Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Τώρα μας ήλθαν, εξ ουρανού;

γ-π-μασσαβεταστώρα-μας-ήλθαν-εξ-ουραν-615048

Είμαι και αισιόδοξος και επίμονος άνθρωπος. Τόσο ώστε ακόμη και εκείνο το κακόηχο «ca πνεύμονα», που αναφέρεται ως διάγνωση στο παραπεμπτικό του ταμείου μου προς τον «Άγιο Σάββα», να το διαβάζω με δικό μου τρόπο: Ενδεχόμενος καρκίνος του πνεύμονα. Μπορεί βρε αδελφέ να έχουν κάνει λάθος. Και αυτά τα «ευρήματα» να μην είναι τίποτε άλλο παρά τρίχες από τη Σύλβια. Το γατί που προέκυψε το τελευταίο δεκάμηνο στη ζωή μου. Γιατί δηλαδή να μην είναι ένα κουβάρι από τρίχες του γατιού μου, αυτά τα «ευρήματα» και πρέπει καλά και σώνει να είναι «ca πνεύμονα;».

Με την ίδια καλή διάθεση, αισιοδοξία και επιμονή στην αναζήτηση της «καλής πλευράς των πραγμάτων», θέλησα να διαβάσω και τα 43 σημεία της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου, δηλαδή μεταξύ των δυο κομμάτων που σήμερα μας κυβερνούν, αν και είναι αμφότερα τόσο πτωχά απομεινάρια του άλλοτε ενδόξου παρελθόντος τους, ώστε ούτε και το άθροισμα του εκλογικού τους ποσοστού να μην πλησιάζει εκείνο του ενός μόνο εκ των δυο κομμάτων στις δεκαετίες το 80, του 90, του 2000.

Οσο καλή προαίρεση όμως και αν είχα, δεν κατάφερα να βρω σε αυτό το κείμενο τίποτε περισσότερο από μία παράθεση ευχολογίων. Που παρατίθενται με έναν τρόπο ο οποίος καταντά εξοργιστικός. Διότι εμφανίζονται, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, ως ηρωικοί ναυαγοσώστες, που τώρα ήλθαν για πρώτη φορα στην παραλία και έπεσαν με τα μούτρα να μας μαζέψουν από τη θάλασσα, όπου κανείς τάχα δεν ξέρει ποιος και πως μας έριξε. Σαν να μην είναι εκείνοι που έριξαν το σκάφος «Ελλάς» στις ξέρες.

Κατά τα λοιπά δεν είναι κακό να υπάρχει ένα κείμενο που συνιστά μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε δυο κόμματα με διαφορετική ιστορική διαδρομή. Με τις διάφορες να αναφέρονται κυρίως ως προς τις ρίζες τους. Γιατί τώρα οι συγκλήσεις είναι τέτοιες, όπως και οι γενικευμένες «κωλοτούμπες» που πια κοντεύουμε να ξεχάσουμε ποιος και τι διαλαλούσε άλλοτε.

Απλώς αναρωτιέμαι, καθώς διαβάζω αυτό το κείμενο, με τις αναφορές π.χ. στις ιδιωτικοποιήσεις, πως είναι δυνατόν ο ίδιος Βενιζέλος που υπογράφει αυτό, να θέλει να είναι και εκείνος που θα υπογράψει το πιστοποιητικό γέννησης μιας «νέας κεντροαριστεράς».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου