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια είναι Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογικής Ανατομικής και τον Οκτώβριο, στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, υπερψηφίστηκε ως Εκλεγμένος Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Παθολογικής Ανατομικής. «Είναι η πιο τιμητική διάκριση που έχω λάβει ως ιατρός» ομολογεί ο ίδιος, εξηγώντας παράλληλα ότι η Ακαδημία «είναι το σπουδαιότερο διεθνές όργανο της ειδικότητας, που αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη και περισσότερα από 52 Τμήματα σε διάφορες χώρες».

Στο μεταξύ, έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου «Γεώργιος Παπανικολάου», το MRC Grant στον Καναδά και το ICRETT στην Ελβετία. Το 1993 το Πανεπιστήμιο του Τορόντο τον πρότεινε για το βραβείο

«Bertha Rosenstadt» Professorship, ενώ το 2002 ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος στην Ακαδημία Επιστημών της Ρουμανίας.

Δράση σε όλο τον κόσμο

Στόχος του, ως Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Παθολογικής είναι να προωθήσει την εκπαίδευση σε χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένη την ειδικότητα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό έχει προσκληθεί να μεταβεί στο Πακιστάν και την Νιγηρία, την καινούργια χρονιά.

Εχει δώσει διαλέξεις σε διάφορες χώρες του κόσμου, πραγματοποιώντας παράλληλα δύο μεγάλες αποστολές ως Visiting Ambasandor/Professor στην Τουρκία και την Γεωργία. Η αποστολή του περιέλαβε διαλέξεις, σεμινάρια και φροντιστήρια, σε Πανεπιστήμια της Κωνσταντινούπολης, της Τραπεζούντας και του Ρίζε, ενώ η δεύτερη αποστολή του πραγματοποιήθηκε σε Πανεπιστήμιο της Τυφλίδας την περασμένη χρονιά. «Θυμάμαι ότι στην εναρκτήρια τελετή με υποδέχτηκαν ως το νέο Ιάσονα που ήρθε από την Ιωλκό να πάρει το χρυσόμαλλο δέρας και μου έδωσαν ως αναμνηστικό βραβείο το χρυσόμαλλο δέρας» αναφέρει ο ίδιος.

Η συμβουλή του ως ιατρού επικεντρώνεται στη Ιπποκρατική ρήση «κάλλιον προλαμβάνειν ή θεραπεύειν». Είναι αναγκαίος, δηλαδή, ο προληπτικός έλεγχος, ενώ όπως υπογραμμίζει ο κ. Κοντογεώργος «οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τεστ Παπ κάθε χρόνο μετά την έναρξη σεξουαλικών δραστηριοτήτων και μετά τα 40 μαστογραφία επίσης κάθε χρόνο. Παράλληλα, πρέπει να κάνουν υπέρηχο στην κοιλιακή περιοχή, που θα μπορούσε να αποκαλύψει όγκους των ωοθηκών, οι οποίοι αναπτύσσονται «τυφλά» χωρίς να δίνουν συμπτώματα. Οταν φτάσουν πλέον στο σημείο να δώσουν συμπτώματα, είναι σε προχωρημένο στάδιο».

Στο μεταξύ, ο διακεκριμένος ιατρός υπογραμμίζει ότι «υπάρχουν νέα φάρμακα και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όπως στις λευχαιμίες, στον καρκίνο του μαστού» χάρη στην έρευνα που «είναι μια αλυσίδα, όπου ο κάθε ερευνητής βάζει το δικό του λιθαράκι, με μια παρατήρηση, που αξιοποιείται και συνεχίζεται από τους επόμενους».


Στην περίφημη Μάγιο Κλίνικ Ρότσεστερ Μινεζότα

Με το Διονύση Σαββόπουλο στα νεανικά του χρόνια (φωτό: Αλκης Σαχίνης)

Διακεκριμένος ιατρός και ερευνητής

Ο Γιώργος Κοντογεώργος με τη σύζυγό του Ελένη Θώδου στο σπίτι τους στην Αγριά

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου