Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ: Προς τι η έκπληξη;

γ-π-μασσαβετασ-προς-τι-η-έκπληξη-641123

Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Πως το βλέπει κανείς. Προσωπικώς δεν με εκπλήσσει, όσο και αν με θλίβει, όσο και να με εξοργίζει, το γεγονός ότι, παρά τα όσα ζούμε, παρά τα όσα αποκαλύπτονται, και οι δυο τελευταίες δημοσκοπήσεις, για τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Μέγκα» και «Σταρ», δείχνουν και πάλι του νεοφασίστες να διατηρούν την τρίτη θέση, μετά τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ. Να κρατάνε σταθερά το ποσοστό, γύρω στο 7%, που έλαβαν στις εθνικές εκλογές.

Ας το πάρουμε απόφαση ότι περίπου επτά στους εκατό Έλληνες είναι αμετανόητοι φασίστες. Που ονειρεύονται ότι η λύση των προβλημάτων μας θα έλθει μέσα από τη βία. Που θεωρούν ότι πρέπει να ξαναστήσουμε ανθρώπους στου Γουδή. Να ξαναλειτουργήσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ίσως ακόμη και οι φούρνοι. Άντε, αυτό το τελευταίο, να είναι ευκταίο μόνο για τον «σκληρό πυρήνα».

Προς τι άλλωστε η έκπληξη; Δεν είχαμε πάντοτε φασίστες σε τούτο τον τόπο; Όλοι με τη βία και μόνο με τη βία είχαν προσχωρήσει στα τάγματα του Μεταξά; Δεν ήταν εθελοντές όσοι κατά την κατοχή έθυσαν και απώλεσαν στα «τάγματα ασφαλείας», οι γερμανοτσολιάδες; Δεν ήταν κομμάτι αυτού του λαού οι χίτες, κατά τον εμφύλιο, και στην αντίπερα όχθη, του κόκκινου φασισμού, όσοι έχοντας τη δύναμη της περίφημης ΟΠΛΑ, σκότωναν όποιον θεωρούσαν «βασιλοφασίστα», με αυθαίρετα κριτήρια; Δεν ήταν φασίστες οι βασανιστές, οι εσατζήδες, αλλά και οι φανατικοί οπαδοί των απριλιανών;

Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Άλλοι βλέπουν ως επιτυχία των Μιχαλολιάκων και των Κασιδιάρηδων το γεγονός ότι οι νεοφασίστες παραμένουν τρίτο κόμμα. Εγώ το βλέπω ως αποτυχία όλων των άλλων. Πρωτίστως ως αποτυχία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πάνω από όλους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου, δεν μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον αυτό. Να ξεπεράσει τους «χρυσαυγίτες». Αποτυχία, όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου», να δώσουν όρμα και ελπίδα στους πολίτες.

Είναι θέμα οπτικής γωνίας. Συμφωνώ απολύτως με εκείνους που το βλέπουν ως ντροπή της Ελλάδας. Έτσι αισθάνομαι και εγώ. Αλλά μην παριστάνουμε ότι είναι κάτι νέο και καινοφανές. Εδώ ήταν πάντα ο φασισμός. Ανάμεσα μας. Απλώς, στις τρυφηλές δεκαετίες, όταν το σύστημα είχε πέσει στο «τα τρώμε όλοι μαζί», δεν τους δίναμε μερίδιο. Και κάποιοι δεν τους είχαν ανάγκη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου