Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Να και κάτι έξυπνο

γ-π-μασσαβετασνα-και-κάτι-έξυπνο-627242

Ελπίζω να αποδειχθεί στην πράξη τόσο έξυπνο όσο φαίνεται στη σύλληψη του αυτό που επιχειρείται με το νέο μεταναστευτικό κώδικα. Η παροχή δηλαδή, σε ένα καθόλου ευκαταφρόνητο τμήμα των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, της δυνατότητας να αποκτήσουν τέτοια έγγραφα, τα οποία θα τους επιτρέψουν να διακινηθούν ελευθέρως προς οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν.

Αν εφαρμοσθεί σωστά αυτή η πολιτική, θα έχει ένα διπλό θετικό αποτέλεσμα. Από τη μία θα δώσει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, ενώ άλλος ήταν ο προορισμός τους όταν ξεκίνησαν από τις πατρίδες τους, να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα. Και δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί, οι προερχόμενοι από χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που κάθε άλλο παρά ειχαν σαν όραμα να παραμείνουν στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας. Που ειχαν ως τελικό προορισμό τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Θα καταστήσει άχρηστη δηλαδή, έστω και μερικώς, την πονηρή συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ», η οποία καταδικάζει τους μετανάστες να μείνουν στην πρώτη χώρα της Ε.Ε. που τους «υποδέχθηκε», τις δε χώρες του μεσογειακού Νότου να τους κρατούν υποχρεωτικώς εντός των συνόρων τους, μεταβαλλόμενες σε τεράστια στρατόπεδα προσφύγων, παρά τα προβλήματα τους, για να μην… τους φορτωθούν οι πλουσιότερες κοινωνίες του Βορρά.

Μακάρι τα πράγματα να εξελιχθούν κατά το σχέδιο που διάβασα, να περιέχεται στην πρόταση για έναν νέο μεταναστευτικό κώδικα. Να έχει γίνει σωστή αξιοποίηση των πέραν του «Δουβλίνο ΙΙ» νομοθετικών και κανονιστικών δεδομένων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μην μπορούν να αρνηθούν την παροχή του δικαιώματος αυτού στους εν Ελλάδι μετανάστες, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα είναι ένα πλήγμα στην υποκρισία κάποιων ευρωπαϊκών κοινωνιών, που εμφανίζονται να αποδοκιμάζουν την Ελλάδα για την αδυναμία της, να δώσει λύσεις στο πρόβλημα υποδοχής και περίθαλψης, με την ευρύτερη έννοια του όρου, των κυμάτων μεταναστών που την κατακλύζουν, αλλά δεν θέλουν και να αναλάβουν εκείνες αυτή την ευθύνη. Και αντιδρούν όπως π.χ. κάποιες τοπικές κοινωνίες που δεν αποδέχονται ένα ψυχιατρικό κατάστημα, ή ένα κέντρο για προβληματικά παιδιά, για να μην… υποβαθμισθούν και πέσουν οι τιμές των ακινήτων τους.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου