Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Το μέγα κέρδος

γ-π-μασσαβεταστο-μέγα-κέρδος-648795

Τόνισα χθες την ανάγκη να αξιολογήσουμε ψυχραίμως τις εξελίξεις. Χωρίς να υποκαθιστούμε τους δικαστές, απονέμοντας, έκαστος κατά το δοκούν, «δικαιοσύνη» του τύπου «αφού είναι χρυσαυγίτης, άρα έχει διαπράξει και έγκλημα», εάν δεν υπάρχουν τεκμήρια που να στοιχειοθετούν την ενοχή οποιουδήποτε. Και χωρίς να κρίνουμε τις αποφάσεις των ανακριτών σήμερα και των δικαστών αύριο, ως «σοφές», η ως «απαράδεκτες» αναλόγως με το αν μας αρέσουν ή όχι.

Ιδού λοιπόν ότι μετά την «ενοχλητική» για πολλούς απελευθέρωση, υπό όρους, των τριών βουλευτών, ήλθε να τη διαδεχθεί η προφυλάκιση του «φύρερ» των νεοφασιστών. Η οποία έχει λογικό ειρμό. Αφού προφυλακίζεται για συμμετοχή σε πολιτικο έγκλημα όχι μόνον ο αυτουργός Ρουπακιάς, αλλα και ο καθοδηγητής του, «πυρηνάρχης», της «Χρυσής Αυγής» Νικαίας Γιώργος Πατέλης, επόμενο είναι να έχει την ίδια τύχη ο κορυφαίος της ιεραρχίας αυτής της οργάνωσης.

Για μένα όμως το μέγα κέρδος από την όλη επιχείρηση, η μεγάλη οφειλή μας προς τον αδικοχαμένο Παύλο Φύσσα, είναι αυτό που προτάσσει με άρθρο του στην ιστοσελίδα «Protagon» ο συναγωνιστής των νεανικών μου χρόνων -ήμασταν επικεφαλής των «Λαμπράκηδων», εκείνος στο Κερατσίνι και εγώ σε Νίκαια και Κορυδαλλό- και μετέπειτα συνάδελφος Κώστας Ρεσβάνης: Ότι άρχισε το «ξήλωμα του πουλόβερ».

Μια εγκληματική οργάνωση έχει αυτόχρημα έναν άλφα βαθμό επικινδυνότητας. Αλλά ο βαθμός αυτός πολλαπλασιάζεται όταν έχει απλώσει το δίκτυό της μέσα στους μηχανισμούς της συντεταγμένης πολιτείας. Και δη σε εκείνους που είναι ταγμένοι να μας προστατεύουν από τέτοιες εγκληματικές οργανώσεις. Στην αστυνομία, τις υπηρεσίες πληροφοριών, ακόμη και στη δικαιοσύνη. (Δε θα εκπλαγώ αν κάποια στιγμή αποκαλυφθεί και τέτοια διασύνδεση).

Το μέγα κέρδος είναι ακριβώς αυτό. Το ότι άρχισε να εντοπίζεται το δίκτυο της «Χρυσής Αυγής» στην αστυνομία. Ότι ξηλώθηκαν εν μια νυκτί αξιωματικοί που είτε υποστήριζαν τις ρατσιστικές δράσεις των νεοφασιστών, είτε παρίσταναν πως δεν είδαν και δεν άκουσαν τίποτε. Ακόμη περισσότερο, το ότι φτάσαμε και σε συλλήψεις αστυνομικών που ειχαν ενεργό συμμετοχή.

Οι εγκληματικές οργανώσεις που κρύβονται πίσω από «πολιτική» δράση, γίνονται απείρως επικινδυνότερες όταν καθίστανται παρακρατικές. Όταν έχουν την υποστήριξη κρατικών μηχανισμών. Και όταν, βεβαίως, έχουν την ανοχή μιας κοινωνίας που δεν αντιδρά επαρκώς, ενώ ένα τμήμα της χειροκροτεί τους εγκληματίες, ή και προσβλέπει σε αυτούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου