ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεά με συναισθηματική αξία στη μνήμη πεσόντων αεροπόρων

δωρεά-με-συναισθηματική-αξία-στη-μνήμ-753400

Οι μοντελιστές του Βόλου κατασκεύασαν πολεμικά σκάφη – μινιατούρες και τα προσέφεραν στην 111 Πτέρυγας Μάχης

Περίοπτη θέση κατέχουν στο Μουσείο της 111 Πτέρυγας Μάχης τα δέκα αεροσκάφη που κατασκεύασαν υπό κλίμακα 1/48 τα μέλη του Συνδέσμου Μοντελιστών Βόλου HELMO στη μνήμη των πεσόντων αεροπόρων. Η δωρεά των μοντελιστών του Βόλου προς την 111 ΠΜ έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία, διότι διαπνέεται από τις αρχές και τις αξίες της προσφοράς και είναι συνυφασμένη με την ιστορία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα μέλη του Συνδέσμου Μοντελιστών του Βόλου εργάστηκαν με πολύ μεράκι, αρκετούς μήνες, προκειμένου να κατασκευάσουν τους δέκα τύπους αεροσκαφών που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της εορτής της Αεροπορίας. Στη συνέχεια, στις 28 Νοεμβρίου έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης, παρουσία εκπροσώπων του Συνδέσμου.

Το κάθε αεροσκάφος είναι τοποθετημένο πάνω σε ξύλινη βάση, όπου υπάρχει το λογότυπο του Συνδέσμου, το λογότυπο της 111 ΠΜ, ο τύπος του αεροσκάφους και τα ονόματα των πεσόντων αεροπόρων, με κάθε τύπο αεροσκάφους. Οι δημιουργίες των μοντελιστών κοσμούν, όπως προαναφέρθηκε, το Μουσείο της 111 ΠΜ και αποτελούν σημαντικά εκθέματα και ιστορικά τεκμήρια ταυτόχρονα.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο Διοικητής της 111 ΠΜ, Σμήναρχος Ιπτάμενος Γεώργιος Φασούλας, υπογραμμίζει ότι: «Στην 111 ΠΜ το προσωπικό αισθάνθηκε ιδιαίτερα συγκινημένο από την ευαισθησία του Συλλόγου Μοντελιστών και τη συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ενός όπλου, όπως η Πολεμική Αεροπορία, που καθημερινά αντιλαμβάνεται την αγάπη και την εκτίμηση του Ελληνικού λαού, για τον αγώνα που διεξάγει και για τη συμβολή στην εθνική ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος συνεργάστηκαν τα μέλη του Συνδέσμου Μοντελιστών Βόλου: Νίκος Κυπραίος, Διαμαντής Αθανασιάδης, Βαγγέλης Αποστολάκης, Γιάννης Γιαννακόπουλος, Βασίλης Γεωργίου, Γιάννης Μωραϊτόπουλος, Γιώργος Σαρρής, Στράτος Ντεβετζής, Γιώργος Δημόπουλος, Φώτης Σαρρής, Αχιλλέας Χατζηζήσης, Ηλίας Καλκάνης, Αντώνης Ντάφος, Δημήτρης Τσίρος, Στέργιος Πολύμερος, Βασίλης Κουτσομυτόπουλος.

Οι δέκα τύποι των μαχητικών αεροσκαφών που κατασκεύασαν υπό κλίμακα, τιμής ένεκεν, οι μοντελιστές του Βόλου είναι: F84G, F84F, F86E, F86D, T33, F5A, F5B, RF-5A, F16C block30 και F16D.

«Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο, μετά τη γιορτή της Αεροπορίας, το 2013. Αρχικά προσανατολιστήκαμε στη σκέψη να πραγματοποιήσουμε έκθεση ως Σύνδεσμος και στην πορεία αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε υπό κλίμακα τους συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, τιμώντας τους πεσόντες αεροπόρους, διότι όλοι οι μοντελιστές έχουν ούτως ή άλλως μέσα τους την αεροπορική ιδέα» όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου HELMΟ, Νίκος Κυπραίος.

Δραστήριος Σύνδεσμος

Διαβάζοντας την ιστορία της αεροπορίας και των πεσόντων αεροπόρων «διαπιστώσαμε ότι αρκετοί προέρχονταν από την περιοχή μας και κατά συνέπεια είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας μας. Γι’ αυτό το λόγο είχε ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για μας η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, δεδομένου ότι αρκετοί από τους συναδέλφους των πεσόντων αεροπόρων, υπηρετούν στην 111 Πτέρυγα Μάχης» επισημαίνει ο κ. Κυπραίος.

Στόχος των μελών του ίδιου Συνδέσμου είναι να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς την κατεύθυνση της ανάδειξης πτυχών της τοπικής ιστορίας, με γνώμονα πάντα την εθελοντική προσφορά.

Ο τοπικός σύνδεσμος του Συλλόγου «Ελληνες Μοντελιστές» (HELMO) ιδρύθηκε το 2012 από μία ομάδα μοντελιστών της περιοχής μας, οι οποίοι αποφάσισαν να ενταχθούν στον πανελλήνιο σύλλογο «Ελληνες Μοντελιστές». Από τότε διοργάνωσαν δύο εκθέσεις μοντελισμού στη πόλη του Βόλου, το 2013 και το 2014, αντίστοιχα, με μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Παράλληλα, τα μέλη του τοπικού Συνδέσμου συμμετείχαν τις ίδιες χρονιές στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Πολεμικής Αεροπορίας κατόπιν σχετικής άδειας. Ο σκοπός του συλλόγου είναι, μεταξύ άλλων, πέρα από τη διάδοση του μοντελισμού, ως μία δημιουργική και εποικοδομητική ασχολία, η ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας μέσω της αναπαράστασής της υπό κλίμακα.

Οι δημιουργίες των μελών του Συλλόγου έχουν αποσπάσει δεκάδες διακρίσεις σε πανελλήνιες εκθέσεις και τα βραβεία που κοσμούν τα βιογραφικά των μοντελιστών του Βόλου, αποδεικνύουν το ταλέντο, το μεράκι και τη διάθεση ανάδειξης της τοπικής ιστορίας, που διαπνέει την δράση τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου