Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Κύριοι πολιτικοί, αυτή είναι αυτοκριτική

γ-π-μασσαβετασ-κύριοι-πολιτικοί-αυτή-636643

Διάβασα το ρεπορτάζ της «Ντόϊτσε Βέλε» για την ελληνική συμμετοχή στην παγκόσμια έκθεση τροφίμων «Anuga» στην Κολωνία. Το διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια και ανάμεσα στους Έλληνες εκθέτες είναι και ο μοναδικός βαφτισιμιός μου, ο Μενέλαος, συνεχιστής μιας παραδοσιακής βιομηχανίας της Καλαμάτας, την οποία ίδρυσε ο παππούς του και η οποία εξάγει το σύνολο της παραγωγής της, σε κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά.

Τα στοιχεία του ρεπορτάζ είναι πραγματι παρήγορα. Δείχνουν ότι κάτι αλλάζει. Ότι υπάρχουν Έλληνες παραγωγοί που δείχνουν εξαιρετική επιμέλεια στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων τους. Που δεν πορεύονται με το δόγμα «ό,τι αρπάξουμε σήμερα», αλλα κτίζουν, με σωστή εμπορική και διαφημιστική πολιτική, σταθερές και μακρόπνοες σχέσεις με τις διεθνείς αγορές.

Κυρίως όμως στάθηκα σε μια δήλωση ενός από τους συμμετέχοντες. Και μεταφέρω εδώ τα όσα είπε στην «Ντόϊτσε Βέλε» ο κ. Χαράλαμπος Καρκούλιας, από τη βιομηχανία γάλακτος Χελμός:

«Δυστυχώς στενοχωρήσαμε πάρα πολύ, πολύ κόσμο, εμπορικό κόσμο στην εξαγωγή. Είπαμε πολλά ψέματα σαν παραγωγοί, δώσαμε φέτα που δεν ήταν φέτα, δημιουργήσαμε προβλήματα στις συσκευασίες, δεν δώσαμε σωστά τυριά, σωστά προϊόντα, δεν είχαμε σωστό σέρβις και διανομή. Αυτά που συνάντησα ήταν, “ένας Έλληνας ακόμη που σε κάτι θα μας κοροϊδέψει”. Αυτό ήταν το μεγάλο λάθος και θέλει κόπο για να αλλάξει».

Την αναδημοσιεύω αυτολεξεί με την ελπίδα να τη διαβάσει κανένας πολιτικός. Μήπως καταλάβουν, επιτέλους, τι πράγματι θα πει «αυτοκριτική». Γιατί χωρίς το εργαλείο αυτό, καμία επαναχάραξη πολιτικής, καμία αλλαγή «γραμμής» δε γίνεται σε σταθερή βάση.

Μακάρι επίσης να την ενστερνισθούν όλοι εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με την παραγωγή και την υποβαθμισμένη εξαγωγή ελληνικών αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων. Διότι, π.χ., το λάδι της Μεσσηνίας, της Λακωνίας ή της Μυτιλήνης δεν είναι για να το «σκοτώνουμε» χύμα στους Ιταλούς, οι οποίοι εν συνεχεία το τυποποιούν και το παρουσιάζουν ως…δικό τους προϊόν εξαιρετικής μεσογειακής γαστρονομίας.

Και δεν είναι μόνον το λαδί ή οι ελιές, αλλά δεκάδες προϊόντα, από τον κρόκο της Κοζάνης και τα μανιτάρια Γρεβενών, ως τα τυριά της Κρήτης, ή της Στερεάς, τα εκπληκτικά κρασιά όλης της Ελλάδας και τόσα άλλα προϊόντα, που η παραγωγή και εξαγωγή τους μπορούν να μας δώσουν μία νέα ανάσα. Αλλα όλα αυτά απαιτούν δυναμική στήριξη στους τολμητίες, από πολιτεία, αυτοδιοίκηση και τράπεζες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου