Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ:Ευρώπη της υποκρισίας

γ-π-μασσαβετασευρώπη-της-υποκρισίας-651801

Η Ελλάδα έχει γίνει άπειρες φορές στόχος επικρίσεων και επιθέσεων από πολιτικούς των βορείων, ανεπτυγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μεταναστευτική της πολιτική. Και σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η κριτική ασκείται εκ του ασφαλούς. Από την ασφάλεια που παρέχει σε όλους αυτούς η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙ. Η συνθήκη δηλαδή που απαγορεύει στη χώρα μας να επιτρέψει στους λαθρομετανάστες να πάνε στις δικές τους χώρες, όπως είναι και ο πραγματικός προορισμός των περισσότερων από αυτούς. Σχεδόν του συνόλου. Και μας υποχρεώνει να γίνουμε στρατόπεδο προσφύγων.

Τώρα, με αφορμή το ότι από την πρωτοχρονιά του 2014 αίρονται και οι τελευταίοι περιορισμοί, για τις εσωτερικές μετακινήσεις εργατικού δυναμικού, εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι μάσκες πέφτουν. Και αναδεικνύεται το μέγεθος της υποκρισίας εκείνων που τάχα σκίζονται για τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, η αυξημένη παρουσία των οποίων, δυσαναλόγως προς την έκταση, τον πληθυσμό και τις οικονομικές αντοχές της χώρας, είναι μια από τις αιτίες που εξέθρεψαν το θηρίο του νεοφασισμού.

Τώρα λοιπόν Ολλανδοί, Σουηδοί, Βρετανοί και Γερμανοί ευρωβουλευτές προωθούν νομοθετική ρύθμιση με την οποία τίθενται φραγμοί στην εξωτερική μετανάστευση, ώστε να ανακοπεί το κύμα προσφοράς εργασίας από φτηνά χέρια του ευρωπαϊκού Νότου στην αγορά εργασίας του Βορρά. Να τεθεί υπό έλεγχο η μετανάστευση εργαζομένων από τις μεσογειακές και βαλκανικές χώρες της Ένωσης, που πλήττονται από την κρίση, προς τις βορειότερες.

Το δικό μας φράγμα στον Έβρο, που πράγματι αποδείχθηκε αποτελεσματικό, τους ενόχλησε. Τώρα επιχειρούν να υψώσουν νομικό φράγμα εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εναντίον των ανέργων της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας -ενώ από κοντά έρχονται και η Σλοβενία με τη νεοσύλλεκτη Κροατία. Και το σχέδιο αυτό συζητήθηκε στο Κολέγιο των Επιτρόπων, προκαλώντας την αντίδραση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη.

Ωραία «Ευρώπη της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης». Με εφαρμογή του δόγματος… μακριά από τον δικό μου, ρόδινο, πισινό και όπου θέλει ας μπει. Δικοί σας, παρακατιανοί του Νότου, και οι λαθρομετανάστες και οι άνεργοι. Και εμείς να εκφράζουμε την «έκπληξη» και τον «αποτροπιασμό» μας για την άνοδο του νεοφασισμού και του ρατσισμού στις χώρες σας. Εκ του ασφαλούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου