Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Και η Υγεία στο παζάρι

γ-π-μασσαβετασκαι-η-υγεία-στο-παζάρι-604221

Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Όπερ ισχύει και για το νέο σχέδιο του υπουργού Υγείας να λειτουργήσουν στα δημόσια νοσοκομεία απογευματινά χειρουργεία με «ιδιωτικά κριτήρια». Η μία όψη είναι αυτή που προβάλλει ο κ. Γεωργιάδης. Ότι δηλαδή θα υπάρξει «διπλό όφελος».

Από τη μία θα δοθεί σε κάποιους πολίτες, που περιμένουν επί μήνες στην ουρά για χειρουργηθούν, η δυνατότητα να το επιτύχουν νωρίτερα, πληρώνοντας κάποιο ποσόν το οποίο θα είναι μικρότερο από ό,τι θα πλήρωναν σε ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο. Από την άλλη τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν τοιουτοτρόπως να εξασφαλίσουν κάποια έσοδα, ώστε να περιορίσουν τα ελλείμματα τους. Οι δε χειρούργοι τους θα βγουν και αυτοί κερδισμένοι, αφού θα έχουν επιπλέον αμοιβή για τα απογευματινά χειρουργεία.

Μα τι ωραία που τα λέει. Δεν έχει σημασία αν το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι να «σπρώχνουν» κάποιοι γιατροί δημοσίων νοσοκομείων τους ασθενείς και τους οικείους τους στην αναγκαστική επιλογή των απογευματινών «πληρωτικών» χειρουργείων, με το να καθιστούν τον προγραμματισμό για πρωινό χειρουργείο ακόμη πιο δυσπρόσιτο. Αν δηλαδή η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει ως μέσον εκμαυλισμού.

Με την ίδια λογική ας κάνουμε και… μισοδημόσια σχολεία, όπου οι γονείς πληρώνοντας κάτι λιγότερο από όσα θα έδιναν σε ενα ιδιωτικό σχολείο, θα εξασφαλίζουν καλύτερες συνθήκες σπουδών για τα παιδιά τους. Και πάει λέγοντας.

Με τέτοια «έξυπνα μυαλά» η γαλάζια κλαδική των δημοσιογράφων, παραμερίζοντας την πρόεδρο του ταμείου μας -δική τους ήταν αλλα δεν δεχόταν κομματικές ντιρεκτίβες- και προωθώντας, ως πιστά κομματόσκυλα, τους Σόμπολο – Ντελέζο, ξήλωσαν ακόμη και τη δυνατότητα που είχαμε να κάνουμε στα δικά μας ιατρεία τις κολονοσκοπήσεις και γαστροσκοπήσεις, αφού έχουμε άριστο γαστρεντερολόγο, χωρίς να δίνουμε δεκάρα. Και τώρα τρέχα στα «συμβεβλημένα».

Αποτέλεσμα: Για μένα, που μετά τους πνεύμονες η εμμονή των καρκινικών δεικτών οδηγεί σε νέες εξετάσεις, όπως οι προαναφερθείσες, το ταμείο πρέπει να σκάσει 151 ευρω, εγώ άλλα 450 και αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την αμοιβή του χειρουργού που αποκλείεται να είναι μικρότερη των διακοσίων ευρώ.

«Δεν μπορούν να έχουν όλοι οι πολίτες πρόσβαση στην Υγεία» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης. Και ουδόλως αισθάνθηκε ότι αυτό είναι μια τραγική αποτυχία της πολιτικής, της κυβέρνησης, τους κόμματός του και του ίδιου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου